18 Μαϊ. 2017

Ποιός πήρε τον ήλιο μας; (Λονδίνο γίναμε...)

Η φωτογραφία αυτή είναι τραβηγμένη στο Λονδίνο, τον Σεπτέμβριο του 2012. Έχω πάει να τακτοποιήσω τον γιο μου στη φοιτητική του εστία και σε ένα break για καφέ, απολαμβάνω την θέα από την καφετέρια και την απαθανατίζω.

-Έχει καθαρό ουρανό σήμερα, μου λέει ξαφνικά στα Ελληνικά μία σερβιτόρα που ακούγοντάς με να μιλάω στο κινητό κατάλαβε ότι είμαι Ελληνίδα. Κυπριακής καταγωγής η Σόνια, μεγαλωμένη στο Μάντσεστερ, σπούδαζε Ζωγραφική στο Λονδίνο και δούλευε για να βγάζει τα έξοδά της.

-Στην Ελλάδα όπως και στην Κύπρο, θεωρείτε δεδομένο τον καθαρό ουρανό και τον ήλιο, γιατί ο Θεός ευλόγησε τους δυο τόπους με αυτά τα αγαθά, συνεχίζει. Όπως θεωρείτε δεδομένα τα αριστουργήματα που έφτιαξαν οι αρχαίοι Έλληνες. Αρχαιότητες και καλός καιρός, είναι δύο θησαυροί για τους οποίους δεν κάνατε ποτέ τίποτα, τους κληρονομήσατε και γι αυτό τους θεωρείτε δεδομένους. Σκέφτομαι πολλές φορές, τι θα κάνατε αν η κλιματική αλλαγή κατέστρεφε το παραμυθένιο Ελληνικό κλίμα και έπρεπε να ζείτε στην συννεφιά και την βροχή όπως οι Άγγλοι...

-Δάγκωσε τη γλώσσα σου κορίτσι μου, την διακόπτω αστειευόμενη εγώ.

-Ξέρετε, οι γονείς μου με μαλώνουν να μην λέω σε αγνώστους αυτό που θα σας πω, γιατί με νομίζουν τρελή, αλλά εμένα δεν με νοιάζει. Δεν είμαι σίγουρη αν οι Έλληνες είσαστε τόσο "ώπα" λόγω του ήλιου που σας ανοίγει την διάθεση ή η διάθεσή σας είναι αυτή που επηρεάζει ακόμη και τον καιρό και κάνει τον Ελληνικό ήλιο τόσο μοναδικό. Αν ισχύει το δεύτερο πάντως, τότε μην φοβάστε. Όσο θα έχετε την "ώπα" διάθεση, θα έχετε και τον ήλιο σας, καταλήγει η Σόνια αποχαιρετώντας με.

Δεν της είπα ότι στην Ελλάδα, αυτούς που έχουν τέτοιες απόψεις τους λένε "αλαφροίσκιωτους"... Και μάλλον έκανα καλά... Γιατί δυο μέρες τώρα, που χάθηκε ο ήλιος από τον ουρανό μας, την ίδια στιγμή που μέσα στην Βουλή χορεύουν πάνω στα τελευταία αποκαϊδια της χώρας, σκέφτομαι διαρκώς τα λόγια της "αλλοπαρμένης" Κύπριας...

Χάθηκε η "ώπα" διάθεση, χάθηκε κι ο ήλιος μας...

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com

Διαβάστε όλες τις αναρτήσεις του This is Maria's blog

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα