17 Φεβ. 2019

Η φίλη μου η Δήμητρα (που ελπίζω να σας θυμίζει μια δική σας φίλη)

Σοβαρή, αυστηρή, ελαφρώς απόμακρη, ακόμη κι αν δεν ξέρεις το επάγγελμά της εύκολα το υποθέτεις από το ύφος της. Μόλις δε ανοίξει το στόμα της κι αρχίσει να μιλάει, τότε δεν μπαίνεις καν στον κόπο να την ρωτήσεις. Είναι δικηγόρος. Χωρίς αμφιβολία. Όχι μόνο γιατί μεγάλωσε σε οικογένεια νομικών, αλλά κυρίως γιατί... γεννήθηκε δικηγόρος.

Μαζί από την πρώτη τάξη του Γυμνασίου, την θυμάμαι να μιλάει πάντα σαν συνήγορος! Των φίλων της, των συμμαθητών της, του εαυτού της...

Έλυνε λάθος την άσκηση μαθηματικών στον πίνακα... Κι ύστερα αγόρευε, αρνούμενη να δεχτεί ότι δεν γίνεται η ρίζα του 2 να είναι το 8!

Μας έφερνε λάθος παραγγελία ο σερβιτόρος στην καφετέρια... Κι εκείνη του παρέθετε τα δικαιώματα του καταναλωτή! 

Διαφωνούσε με κάποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα... Και τηλεφωνούσε στο τηλεφωνικό κέντρο του σταθμού για να υποβάλλει τις ενστάσεις της στην έκπληκτη τηλεφωνήτρια!

Θέλαμε να αλλάξουμε ένα ρούχο χωρίς να έχουμε δικαίωμα αλλαγής.... Και προέβαλε τα επιχειρήματά της στον υπεύθυνο του καταστήματος μιλώντας του στην καθαρεύουσα!

Αν δεν την γνωρίζεις, μπορεί να την θεωρήσεις λίγο ψυχρή. Δεν μπορείς να φανταστείς ότι πίσω από τα αυστηρά μπλε μάτια της και την ατσαλάκωτη εικόνα της, κρύβεται τόσο χιούμορ! Ικανό να σε οδηγήσει στην τουαλέτα από τα γέλια, με μία και μόνη ατάκα. "Θανατηφόρα"! Ειπωμένη την πιο λάθος στιγμή, με τον πιο άκυρο τρόπο, πάντα με σοβαρό ύφος, χωρίς πολλές πολλές χαριτωμενιές!

Την θυμήθηκα σήμερα, ακούγοντας μια παρέα νεαρών κοριτσιών να κάνει "χαβαλέ", ανταλλάσσοντας χοντροκομμένα αστεία μέσα στο σούπερ μάρκετ. Μπορεί μεγαλώνοντας να παραξενεύω, αλλά με ενόχλησε το τόσο άκομψο, αγοραίο "χιουμοράκι". Και ο νους μου πήγε αυτομάτως στο άλλο άκρο. Στο ιδιαίτερο, μοναδικό, χιούμορ της Δήμητρας

Την ημέρα του γάμου μου, 26 χρόνια πριν, η Δήμητρα Παβέλη ήταν παράνυφος, μαζί με την έτερη κολλητή, την Μαριάνθη Πατέρα. Πηγαίνοντας προς την Εκκλησία όλοι μαζί, γαμπρός, νύφη και παράνυφες μέσα στο ίδιο αυτοκίνητο, το ραδιόφωνο έπαιξε κάποια στιγμή Βασίλη Τερλέγκα! Και οι ατάκες που ακολούθησαν θα έκαναν τον Γούντι Άλεν, να σκάσει από τη ζήλεια του.

Έτσι κι αλλιώς αν μπορούσα να γράψω ένα σενάριο με ηρωίδα τη Δήμητρα, τότε μια χρυσή σφαίρα κωμικής σειράς θα την είχα στο τσεπάκι... Δεν μπορώ όμως... Και όσοι τυχεροί έχετε μια φίλη "Δήμητρα" αντιλαμβάνεστε το γιατί...

Σήμερα, η Δήμητρα έχει τα γενέθλιά της! Πιο Υδροχόος, δεν γίνεται! Χιλιόχρονη! Και πάντα...η Δήμητρα!

Υ.Γ. Στο "Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου", το πρώτο μου βιβλίο, επέλεξα να βαπτίσω "Δήμητρα" την αστυνομικό της ιστορίας και να δανειστώ στοιχεία από την προσωπικότητα της παιδικής μου φίλης για να δημιουργήσω την ηρωίδα μου. Άφησα εκτός το χιούμορ της και αξιοποίησα το ταλέντο της να ολοκληρώνει με επιτυχία ό,τι αναλαμβάνει. Το πείσμα της. Την αίσθηση του καθήκοντος. Το "δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου". Την καλά κρυμμένη ευαισθησία της... 

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com