13 Ιουν. 2017

Και μετά τον τελικό, τι θα κάνουμε χωρίς Survivor;

 

Το τηλεοπτικό φαινόμενο που ακούσει στο όνομα Survivor, οδεύει προς το μεγάλο φινάλε του. Όπως όλα δείχνουν, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, το παιχνίδι που σάρωσε σαν τυφώνας όλα τα άλλα προγράμματα της Ελληνικής τηλέορασης και μονοπώλησε τις χορηγίες και τους τηλεθεατές, θα ρίξει αυλαία.

Και μετά; Τι θα κάνουν τα εκατομμύρια των φανατικών που το παρακολουθούν με ζήλο, στα όρια του εθισμού;

"Διακοπές", θα μπορούσε να απαντήσει κάποιος. Ίσως! Σε μια άλλη εποχή, σε μια άλλη Ελλάδα, ένα άλλο καλοκαίρι, που τα εκκαθαριστικά της εφορίας δεν θα έβγαζαν τα φετινά αστρονομικά ποσά (δεν θα το ανοίξω τώρα αυτό το ζήτημα, δεν θα το ανοίξω....).

Όσοι άνθρωποι της τηλεόρασης έχουν βιώσει μεγάλες επιτυχίες, ξέρουν καλά πως τίποτα δεν είναι αναντικατάστατο, αιώνιο και μοναδικό, στον μάταιο κόσμο του "γυαλιού". Το κοινό, αυτό που σου χαρίζει 50άρια, το ίδιο που σε αποθεώνει σαν να μην μπορεί να φανταστεί την ζωή του χωρίς εσένα, σε ξεχνάει και πάει παρακάτω με παροιμιώδη ευκολία. Αναζητώντας το επόμενο αντικείμενο λατρείας του...

Αυτή κατά την γνώμη μου είναι η απάντηση και στο ερώτημα "και μετά τον τελικό, τι θα κάνουμε χωρίς Survivor;". Θα περιμένουμε το επόμενο τηλεοπτικό προϊόν που θα μας καθηλώσει. Το ποιός σταθμός θα μας το προσφέρει είναι προφανώς το μεγάλο στοίχημα καναλαρχών και στελεχών. Που καθόλου δεν αφορά εμάς, τους τηλεθεατές. Η απρόσμενη επιτυχία του Survivor, απέδειξε ότι δεν υπάρχουν μικρά και μεγάλα κανάλια. Την πρώτη θέση στο τηλεκοντρόλ μας, θα κερδίσει εκείνος που θα μας μας κάνει "να κολλήσουμε" μαζί του...

Και επειδή είχα την τύχη να γνωρίσω τηλε-σταρ που πίστεψαν ότι τα τεράστια νούμερα τηλεθέασης θα τους εξασφάλιζαν μια θέση στην αιωνιότητα (ναι, τύχη θεωρώ την γνωριμία μαζί τους γιατί μου έδωσε μοναδικά μαθήματα ανθρώπινης μωροφιλοδοξίας..), η παρότρυνσή μου ήταν πάντα να δουν μια ταινία με πρωταγωνιστή τον Τζιμ Κάρει. The Truman Show είναι ο τίτλος της.

Και η υπόθεσή της: ένα τηλεοπτικό reality show που για 30 χρόνια (!) προβάλλει καθημερινά σε ζωντανή μετάδοση την ζωή ενός ανθρώπου, χωρίς ο ίδιος να ξέρει πως ο ειδυλλιακός κόσμος που τον περιτριγυρίζει είναι ντεκόρ μιας σαπουνόπερας! Κάποια στιγμή αντιλαμβάνεται ότι τα πάντα είναι ένα κατασκευασμένο σενάριο (ας μην σας πω τι και πώς αποκαλύπτοντας το τέλος της ταινίας) και έτσι η μετάδοση διακόπτεται. Η εμμονή εκατομμυρίων τηλεθεατών, ρίχνει τίτλους τέλους, μετά από τρεις δεκαετίες!

-Και τώρα; Τι θα δούμε;, ρωτάει έντρομος ένας τυπάκος βλέποντας "μαύρο" στην οθόνη της τηλεόρασής του.

-Άλλαξε κανάλι, κάτι θα βρούμε, του απαντάει ένας άλλος και συνεχίζει να τρώει ατάραχος την πίτσα του. 

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com

Follow me on Facebook

Διαβάστε τη στήλη Media