25 Οκτ. 2017

"Έκανα τέσσερα παιδιά μέχρι να πετύχω ένα με το χρώμα των ματιών μου"

Το πρώτο μου μυθιστόρημα, με τίτλο "ΕΙΔΑ τον εαυτό μου στα μάτια σου" που κυκλοφόρησε πρόσφατα, είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία μιας νέας γυναίκας που έχοντας βιώσει το σκληρό πρόσωπο του έρωτα, αφήνει την λαχτάρα της να αποκτήσει ένα παιδί να καταστρέψει τη ζωή της ίδιας και των δικών της ανθρώπων.

Για να το ολοκληρώσω, μίλησα με ζευγάρια που δυσκολεύτηκαν να γίνουν ή δεν έγιναν ποτέ γονείς, άκουσα τις εξομολογήσεις γυναικών για τον αγώνα που έδωσαν ή δίνουν με την ελπίδα να κρατήσουν στην αγκαλιά τους το μωρό τους, ανακάλεσα στη μνήμη μου περιπτώσεις αγαπημένων φίλων μου που κατέρρευσαν ψυχολογικά μετά από μια αποβολή, μια αποτυχημένη εξωσωματική ή μία έκτρωση...

Όλη αυτή η διαδικασία, με έκανε ακόμη πιο ευαισθητοποιημένη και παρατηριτική στο θέμα της τεκνοποίησης, άρχισα να διαβάζω πίσω από τις λέξεις και τις συμπεριφορές των ανθρώπων που επιθυμούν να γίνουν γονείς. Σε αυτήν ακριβώς την φάση, με βρήκε η τυχαία συνάντηση με δύο κυρίες, σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση. Στα αριστερά μου η μια και στα δεξιά μου η έτερη, σύντομα η συζήτηση έφτασε στα παιδιά μας. 

"Α, εγώ έκανα τέσσερα και θα συνέχιζα αν επιτέλους δεν γεννιόταν ένα που να μου μοιάζει. Δεν είναι δυνατόν να τραβάω εγώ όλο το λούκι της εγυμοσύνης και να μην έχω ένα με το χρώμα των ματιών μου. Ευτυχώς το πέτυχα με την τέταρτη..." επιχειρηματολόγησε η εκ δεξιών μου.

"Πόσο σε καταλαβαίνω. Εμένα μου μοιάζουν και τα δύο και έχω πολύ μεγάλο καμάρι. Αν και να σας πω την αλήθεια δεν είχα καμιά όρεξη να κάνω δεύτερο παιδί", σχολίασε η εξ ευωνύμων. 

"Και γιατί το κάνατε;" ρώτησα εγώ, για να μην με περάσουν για εντελώς αγενή, αφού ήμουν βέβαιη ότι το ύφος μου είχε ήδη τεράστιες ποσότητες ξινίλας ακούγοντάς τες.

"Ε, μου είπε ο άντρας μου αφού όλοι κάνουν δεύτερο, πρέπει να κάνουμε κι εμείς και σκέφτηκα ότι είχε δίκιο. Όλοι σετάκια τα έχουν. Αν ήξερα ότι θα χωρίζαμε, θα το ξανασκεφτόμουν" ήρθε η αποστομωτική ομολογώ απάντησή της.

"Πάλι καλά, τυχερή είσαι. Εμένα μετά το τέταρτο, επειδή έχουμε μία κόρη και τρεις γιους μου ζήτησε να σκεφτώ μήπως συνεχίσουμε είτε για να κάνουμε ζευγάρι τα θηλυκά, είτε για να φτιάξουμε ομάδα μπάσκετ", μου έδωσε το τελειωτικό χτύπημα η δεξιά μου.

Προφασίστηκα πονοκέφαλο και αποχώρησα πριν καν ξεκινήσει η εκδήλωση. Η εικόνα της ηρωίδας μου, που τίναξε στον αέρα τόσες ζωές, παραδομένη στην απύθμενη επιθυμία της να νιώσει μάνα, ζωντάνεψε μπροστά στα μάτια μου. Οι ιστορίες τόσων γυναικών που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται να τα καταφέρουν, πυρπόλησαν τα αυτιά μου... Θα ήταν προσβολή να μείνω στην παρέα των δύο φιλάνθρωπων κυριών που ποδοπατούσαν βάναυσα την ιερότητα της μητρότητας...

Μακάρι να είναι γερά τα παιδάκια τους και όλα τα παιδιά της γης, όμως νιώθω πως είναι επιτακτική ανάγκη να μάθουμε οι άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, πότε, γιατί και υπό ποιες συνθήκες θα έπρεπε να φέρνουμε μια ζωή στον κόσμο... 

** Το "Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου" της Μαρίας Παναγοπούλου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com

Follow me on Facebook