16 Οκτ. 2017

Το νέο ηλεκτρoνικό εισιτήριο απευθύνεται και σε... 200χρονους!

Η ουρά στον σταθμό "Συγγρού-Φιξ" του Μετρό, ώρα 08.45 το πρωί είναι τεράστια. Ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι, περιμένουν ανήσυχοι να ενημερωθούν για το τι πρέπει να κάνουν ώστε να αποκτήσουν την νεά ηλεκτρονική κάρτα που θα τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς, αφού ο χρόνος για την κατάργηση των χάρτινων εισιτηρίων και καρτών μετρά αντίστροφα.

"Οι ειδήσεις είπαν χθες να μπω στο ιντερνέτ" διαμαρτύρεται ένας κύριος. "Πήγα στον λογιστή μου και του είπα να μπει όπως όταν κάνουμε τη φορολογική δήλωση αλλά μου είπε ότι δεν είναι θέμα λογιστή. Τώρα πώς θα μπω εγώ στο ιντερνέτ;" ρωτάει με απόγνωση ο συμπαθής ηλικιωμένος.

"Και να μπεις, δεν θα καταλάβεις τίποτα" του απαντάει μια γυναίκα γύρω στα 60. "Σου ζητάνε να βάλεις ένα πιν, έγω έβαλα αυτό που εχω και στην τράπεζα αλλά δεν έκανε γιατί της τράπεζας είναι 4 αριθμοί κι εδώ ζητάνε 8. Πού θα το βρω όμως το πιν; Θα το βγάλω από το μυαλό μου ή θα μου το στείλουνε αυτοί;".

"Και να το γράψεις το πιν πρέπει να έχεις εκτυπωτή. Αν δεν έχεις, τζάμπα ταλαιπωρείσαι", σχολιάζει ένας άλλος κύριος κερδίζοντας αμέσως τον θαυμασμό όλων, προφανώς λόγω της χρήσης της λέξης "εκτυπωτής".

Δεν προλαβαίνω να βγω από το μετρό και μου τηλεφωνεί η μητέρα μου (χρήστης του διαδικτύου και του facebook, οκ δεν είναι και χάκερ η γυναίκα αλλά μια χαρά τα καταφέρνει). "Δεν μπορώ να βρω άκρη πώς θα βγάλω κάρτα για τα μέσα μεταφοράς, ούτε δική μου αλλά ούτε και του μπαμπά σου που λόγω αναπηρίας διακαιούται δωρεάν μετακίνηση" μου λέει αγανακτισμένη.

Επιστρέφοντας στο σπίτι, μπαίνω στο site που έχει δημιουργηθεί για να λύσει (και καλά!) όλες τις απορίες μας για το θέμα "ηλεκτρονικό εισιτήριο". Μετά από αρκετό ψάξιμο αντιλαμβάνομαι ότι για την ώρα υπάρχουν οδηγίες ΜΟΝΟ για όσους είχαν ήδη μέσα στο 2017 μηνιαία κάρτα, είτε κανονικού εισιτηρίου, είτε μειωμένου λόγω ηλικίας. Για όλους τους άλλους ΘΑ υπάρξει ανακοίνωση εν καιρώ.

Ακόμη και για τους πρώτους όμως, τα πράγματα είναι εφιαλτικά. Διαβάζω τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν :

ΒΗΜΑ 1. Προετοιμάστε έναν φάκελο μεγέθους Α4 με τα ακόλουθα στοιχεία

  • Φωτοτυπία της υπάρχουσας μηνιαίας κάρτας με μηνιαίο κουπόνι (έτους 2017).
  • Φωτοτυπία εγγράφου που πιστοποιεί τον αριθμό ΑΜΚΑ.
  • Πρόσφατη φωτογραφία τύπου διαβατηρίου ή ταυτότητας.
  • Εκτύπωση του Εντύπου Προσωποποίησης με QR Code από το www.athenacard.gr

Σκέφτομαι την ηλικιωμένη παρέα του Μετρό να διαβάζει έντρομη την φράση Έντυπο Προσωποποίησης με QR Code και ανατριχιάζω ολόκληρη. Κάνω κλικ για να δω τι είναι αυτό το "εξωτικό" έντυπο και βλέπω ότι πρόκειται για μία αίτηση που πρέπει να συμπληρωθεί ηλεκτρονικά. Ονοματεπώνυμο, αριθμός ΑΜΚΑ, ημερομηνία γέννησης, είναι τα στοιχεία που σου ζητάνε και μαζί τους έναν "οκταψήφιο αριθμό πιν". Πουθενά δεν σου εξηγούν αν πρόκειται για έναν αριθμό που θα τον σκεφτείς εσύ ή θα τον βρεις έτοιμο κάπου. Πληκτρολογώ στην τύχη οκτώ αριθμούς, γινονται δεκτοί και εν συνεχεία κάνω κλικ για να πάρω το QR Code. Η σελίδα που μου ανοίγει θέλει οπωσδήποτε εκτύπωση, εδώ και τώρα, αλλιώς κάρτα γιοκ! 

Την εκτυπώνω για να διαπιστώσω τελικά ότι η οδύσσεια μόλις άρχισε. Οι πληροφορίες του site με ενημερώνουν ότι πρέπει τώρα
-να πάρω τον φάκελο με τα έντυπα,
-να τον παω σε ένα Σημείο Έκδοσης,
-να τον παραδώσω,
-να περιμένω να μου στείλουν στο σπίτι μου την Κάρτα
-να την ξαναπάρω και να ξαναπάω σε ένα Σημείο Έκδοσης
- να την φορτίσω, σε απλά Ελληνικά να "την γεμίσω λεφτά" ή να το κάνω online!!

Είναι ρατσιστικό το σύστημα έκδοσης των νέων ηλεκτρονικών εισιτηρίων, απευθύνεται οριακά σε 35άρηδες και σε γνώστες της τεχνολογίας, προσβάλοντας προκλητικά την αξιοπρέπεια όλων των υπολοίπων, αυτό είναι το δικό μου συμπέρασμα!

Και για να καταλάβετε το τραγελαφικό του θέματος, θα κλείσω με κάτι που με έκανε να γελάσω πικρά: μπορεί να μην έχει προβλεφθεί απολύτως τίποτα για τους ηλικιωμένους που δεν σκαμπάζουν από διαδίκτυο στο θέμα του νέου εισιτηρίου, ωστόσο το σύστημα σου δίνει την δυνατότητα να δηλώσεις ως ημερομηνία γέννησής σου, μέχρι και το έτος 1816 (όπως φαίνεται και στην φωτο της ανάρτησης μου). Γιατί στην Ελλάδα και οι 200χρονοι έχουν δικαίωμα στην μετακίνηση! Αμ, πως;

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com

Follow me on Facebook

Διαβάστε όλες τις αναρτήσεις του This is Maria's blog