"Η Πενθερά"

12 Δεκ. 2020

"Αγαπητή κυρία Παναγοπούλου,

χαίρομαι τα μάλα που δεν γνωριστήκαμε ποτέ καθώς φοβούμαι πως εάν αυτό είχε συμβεί θα διέτρεχα σοβαρό κίνδυνο να δω την ιστορία μου σε κάποιες από τις σελίδες του βιβλίου σας με τον εύστοχο τίτλο "Η πενθερά".

Το ανέγνωσα με μεγάλη προσοχή και αναγνώρισα τον εαυτό μου σε πολλά σημεία του, η ηρωίδα ωστόσο με την οποία ταυτίστηκα ήταν η Μανιάτισσα Σαββίνα. Παρά το γεγονός πως δεν πρόκειται περί πεθεράς αλλά περί νύφης, σας εξομολογούμαι ότι ο τρόπος με τον οποίο χειριζόταν την πεθερά της με βρίσκει απολύτως σύμφωνη. Με τον ίδιο ακριβώς θα επιθυμούσα να χειρίζομαι κι εγώ τις νύφες μου, αλλά είναι γνωστόν τοις πάσι πως η επιθυμία από την πράξη απέχουν παρασάγγας.
 
Η βαθύτατη αγάπη που έχω για τους δύο υιούς μου καθώς και ο αυτοσεβασμός δεν μου επιτρέπουν να πέσω στο επίπεδο της ηρωίδας σας. Εν τούτοις σας ευχαριστώ θερμώς γιατί με βοηθήσατε να μπω έστω και νοερά στη θέση της και να αντλήσω ικανοποίηση δια μέσου αυτής.
 
Σας εύχομαι καλές γιορτές, να έχετε υγεία και τύχη ώστε ο δικός σας υιός να επιλέξει ορθώς τη νύφη σας.
 
Μετά εκτιμήσεως
Ν.Ν."

Υ.Γ. Το κοινοποιώ με την άδεια της γλυκυτάτης Ν. Είναι το πρώτο από αυτά που έχω επιλέξει να μοιραστώ μαζί σας τις επόμενες ημέρες. Και το πιο ανώδυνο, τολμώ να πω. Σας ευχαριστώ όλες για την επικοινωνία. Ζητώ συγγνώμη που καθυστερώ να απαντήσω στα μηνύματα του blog αλλά ξέρετε πως πάντα το κάνω.
 
Μαρία Παναγοπούλου
20 Μαϊ. 2020

Το νέο μου βιβλίο, «Η Πενθερά» που κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, έχει μέσα του πολύ ΜΕ και πολύ ΑΦΟΥ. Η μία από τις δύο οικογένειες που πρωταγωνιστούν σε αυτό, είναι Σαλονικιώτικη αφού…

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή. Εν αρχή, είναι η Πενθερά. Λέξη αρχαιοελληνική. Ίσως και να προέρχεται από τη σύνθεση των όρων «πένθος» και έρως» και να σημαίνει «τον θάνατο του έρωτα». «Πενθερά: ο θάνατος του έρωτα! Τόσους έρωτες έχει πενθήσει η ανθρωπότητα εξαιτίας μιας πεθεράς και άλλους τόσους θρηνεί και θα θρηνήσει, εις τους αιώνας των αιώνων…», παρατηρεί μια εκ των ηρωίδων μου.
 
Είναι άραγε έτσι; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα του βιβλίου, που επιχειρεί να ρίξει φως σε ένα διαχρονικό στερεότυπο της Ελληνικής κοινωνίας: τελικά υπάρχουν πεθερές-αράχνες που παγιδεύουν στον ιστό τους νύφες και γαμπρούς ή πρόκειται για ένα άλλοθι των ζευγαριών που δεν καταφέρνουν να κατακτήσουν το «για πάντα»;
 
Δύο πεθερές, μία Πόντια και μια Μανιάτισσα, που κάποιοι τις θέλουν νεκρές. 
Δύο νύφες, που εύχονται να είχαν ορφανούς συζύγους.
Δύο γιοι, που συνθλίβονται στις συμπληγάδες της μητρικής αγάπης και του έρωτα.
Και μια δημοσιογράφος που γίνεται φυγάς για να αποδείξει την αθωότητά της.
 
