28 Αυγ. 2017

Ο Σεπτέμβριος των στόχων και των νέων αρχών... Καλή χρονιά!

Για τους περισσότερους η έναρξη κάθε νέου έτους, σηματοδοτεί νέους στόχους, νέες υποσχέσεις, νέα αρχή. Άλλοι πάλι, επιλέγουν την εποχή των γενεθλίων τους σαν τον φάρο των αλλαγών που θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Για εμένα, όλα τα παραπάνω, ταυτίζονται με τον Σεπτέμβριο.

Από παιδί, θυμάμαι κάθε τέλος Αυγούστου μαζί με την καινούρια σχολική τσάντα, να ονειρεύομαι και τις καινούριες εμπειρίες που θα μου έφερνε η "επόμενη χρονιά" και να τις καταγράφω σε μια λίστα. 

Σαν φοιτήτρια, ο Σεπτέμβριος απέκτησε ακόμη πιο έντονα χαρακτηριστικά αλλαγής, αφού από την πρώτη κιόλας εγγραφή μου στο Πανεπιστήμιο, οι στόχοι μου γέμισαν δυο σελίδες και κρεμάστηκαν στον τοίχο του δωματίου μου

Ο γάμος μου, αιφνιδιαστικός, αναπάντεχος, σε μια χρονική στιγμή που το νυφικό μου προκαλούσε ξεκαρδιστικά γέλια θυμίζοντας μου Αποκριά (ό,τι κοροϊδεύεις, το λούζεσαι που λένε...), έγινε κι αυτός Σεπτέμβριο. Στο πλευρό του άντρα μου, που έχει τα γενέθλιά του τον Σεπτέμβριο... Αυτόν τον μήνα επέλεξα, συνειδητά αυτή τη φορά, καθόλου τυχαία, να γίνει και η βάπτιση του γιου μας, το εναρκτήριο λάκτισμα της νέας του, φωτισμένης, ζωής.

Κι ύστερα, όταν αυτός πήγε στο σχολείο, βίωνα τον Σεπτέμβρη σαν τον μήνα των τεράστιων αλλαγών. Το παιδάκι μου ετοιμαζόταν για άλλο ένα βήμα προς την κατάκτηση της γνώσης και την ενηλικίωση. Μιας ενηλικίωσης που βρήκε εκείνον φοιτητή στο πανεπιστήμιο, κι έφερε σε εμένα Σεπτέμβριους γεμάτους από απορρυπαντικά, κουβάδες και σφουγγαρίστρες να ετοιμάζω το δωμάτιό του στην νέα φοιτητική εστία.

Από ένα όμορφο παιχνίδι της τύχης, Σεπτέμβριο, πριν από οκτώ χρόνια, έκλεισε ένας από τους δυσκολότερους κύκλους της οικογενειακής ζωής μας, μετά από ένα καλοκαίρι σκληρής μάχης με ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας δίνοντας τη σκυτάλη στον επόμενο. 

Ο φετινός Σεπτέμβρης, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Φέρνει μαζί του αφετηρίες, για διαδρομές γνωστές αλλά και άγνωστες, κάνοντας με πια να πιστεύω ότι κάτι τρέχει με μένα και τον ένατο μήνα του έτους... Δεν μπορεί. Υπάρχει κάτι καρμικό...

Η λίστα μου με τους στόχους της "νέας χρονιάς" ετοιμάζεται, όπως πάντα τέτοια εποχή, στα τέλη Αυγούστου. Γράφοντάς την, παρατηρώ πως όσο εγώ μεγαλώνω, τόσο αυτή μικραίνει. Περιλαμβάνοντας όλο και λιγότερες υποσχέσεις. Που μπορεί να μην είναι τόσο φιλοδοξες, βαρύγδουπες, ουτοπικές όπως παλιά, αλλά είναι πιο ουσιαστικές. Εξού και πιο δύσκολες στην υλοποίησή τους. 

Πόσες από αυτές θα γίνουν πράξη; Τι σημασία έχει; Οι λίστες των στόχων, καμμιά φορά έχουν μεγαλύτερη αξία όταν συντάσσονται παρά όταν πραγματοποιούνται. Γιατί μας βοηθούν να συνειδητοποιούμε τα θέλω μας, τα λάθη μας, τις ανάγκες μας... 

3,2,1... Καλη χρονιά σε όλους λοιπόν. Ο Σεπτέμβρης που έρχεται σε τρεις μέρες, να φέρει τον καθέναν πιο κοντά σε αυτό που λαχταράει η ψυχή του...

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com

Follow me on Facebook

Διαβάστε όλες τις αναρτήσεις του This is Maria's blog