12 Μαϊ. 2020

Γιατί δεν μπορώ να διώξω την ενοχλητική κοιλίτσα;

Του Κωνσταντίνου Χαρδαβέλλα*

Σχεδόν καθημερινά, διαβάζω (με οργή) σε πολλά μέσα ενημέρωσης «μαγικές» δίαιτες που υπόσχονται «επίπεδη κοιλιά σε 10 μέρες» ή συνταγές για «θαυματουργά» ροφήματα που «εξαφανίζουν το λίπος από την κοιλιά σε μία εβδομάδα». Όσοι/ες έχετε παρασυρθεί και τις έχετε δοκιμάσει γνωρίζετε καλά ότι τίποτε από αυτά που υπόσχονται δεν είναι εφικτό. Η φουσκωμένη κοιλιά είναι ένα πρόβλημα που σχετίζεται σίγουρα και με την διατροφή -αλλά όχι μόνο με αυτήν- και απαιτεί χρόνο, υπομονή και συνδυασμό δίαιτας και γυμναστικής για να αντιμετωπιστεί.

Ας ξεκινήσουμε όμως με το βασικό ερώτημα: γιατί έχετε «κοιλίτσα»; Μερικές φορές, παραδεχτείτε το, η απάντηση είναι απλή: γιατί παραφάγατε! Τι γίνεται όμως εάν δεν είναι αυτός ο λόγος; 

  • Μία «έξυπνη» μέθοδος για να καταλάβετε τι σας «φουσκώνει»

Ο καλύτερος τρόπος να καταλάβετε τι σας ενοχλεί είναι μια «δίαιτα αποκλεισμού», η οποία όμως πρέπει να γίνεται με την επίβλεψη διαιτολόγου. Πρόκειται για μία εξειδικευμένη μέθοδο, η οποία αρχικά αποκλείει σχεδόν όλες τις ομάδες τροφών και τις επαναφέρει στην διατροφή σας σταδιακά κάθε εβδομάδα. Μόλις δούμε ότι το φούσκωμα ή τα συμπτώματα γενικότερα, επανεμφανιστούν, τότε ξέρουμε ότι οφείλεται στην ομάδα τροφών που δοκιμάσαμε εκείνη την εβδομάδα.

Εάν δεν μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια διαιτολόγου, τότε ένας πιο απλός τρόπος, που μπορείτε να τον δοκιμάσετε και μόνοι σας είναι ο παρακάτω:

  1. Ξεκινήστε να κρατάτε ένα ημερολόγιο διατροφής, γράφοντας τι τρώτε και πίνετε κάθε μέρα, τις ώρες που τα καταναλώσατε και τα συμπτώματα που εμφανίστηκαν (φούσκωμα, πρήξιμο) άμεσα ή λίγες ώρες μετά.

  2. Μετά από 15 μέρες απομονώστε όλα τα φαγητά που φαίνεται να σας προκαλούν το πρόβλημα και βγάλτε τα εντελώς από την διατροφή σας για μια εβδομάδα. Εάν δεν δείτε φούσκωμα στην διάρκεια αυτής της εβδομάδας, τότε συνεχίστε στο βήμα 3.

  3. Ξεκινήστε να επαναφέρετε αυτά τα φαγητά που αποκλείσατε σταδιακά, ανά 3 ημέρες το καθένα. Μόλις παρατηρήσετε συμπτώματα πρηξίματος στην κοιλιά, κοιτάξτε ποιο φαγητό βάλατε στην διατροφή σας εκείνο το διάστημα. Αυτό είναι που προκαλεί πιθανότατα το σύμπτωμα οπότε θα πρέπει να το αποφεύγετε.

  4. Συνεχίστε να κάνετε το ίδιο για όλα τα φαγητά που αρχικά αποκλείσατε, γιατί ακόμα και αν βρείτε ένα που σας προκαλεί συμπτώματα είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλα.

TIPS για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα "κοιλίτσα"

1. Πίνετε περισσότερα υγρά! Υπολογίστε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια την ημέρα (νερό, φυσικό χυμός, τσάι, καφές)

2. Δοκιμάστε προϊόντα με προβιοτικά, όπως γιαούρτια, κεφίρ και τυριά που συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου

3. Αποφεύγετε τα αναψυκτικά

4. Τρώτε ήρεμα και αργά. Δώστε χρόνο στο σώμα σας να σας να απολαύσει το φαγητό και να σας πει έγκαιρα πότε έχει χορτάσει.

Στο Β Μέρος του άρθρου μου αναλύσουμε τις τροφές αλλά και τις καθημερινές "αθώες" συνήθειες που μπορεί να ευθύνονται για το φούσκωμα της κοιλιάς καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής του προβλήματος.

Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας 
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc King's College London 
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας PG University of Liverpool
On-line υπηρεσίες δίαιτας και διατροφής
τηλ. 6946 648330
Facebook
Instagram