30 Δεκ. 2017

Βγάλτε από μέσα σας παράπονα και πίκρες πριν φύγει το 2017. Προλαβαίνετε!

Ήμουν δεν ήμουν 20 χρονών, όταν είχα γνωρίσει, τέτοιες μέρες γιορτινές, μια υπέροχη Ελληνοαμερικανίδα, κοντά στα 70 τότε, η χαρά της ζωής προσωποποιημένη, που μου είχε δώσει μια συμβουλή για το τι θα ήταν καλό να κάνω πριν φύγει ο παλιός χρόνος κι έρθει ο επόμενος.

"Να μην κουβαλάς ποτέ στο νέο έτος, τα παράπονα του προηγούμενου. Να τα λες στους ανθρώπους που αγαπάς, εκτιμάς και σε ενδιαφέρουν, να τα βγάζεις από μέσα σου και να πατάς το πόδι σου στην νέα χρονιά απαλλαγμένη από αυτά. Δεν έχει σημασία αν οι άλλοι θα επανορθώσουν, αν θα φροντίσουν να αλλάξουν όσα σε πλήγωσαν, σε πόνεσαν και σε ενοχλούν. Σημασία έχει να κάνεις κάθε νέα αρχή με την ψυχούλα σου ξαλαφρωμένη", μου είχε πει.

"Μα να περάσω τις γιορτές κάνοντας παράπονα;" ήταν η δική μου αφελής απορία.

"Είναι καλύτερα να περάσεις τις γιορτές κάνοντας παράπονα, παρά τη ζωή σου ολόκληρη μέσα στο παράπονο. Γιατί πρέπει να ξέρεις ότι τα παράπονα έχουν το κακό ότι συσσωρεύονται, σε ακολουθούν συνεχώς και φτάνει κάποια χρονιά που είναι πια τόσα πολλά που δεν μπορείς να τα εξωτερικεύσεις. Έχουν γίνει κομμάτι του σώματός σου".

Ελάχιστα την είχα κατάλαβει τότε, 20 χρονών νομίζεις ότι είσαι ο κυρίαρχος του σύμπαντος ή εν πάση περιπτώσει θα γίνεις από μέρα σε μέρα... Μεγαλώνοντας όμως, θυμήθηκα πολλές φορές τα λόγια της. Και σήμερα πια, μπορώ να εκτιμήσω την σοφία που έκρυβαν μέσα τους γι αυτό και τα μοιράζομαι μαζί σας.

Μια μέρα μένει για να φύγει το 2017. Τι λέτε; Μήπως να δοκιμάσουμε να κάνουμε ποδαρικό στο 2018, χωρίς τα παράπονα, τις πικρίες, τις στενοχώριες που μας φόρτωσαν, συνειδητά ή άθελά τους, άνθρωποι που αγαπάμε, νοιαζόμαστε και θέλουμε να είναι στις ζωές μας;

Προσωπικά το έχω δοκιμάσει αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια... Αλλά δεν θα σας πω το αποτέλεσμα. Κάποια πράγματα είναι για να τα βιώνεις ο ίδιος κι όχι να τα ακούς ή να διαβάζεις από άλλους. 

Καλή χρονιά λοιπόν!! Και για όποιον το επιχειρήσει, καλό ξαλάφρωμα ψυχής...

Μαρία Παναγοπούλου

thisismarias.com

follow me on facebook