Η αγωνιώδης αναζήτηση της αλήθειας, ξεκινάει από την Καλαμαριά. Εκεί όπου η Πόντια πεθερά, Μόσχω Τερκενλεκίδου, δέχεται μια σφαίρα στην πλάτη ενώ βρίσκεται στον χώρο του Παλαιού Κυβερνείου στο Καραμπουρνάκι. Μια καλοκάγαθη γυναίκα η Μόσχω, από εκείνες που θυσιάζουν όλη τους τη ζωή για τα παιδιά τους, κι όταν αυτά ενηλικιώνονται θεωρούν δεδομένη την ανταπόδοση της θυσίας. Από τη στιγμή που μένει χήρα, μετακομίζει στο σπίτι του μοναχογιού της και ζει κάτω από την ίδια στέγη με τη νύφη της, τη Θεσσαλονικιά καλλονή Ήρα Τερκενλεκίδου.
 
« Ένα βράδυ που κάναμε έρωτα με τον Ηρακλή, στα μουγκά, όπως πάντα από τότε που μας κουβαλήθηκε στο σπίτι η πεθερά μου, ξαφνικά ακούσαμε χτύπους στην πόρτα μας κι αμέσως μετά τη φωνή της ξεψυχισμένη.
 “Εβάρυνεν το κιφάλι μ’, πουλί μ’. Μάλλον εσέβεν απάν’ ατ’ ο ήλες. Έχετε στον νου σας το παιδί τη νύχτα”, ψέλλισε σαν να ήταν ετοιμοθάνατη, μιλώντας ποντιακά για να μου σπάσει τα νεύρα και μετά κλειδώθηκε στο δωμάτιό της, αφήνοντας πίσω της συντρίμμια. Έναν κουβά με παγωμένο νερό να είχε πετάξει πάνω στον Ηρακλή μου, μικρότερη ζημιά θα του είχε προκαλέσει, εάν με καταλαβαίνεις τι εννοώ… Το άλλο πρωί, βέβαια, ήταν περδίκι, ροδαλή, ροδαλή, σαν μπουρεκάκι
», θα εξομολογηθεί η Ήρα στη δημοσιογράφο.
 
Επόμενος σταθμός της έρευνας, είναι η Μάνη. Εκεί, σε ένα πυργόσπιτο στην κορυφή του Οίτυλου, ζει η δεύτερη πεθερά που δέχεται δολοφονική επίθεση από αγνώστους.  Γυναίκα σκληρή, ζυμωμένη με την αγριάδα της παλιάς Μάνης η Αγορίτσα Πιερρόγιαννη, η απόφαση του γιου της να παντρευτεί με μια γιατρό αφοσιωμένη στο λειτούργημα της, γκρέμισε μονομιάς τα όνειρα που είχε για εκείνον.
 
«Τίλογα φτάσαμε από εκείνο ντο ευλογημένο σημείο που η Μάνη δεν άγγιζε μύγα σντο σπαθί τς, σήμερα να παίρνουσιν οι γιοι μας γουρούνες στο σακί, χωρίς να ξέρουν αν οι μήτρες τς θα καρποφορήσουσιν, μήτε ντο ξέρω, μήτε ντο κατάλαβα ποτέ μου…», θα πει κατάμουτρα στη νύφη της, όταν εκείνη θα ζητήσει από τον άντρα της να αναβάλλουν για αργότερα την τεκνοποίηση.

Οικογενειακές συνωμοσίες, άγραφοι νόμοι και αγδίκιωτα αισθήματα που έρχονται σελίδα τη σελίδα στην επιφάνεια, αποκαλύπτοντας πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Κανείς δεν είναι αυτός που δηλώνει. Αυτή είναι «Η Πενθερά» μου.

