11 Μαρ. 2021

Οι άνθρωποι-βούρτσες, άλλως γλειφτρόνια....

Στα χρόνια του σχολείου, τους φωνάζαμε γλειφτρόνια. Στο πιο σικ, λέγονται αυλοκόλακες. Χειροκροτητές. Οσφυοκάμπτες. Εγώ τους αποκαλώ ανθρώπους-βούρτσες. Συχνά και "οι πωλώντες εξυπηρέτηση".

Όπως κι αν τους πεις, σημασία έχει ότι είναι σαν τις κατσαρίδες. Επιβιώνουν παντού. Και πάντα...

Βγάζουν την τεράστια γλώσσα τους και σε περνάνε από κορυφής εώς ονύχων, σε βουρτσίζουν παινεύοντας ακατάπαυστα κάθε σου πράξη. Σωστή ή λάθος. 

Στην επιτυχία σου σε ραίνουν με χρυσόσκονη, σε εξυψώνουν, σε χειροκροτούν μέχρι να πρηστούν τα χέρια τους. Και φυσικά, κολλάνε και δίπλα σου για την καθιερωμένη selfie...

Η ιδανική συνθήκη, ωστόσο, είναι το λάθος σου. Πεδίο δόξης λαμπρό ανοίγεται μπροστά τους, γνωρίζοντας ότι τότε είσαι πιο εύκολο θύμα. Η στιγμή που οι αληθινοί φίλοι σου θα σου πούνε κατάμουτρα "ρε Μαράκι, έκανες μαλ@#@α", είναι γι αυτούς η καλύτερη ώρα να βγουν στο προσκήνιο για το νούμερό τους.

Σε πλησιάζουν και αρχίζουν να αποθεώνουν την λανθασμένη επιλογή σου. Σου λένε αυτό που έχεις ανάγκη να ακούσεις. Σου ταϊζουν τον πληγωμένο εγωισμό με φούμαρα. Ενίοτε αναλαμβάνουν να σου πουλήσουν κι εξυπηρέτηση, τασσόμενοι δημοσίως στο πλευρό σου. Απέναντι σε όλους τους άλλους. Τους "κακούς". Που σε αμφισβήτησαν "γιατί σε ζηλεύουν". 

Δεν το κάνουν με το αζημίωτο. Εξυπακούεται αυτό. Άλλοτε το εισπράτουν σε υλικά αγαθά, άλλοτε σε ενέργεια που στην ρουφάνε μέχρι τελευταίας σταγόνας. Σημασία έχει ότι κάνουν τη δουλίτσα τους, καθιστώντας σε υπόχρεο. Είναι αυτοί που "σου στάθηκαν" στην στραβή. Πώς να φανείς εσύ αχάριστος και να μην τους το ανταποδώσεις;

Αυτός είναι εξαρχής ο στόχος τους. Σε επιλέγουν με μοναδικό κριτήριο εάν έχουν να πάρουν κάτι από εσένα. Όταν πάψεις να διαθέτεις αυτό το κάτι, προχωράνε στον επόμενο. Α, όλα κι όλα! Το σέβονται το σάλιο τους! Δεν το σπαταλάνε δίχως λόγο. 

Οι άνθρωποι-βούρτσες, υπάρχουν παντου γύρω μας. Στην προσωπική και στην επαγγελματική μας ζωή. Το ερώτημα είναι, γιατί; 

Η δική μου απάντηση; Γιατί εμείς τους το επιτρέπουμε.

Ανάλογα με την ανασφάλειά του ο καθένας μας, το ψυχικό μπόι του, την αξιοπρέπειά του, επιλέγει τι προτιμάει: το βολικό γλείψιμο που τονώνει το εγώ του; Ή την ανόθευτη φιλία που μπορεί και να ενοχλήσει, να πονέσει λειτουργώντας σαν καθρέφτης;

Δικό σας!

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com