11 Σεπ. 2017

Τα κιλά του καλοκαιριού χάνονται ευκολότερα, αρκεί να...

Του Κωνσταντίνου Χαρδαβέλλα**

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουμε λίγα κιλά. Παγωτά, ταβερνάκια, αναψυκτικά, αλκοόλ, συμβάλλουν στην αύξηση βάρους. Το ιδανικό θα ήταν να τα αποφεύγαμε, αλλά μεταξύ μας, εάν μπορούσαμε να τα αποφύγουμε ούτε εγώ θα έγραφα αυτό το άρθρο, ούτε εσείς θα το διαβάζατε… Θα το είχαμε ήδη κάνει!

Το πιο σημαντικό βήμα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές για να επανέλθετε στο προηγούμενο βάρος σας, είναι να ξεκινήσετε την προσπάθεια απώλειας των παραπανίσιων κιλών όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο λόγος είναι γιατί τα κιλά των διακοπών λειτουργούν διαφορετικά από εκείνα που παίρνουμε τον υπόλοιπο χρόνο, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Σωματικό επίπεδο

Σε σωματικό επίπεδο, τα μπάνια, οι βόλτες και η αυξημένη κατανάλωση φαγητού τείνουν να αυξάνουν τον μεταβολισμό. Αυτό σημαίνει ότι επιστρέφοντας από τις διακοπές, είναι πολύ πιθανό ο μεταβολισμός σας να είναι αυξημένος. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι όποια δίαιτα ή διατροφή κι αν ακολουθήσετε τώρα, θα έχει πιο έντονα αποτελέσματα και θα σας βοηθήσει να χάσετε πιο εύκολα βάρος από ό,τι εάν την ακολουθήσετε στην μέση του χειμώνα, που ο μεταβολισμός σας θα έχει επιστρέψει στα συνηθισμένα επίπεδά του. 

Ψυχολογικό επίπεδο

Ψυχολογικά, τα κιλά των διακοπών είναι «χαρούμενα» κιλά. Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο οξύμωρο, αλλά έχει μεγάλη σημασία για την μείωση βάρους. Κιλά τα οποία συνδέονται με κακές εμπειρίες χάνονται πιο δύσκολα γιατί κάθε φορά που ζυγιζόμαστε ή κοιταζόμαστε στον καθρέφτη, επιστρέφουν και οι κακές αναμνήσεις, οι οποίες με την σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν δραματικά την διατροφική μας συμπεριφορά.

Αντίθετα, τα κιλά που συνδέονται με θετικές αναμνήσεις μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι και "θετικά" στο χάσιμο βάρους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα κιλά των διακοπών είναι συνδεδεμένα με ήρεμες και καλές μνήμες, οπότε η καταπολέμησή τους δεν έχει κανένα ψυχολογικό εμπόδιο. Όσο πιο νωρίς αρχίσετε να τα χάνετε, τόσο το καλύτερο, γιατί οι αναμνήσεις των διακοπών είναι πιο ζωντανές και θα σας δώσουν μεγαλύτερη ώθηση.

Έχετε ήδη αρχίσει "δίαιτα" χωρίς να το ξέρετε!

Τέλος, θα πρέπει να ξέρετε ότι τα κιλά των διακοπών προέρχονται από συνήθειες που δεν "κουβαλάμε" τον υπόλοιπο χρόνο (παγωτά, ποτά και ταβερνάκια που λέγαμε στην αρχή), αλλά από "παρασπονδίες" που κόβουμε με το τέλος του καλοκαιριού. Από αυτήν την άποψη λοιπόν, στα μέσα Σεπτεμβρίου έχετε κάνει ήδη το πρώτο βήμα για να τα ξεφορτωθείτε, χωρίς καν να το ξέρετε! 

Συμπέρασμα, δεν πειράζει εάν πήρατε λίγα κιλά κατά την διάρκεια των διακοπών (το κλειδί εδώ είναι το «λίγα») γιατί εάν τα καταπολεμήσετε έγκαιρα, τότε χάνονται πιο εύκολα από το βάρος του υπόλοιπου χρόνου. Ξεκινήστε σήμερα κιόλας και θα με θυμηθείτε!

***Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας
    Δ
ιαιτολογία – Διατροφολογία BSc
    Ψυχολογία PG

lovemykilos.com

Επικοινωνία:
info@lovemykilos.com
(+30) 6982 953 783 (Ελλάδα)
(+357) 99 614 328 (Κύπρος)