Σας ευχαριστώ!
Μαρία Παναγοπούλου

16 Μαϊ. 2020

Είμαι η Μαρία Παναγοπούλου. Στον κόσμο των εκδόσεων μπήκα μόλις το 2017 με το «Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου» και δύο χρόνια μετά ακολούθησε το «Κλεμμένες Λιακάδες» (Εκδόσεις Ωκεανός).

Όταν δέχτηκα την πρόκληση να κάνω μια «παρουσίαση» στην ομάδα "Βιβλιοφάγοι" αιφνιδιάστηκα, για δύο κυρίως λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι δεν έχω κάνει ποτέ πριν ανάρτηση σε βιβλιοφιλική ομάδα με την ιδιότητα της συγγραφέα. Έχω γράψει άρθρα και έχω παραχωρήσει συνεντεύξεις για τα δύο μου βιβλία, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που επικοινωνώ απευθείας με τα μέλη μιας τέτοιας ομάδας. Δεν μου το είχε προτείνει κανείς έως σήμερα και από μόνη μου δεν το τολμούσα.

Ο δεύτερος λόγος του αιφνιδιασμού μου είναι πως η πρόταση να συστηθώ στην ομάδα «Βιβλιοφάγοι» ήρθε λίγες ημέρες πριν από την κυκλοφορία του τρίτου βιβλίου μου με τίτλο «Η Πενθερά», από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα κοινωνικό-αστυνομικό μυθιστόρημα, βασισμένο σε αληθινές ιστορίες, που επιχειρεί να ρίξει φως σε ένα διαχρονικό στερεότυπο της ελληνικής κοινωνίας: υπάρχουν πεθερές-αράχνες ή πρόκειται για ένα άλλοθι των ζευγαριών που δεν καταφέρνουν να κατακτήσουν το «για πάντα»;

Σε αυτό το βιβλίο λοιπόν, η αγάπη για τα βιβλία και την ανάγνωση, διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο. Η αγάπη των ηρώων για τη λογοτεχνία δένει καρμικά τους ήρωές μου, ακόμη και ο τίτλος του, «Η Πενθερά», είναι εμπνευσμένος από ένα διήγημα του Παπαδιαμάντη, που έχει σημαδέψει τη ζωή της αληθινής ηρωίδας μου.

Μια από τις πρωταγωνίστριες του μυθιστορήματος, η Οιάνθη, ζει απομονωμένη στην κορυφή ενός πυργόσπιτου στο Οίτυλο της Μάνης, με μόνη συντροφιά τα 1.114 βιβλία της.

Η άλλη, η Θεσσαλονικιά Ήρα, υποκύπτει στο έντονο φλερτ του Ηρακλή, όταν αυτός μετατρέπει την καρότσα της νταλίκας του σε βιβλιοθήκη και της χαρίζει το πιο πρωτότυπο αλλά και ρομαντικό δείπνο της ζωής της. Την αδυναμία της στα βιβλία θα εκμεταλλευτεί αργότερα η Πόντια πεθερά της για να την κάνει να πονέσει, αλλά θα μου επιτρέψετε να μην πω περισσότερα γι αυτό.

Κομβικός για την εξέλιξη της ιστορίας μου είναι και ο ρόλος μιας βιβλιοφιλικής ομάδας του Facebook με το διφορούμενο όνομα «Βιβλιοπαγίδα» ενώ καθοριστικής σημασίας είναι και η Λέσχη Ανάγνωσης «Το λευκό νούφαρο».

Υποθέτω ότι μετά από όλα αυτά, αντιλαμβάνεστε πόσο χαρούμενη είμαι που είχα τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με τους βιβλιοφάγους της ομάδας σας.

Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

Μαρία Παναγοπούλου

#ΗΠενθερά #ΕκδόσειςΨυχογιός #ΜαριαΠαναγοπουλου #Παναγοπουλου
#HPenthera #psichogiosbooks #MariaPanagopoulou #Panagopoulou
#diavazopantou