1 Φεβ. 2021

"Να βρεις ένα καλό παιδί να σε πάρει"...

Ετών 30 η (ας την πούμε) Ειρήνη, κάνει το διδακτορικό της σε μεγάλο Αθηναϊκό πανεπιστήμιο. Καλή μαθήτρια από κούνια, σάρωσε πρωτιές και βραβεία, πήρε το πρώτο της πτυχίο στα 22, το δεύτερο στα 26, μεταπτυχιακό στα 28 και τώρα βρίσκεται στην φάση του διδακτορικού με τον καθηγητή της να δηλώνει "θαυμαστής της ευφυίας της".

Γνωρίζοντάς την από κοντά, διαπίστωσα ότι τα χαρίσματά της δεν εξαντλούνται στο επίπεδο της μόρφωσης, αφού πρόκειται για ένα εξαίσιο πλάσμα, με ομορφιά εξωτερική και εσωτερική, με προσωπικότητα που σε καθηλώνει και ενδιαφέροντα που ξεκινούν από την οικολογία και τα αδέσποτα ζώα και φτάνουν στην συμμετοχική κοινωνία των πολιτών.

Πριν από λίγες ημέρες, την συνάντησα σε μία κοινωνική εκδήλωση μαζί με τη μαμά της. Μία γυναίκα νέα, αφού την γέννησε όταν ήταν μόλις 22 ετών, που εκ πρώτης όψεως έδινε την εντύπωση ότι είχε κληροδοτήσει στην κόρη της την κοσμοθεωρία της. Εκ... δεύτερης όψεως, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά.

"Αχ, μεγάλο καημό κουβαλάω κυρία Παναγοπούλου", μου είπε βαριαναστενάζοντας κάποια στιγμή που η Ειρήνη είχε απομακρυνθεί από κοντά μας. "Τριάντα χρονών κορίτσι σαν τα κρύα τα νερά να μην φτιάχνει τη ζωή της! Τι να τα κάνω τα πτυχία, ταπετσαρία στον τοίχο; Αν μείνει μαγκούφα η κόρη μου, δεν θα το συγχωρέσω ποτέ στον εαυτό μου που την άφησα να σπαταλάει τον χρόνο της σπουδάζοντας".

Έμεινα αμίλητη, προσπαθώντας αφενός να συνέλθω από το σοκ, αφετέρου να βρω τις σωστές λέξεις να της απαντήσω χωρίς να την προσβάλω.

"Είναι μόνο 30 ετών η Ειρήνη και από το λίγο που έχω μιλήσει μαζί της είναι σαφές πως είναι ευτυχισμένη με αυτό που κάνει", είπα τελικά.

"Νομίζει ότι είναι ευτυχισμένη. Σε είκοσι χρόνια που θα είναι μόνη της να έρθει να μου το πει", κούνησε το κεφάλι της η μητέρα.

"Θα μου επιτρέψετε να έχω άλλη άποψη. Επειδή κάποιες γυναίκες βρίσκουν την ευτυχία σε έναν άντρα και στα παιδιά τους, αυτό δεν σημαίνει πως ισχύει το ίδιο για όλες. Και σε τελευταία ανάλυση, δεν ξέρω αν πρέπει να θυσιάσει η Ειρήνη αυτό που της δίνει τόση ικανοποίηση, από φόβο τι θα γίνει σε 20 χρόνια. Αφήστε που, από ό,τι μου είπε δεν είναι μόνη. Έχει μία σχέση πολλών ετών", συνέχισα εγώ.

"Έχει, και μάλιστα με ένα πολύ καλό παιδί, αλλά με τα μυαλά που κουβαλάει δεν πρόκειται να την πάρει. Είναι μαζί εδώ και έξι χρόνια. Ένας εξαιρετικός νέος, που δουλεύει το οκτάωρό του, επιστρέφει το μεσημέρι στο σπίτι του και θέλει να βρίσκει μια γυναίκα να τον περιμένει. Όχι μια γυναίκα που τρέχει όλη μέρα για να κυνηγάει καριέρες και πτυχία, να σώζει τραυματισμένους αετούς και γατάκια και να παρακολουθεί συνέδρια για να αλλάξει την ανθρωπότητα. Δεν ξέρω πόσο θα κάτσει να την περιμένει κι αυτός. Φοβάμαι ότι θα σηκωθεί να φύγει για να βρει μια σωστή κοπέλα να του κάνει παιδιά και οικογένεια, όπως κάναμε εμείς. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι πήγε τόσο λάθος στην ανατροφή της κόρης μας κυρία Παναγοπούλου", ήρθε το κερασάκι στην τούρτα, την στιγμή που η Ειρήνη επέστρεψε στην συντροφιά μας, αναγκάζοντας την μητέρα της να αλλάξει θέμα.

Ως μητέρα ενός 25χρονου γιου, δεν ξέρω πώς είναι να μεγαλώνεις ένα κορίτσι και μάλιστα τόσο ξεχωριστό όπως η Ειρήνη. Θεωρητικά, νιώθω πως αν είχα κόρη, θα της μάθαινα ότι η γυναίκα έχει πλέον το δικαίωμα στην επιλογή. Μπορεί να αποφασίζει η ίδια εάν επιθυμεί να κάνει οικογένεια νωρίς, αργότερα ή και ποτέ. Θα προσπαθούσα να της χαρίσω τόση αυτοκετίμηση που το νυφικό να μην αποτελεί "όνειρο" ούτε "αυτοσκοπό" και η φράση "να βρεις ένα καλό παιδί να σε πάρει" να μην υπάρχει καν στο λεξιλόγιό της... Θα την  παρότρυνα να ανοίξει τα φτερά της και να πετάξει, διακινδυνεύντας ακόμη και να προσγειωθεί ανώμαλα μετά από χρόνια. Από ένα ταξίδι που δεν έγινε ποτέ, θα προτιμούσα σαφέστατα ένα υπέροχο ταξίδι με μη αίσιο τέλος για αυτήν...

thisismarias.com
follow me on Facebook