26 Σεπ. 2017

"Ελλάδα τετέλεσται! Αυτό βλέπω εγώ"

"Είμαι κάτοικος Νέας Ιωνίας και από τις αρχές Σεπτεμβρίου και μετά βλέπω ότι τα καταστήματα της περιοχής μου, φυτοζωούν. Όποιον ιδιοκτήτη ή υπάλληλο κι αν ρωτάω επιβεβαιώνει με έναν βαθύ αναστεναγμό την αίσθησή μου και μου λεει ότι αυτός ο μήνας είναι ένας από τους χειρότερους των τελευταίων ετών.

- Υπαρχουν μέρες που θυμίζουν εκείνες των κάπιταλ κοντρόλς που ο κόσμος μουδιασμένος και χωρίς μετρητά δεν ψώνιζε παρά μόνο τα απολύτως απαραίτητα, μου λέει ο μανάβης.

- Γύρισαν χωρίς λεφτά από τις διακοπές οι άνθρωποι, όσοι είχαν την πολυτέλεια να πάνε, και μπροστά τους είχαν το άνοιγμα των σχολείων και των Πανεπιστημίων, με τα έξοδα που συνεπάγονται, την δόση του φόρου που για όλους ήρθε φουσκωμένος συν το ΕΝΦΙΑ. Με όσπρια και μακαρόνια την βγάζουν, με ενημέρωσε ο ιδιοκτήτης του μίνι μάρκετ.

- Δεν φέρνουν πια ούτε τα κοστούμια για καθάρισμα. Πρεπει να φτάσει το ρούχο να μην φαίνεται από τους λεκέδες για να αποφασίσει η άλλη να το πάει καθαριστήριο. Άσε που αφήνουν τα ρούχα εβδομάδες ολόκληρες εδώ, γιατί είναι φανερο ότι περιμένουν να πληρωθούν για να τα πάρουν, ήταν τα λόγια της ιδιοκτήτριας του καθαριστηρίου.

- Κοτόπουλο και κιμά πουλάω όλο τον Σεπτέμβριο και αυτά μην φανταστείς σε μεγάλες ποσότητες. Μου ζητάνε δύο μπουτάκια, ένα τεταρτο κιμά, μία μπριζόλα ή ένα κομμάτι μοσχάρι. Πού οι αγορές με το κιλό που έκανε ο Έλληνας κάποτε; Μόνο στα όνειρά μας, μου είπε ο χασάπης.

Όσο για τις καφετέριες της πλατείας, γεμάτες μεν, με μικρή κατανάλωση όμως. Κάθονται όλη μέρα οι συνταξιούχοι, περνάνε τα απογεύματά τους εκεί οι λίγο πιο νέοι αν υπάρχει δωρεάν ίντερνετ, αλλά πίνουν μόνο έναν καφέ. Πληρώνουν δύο ευρώ, μετά από πέντε, έξι ώρες και φεύγουν.

Προσωπικά δεν έχω οικογενειακές υποχρεώσεις. Συντηρώ μόνο τον εαυτό μου, ένα ιδιόκτητο διαμέρισμα και ένα αυτοκίνητο εικοσαετίας και τσοντάρω για τα δύο ανήλικα ανίψια μου. Πώς είναι δυνατόν να χρωστάω ήδη τον μισθό που θα μου καταβληθεί σε λίγες ημέρες, σε ΔΕΚΟ, φόρους και κινητή τηλεφωνία; Είναι ζήτημα αν θα μου μείνουν ελάχιστα για να ξοδέψω την πρώτη κιόλας εβδομάδα του Οκτωβρίου. Μετά; 

Δεν ξέρω σε ποιες γειτονιές της Ελλάδας η οικονομία ανθίζει, αλλά θα προσκαλούσα για μια βόλτα τον πρωθυπουργό και τα στελέχη της κυβέρνησης στην Νέα Ιωνία, να μπουν στα μαγαζιά, να μιλήσουν με υπαλλήλους και πελάτες, να ρωτήσουν τους ιδιοκτήτες πώς πάει η τσέπη τους και ακόμη καλύτερα να μας έρθουν με την συνοδεία των τηλεοπτικών συνεργείων.

Ελλάδα, τετέλεσται. Εγώ αυτό βλέπω.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία και ζητώ συγγνώμη για το ψυχοπλακωμα.

Νάντια Ρ."

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com

Επιστροφή στις Ιστορίες Αναγνωστών