20 Μαϊ. 2018

Αν μέναμε για έναν μήνα χωρίς ίντερνετ...

Φανταστείτε ότι για ένα ολόκληρο μήνα, η Ελλάδα μένει χωρίς ίντερνετ. Αφήστε για λίγο στην άκρη τα πρακτικά προβλήματα, ξεχάστε τις συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο στην καθημερινότητά μας, τις μετακινήσεις, τις συναλλαγές, τις επαγγελματικές δραστηριότητες κλπ. Και επικεντρωθείτε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. 

Ένας μήνας, χωρίς facebook, messenger, instagram, twitter, sites... 

Ένας μήνας, που θα μείνουμε μόνοι, με τους εαυτούς μας και με τους δικούς μας ανθρώπους.

Ένας μήνας, που θα "μετρήσουμε" αν έχουμε φίλους (διαδικτυακούς και μη) με τους οποίους επιθυμούμε να συναντηθούμε και να μοιραστούμε συναισθήματα, στην εκτός οθόνης ζωή. 

Ένας μήνας, που τα ζευγάρια δεν θα μπορούμε να βυθιστούμε ο καθένας στην δική του ηλεκτρονική συσκευή, αλλά θα πρέπει να επικοινωνήσουμε

Ένας μήνας που τα παιδιά μας δεν θα είναι με τα δάχτυλα κολλημένα στις οθόνες τους κι εμείς θα κληθούμε να παίξουμε και να συζητήσουμε μαζί τους, παίρνοντας την θέση του διαδικτύου στην ζωή τους...

Ένας μήνας που το διαδικτυακό φλερτ δεν θα έχει τρόπο έκφρασης και θα πρέπει να θυμηθούμε πώς γίνεται η αληθινή προσέγγιση των ανθρώπων.

Ένας μήνας που δεν θα μπορούμε να καυτηριάσουμε, να κατακρίνουμε, να απορρίψουμε, πίσω από την ασφάλεια της απόστασης, αλλά θα πρέπει να το κάνουμε face to face. "Είμαι η Μαρία, σε κοιτάζω στα μάτια και σου λεω ότι σε βρίσκω εμπαθή και ανόητο".

'Εμας μήνας που δεν θα υπάρχει η ευκολία του "κραξίματος" πολιτικών, τηλεαστέρων, καλλιτεχνών, αλλά θα θυμηθούμε τον δικό μας μικρόκοσμο και θα κάνουμε έναν απολογισμό των ανθρώπων που επιλέγουμε να μας περιστοιχίζουν.

Ένας μήνας, που επειδή δεν θα μπορούμε να κρίνουμε όλους τους άλλους, ίσως αναγκαστούμε να κοιτάξουμε τα μούτρα μας στον καθρέφτη.

Ένας μήνας, που δεν θα μπορούμε να παραστήσουμε ότι διαβάσαμε διάφορα βιβλία μόνο και μόνο για να έχουμε λόγο ύπαρξης στις βιβλιοφιλικές ομάδες, αλλά θα χρειαστεί να θυμηθούμε την μαγεία της αληθινής ανάγνωσης.

Ένας μήνας, που δεν θα ξεσπάσουμε τα κόμπλεξ, τις ανασφάλειες και τα αδιέξοδα μας στο πληκτρολόγιο. Και άραγε, πού θα τα ξεσπάσουμε;

Ένας μήνας που για να γεμίσουμε τον χρόνο μας θα πρέπει να δούμε μια καλή ταινία, να πάμε μια ωραία βόλτα, να ζήσουμε...

Ένας μήνας, που η ζωή μας δεν θα είναι αυτή που φαίνεται στις λαμπερές, ρετουσαρισμένες φωτογραφίες, αλλά αυτή που πραγματικά είναι.

Για κάποιους ίσως να ακούγεται εφιαλτικό το σενάριο. Για άλλους, πάλι, μπορεί και να αποτελέσει κίνητρο για μια διαφορετική καθημερινότητα.

Σε κάθε περίπτωση, τώρα που ξαναδιαβάζω όσα έγραψα, αντιλαμβάνομαι πως το ίντερνετ είναι μια λύση... Για πολλούς, η μόνη...

Μαρία Παναγοπούλου
hisismarias.com