3 Μαϊ. 2021

Λουλούδια και σκουπίδια στον χώρο των βιβλίων

Σχεδόν τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την έκδοση του πρώτου μου μυθιστορήματος. Τέσσερα χρόνια γεμάτα από νέες εμπειρίες και συγκινήσεις, τέσσερα χρόνια που έμαθα πολλά, θετικά και αρνητικά, για τον θαυμαστό κόσμο των εκδόσεων στην Ελλάδα.

Μία από τις συμβουλές που δέχτηκα, με καλή πρόθεση θέλω να πιστεύω, τις πρώτες ημέρες έκδοσης του βιβλίου μου ήταν "όσο λιγότερο λες την γνώμη σου τόσο καλύτερα θα τα έχεις με όλους". Στη λογική αυτή, δεν θα έπρεπε ποτέ να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο. Ίσως στην επόμενη ζωή μου, καταφέρω να "τα έχω καλά με όλους". Σε αυτήν, είναι ήδη πολύ αργά!  

Θα ξεκινήσω λοιπόν από τα αρνητικά, τις "σφαλιάρες" όπως τις αποκαλώ, τα "καλώς ήλθες στο κλαμπ" όπως μου λένε χαριτολογώντας οι παλιές καραβάνες.

Ιδού τα 10 "σκουπίδια" που ανακάλυψα:

1. Ο χώρος του βιβλίου, είναι ακραία, υπέρμετρα ανταγωνιστικός σε όλες του τις εκφάνσεις.

2. Οι συγγραφείς δεν είναι όλοι ευαίσθητα πλάσματα με μεγαλείο ψυχής που καταθέτουν την αλήθεια τους στις σελίδες των βιβλίων. 

3. Οι εκδότες δεν είναι πάντα άνθρωποι του πνεύματος που εκτιμούν και σέβονται τους δημιουργούς.

4. Το να είσαι πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας για κάποιους ισοδυναμεί με εισβολή στο τσιφλίκι του παππού τους την οποία πρέπει να εμποδίσουν με κάθε θεμιτό και μη τρόπο.

5. Οι θετικές κριτικές στο διαδίκτυο δεν είναι όλες αυθόρμητες και ειλικρινείς, αφού υπάρχουν συγγραφείς με "στρατιές" ψεύτικων προφίλ ή υποστηρικτών, που για μερικά δωρεάν αντίτυπα ή απλώς για το "κολλητηλίκι" γράφουν διθυράμβους για τα βιβλία τους.

6. Οι μαζικές επιθέσεις σε βάρος κάποιων βιβλίων, είναι ενίοτε στημένες από "ανταγωνιστές" συγγραφείς (μέσω των αναγνωστών που λέγαμε παραπάνω) ή και από τους ίδιους τους συγγραφείς τους (αφού η αρνητική διαφήμιση "πουλάει" και στον χώρο των εκδόσεων).

7. Υπάρχουν υπέροχα έργα που δυστυχώς δεν τα ανακαλύπτει ποτέ το κοινό και δεν έχουν την πορεία που τους αξίζει.

8. Υπάρχουν μετριότατα ή και κακά βιβλία που πουλάνε μόνο και μόνο γιατί ο συγγραφέας τους είναι "της μόδας".

9. Υπάρχουν ομάδες που αυτοπροσδιορίζονται ως "βιβλιοφιλικές" αλλά τα περισσότερα μέλη τους αν τα ρωτήσεις ξαφνικά ποιός ήταν ο Πάμπλο Νερούδα θα σου απαντήσουν στην καλύτερη περίπτωση "Κολομβιανός έμπορος ναρκωτικών". 

10. Αν νομίζετε ότι οι μεγαλύτεροι παραμυθάδες είναι οι ψαράδες και οι κυνηγοί, τότε δεν έχετε ακούσει συγγραφέα να λέει τερατώδη ψέματα για την απήχηση και τις πωλήσεις των έργων του και φιλαναγνώστη για τον αριθμό των βιβλίων που έχει διαβάσει.

Ναι! Όλα τα παραπάνω κι άλλα τόσα ανακάλυψα μέσα σε 4 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου μου μυθιστορήματος. Πολλά με στενοχώρησαν και με απογοήτευσαν, άλλα με θύμωσαν, κάποια με έκαναν να γελάσω. Ευτυχώς όμως, αυτή είναι η μία μόνο πλευρά του φεγγαριού. Γιατί υπάρχει και η άλλη. Εκείνη που κρύβει τόσο φως, ικανό να πλημμυρίσει την ψυχή σου με γλύκα και ζεστασιά, να σε κάνει να πεις "χαλάλι" και να προχωρήσεις στο επόμενο έργο σου. 

Ιδού τα 5 "λουλούδια" στον χώρο των εκδόσεων:

1. Η συγγραφή και η έκδοση ενός βιβλίου είναι ένα ταξίδι σε άγνωστο προορισμό, που αν χαλαρώσεις και αφεθείς στην μαγεία της διαδρομής, σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.

2. Υπάρχουν συγγραφείς με ψυχή μικρού παιδιού, ευαίσθητοι, δοτικοί, γενναιόδωροι, που υποδέχονται τους νέους ομότεχνούς τους με ανοιχτή αγκαλιά κι αντιμετωπίζουν τους παλιότερους με σεβασμό κι εκτίμηση.

3. Κάποιες εκδοτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να ονειρεύονται, να αγαπούν το βιβλίο, να σέβονται τους δημιουργούς και αντιμετωπίζουν τα έργα τους σαν καταθέσεις ψυχής.

4. Υπάρχουν ομάδες βιβλιόφιλων που οι διαχειριστές και τα μέλη τους, με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για το διάβασμα και την επιθυμία να προβάλλουν το καλό βιβλίο, προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε αναγνώστες και συγγραφείς.

5. Η επικοινωνία με τους ανθρώπους που παίρνουν στα χέρια τους το "παιδί" σου και το διαβάζουν είναι συ-ναρ-πα-στι-κή και σου δίνει δύναμη και θέληση να συνεχίσεις.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο, θέλω να πω ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε εκείνους που ανήκουν στην φωτεινή πλευρά του φεγγαριού των εκδόσεων. Χάρη σε εσάς, το ταξίδι αποκτά νόημα και λόγο να γίνεται... 

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com
follow me on facebook