Το μάτι της Μαρίας

21 Ιαν. 2020

Το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, κυρίως γιατί έχει σκεπάσει με την μαύρη σκιά του τον λαμπερό και πολύχρωμο κόσμο του Χόλιγουντ. Το τι ακριβώς θεωρείται σεξουαλική παρενόχληση, έχει διχάσει τους ανθρώπους του θεάματος, τους κοινούς θνητούς και φυσικά τoυς χρήστες των social media. Φράσεις όπως "άλλο το επίμονο φλερτ και άλλο η σεξουαλική επίθεση", "μερικές τα θέλουν κιόλας αφού κυκλοφορούν ημίγυμνες ", "αν δεν κουνήσεις την ουρά σου, κανένας δεν στην πέφτει" είναι μερικές μόνο από αυτές που εντόπισα στο facebook.

Προσωπικά, δεν έχω δεχτεί ποτέ παρενόχληση με την μορφή ανεπιθύμητου αγγίγματος, ούτε με έχει πιέσει κάποιος να έχω ερωτική επαφή μαζί του εκβιάζοντάς με. Όπως οι περισσότερες γυναίκες, έχω ακούσει χοντράδες για συγκεκριμένα σημεία του σώματός μου, έχω νιώσει αμήχανα από λαίμαργα βλέμματα, έχω γίνει αποδέκτης πρόστυχων υπονοούμενων... Όλα, τα αντιμετωπίζω με τον τρόπο που τους αρμόζει. Εκτός από ένα... Που το άφησα αναπάντητο... Ίσως γιατί για εμένα, αποτελεί την πιο χυδαία μορφή παρενόχλησης.

Ήμουν πάνω κάτω 20 χρονών, ξεκινούσα συνεργασία με διάφορα μέσα ενημέρωσης και σε ένα από αυτά, είχα γνωρίσει κάποιον μεγάλο και τρανό του χώρου. Γοητευτικός (κατά γενική ομολογία), ευγενικός (σε βαθμό υπερβολής), γλυκομίλητος (να κολλάς από τα μέλια), σοβαρός (με συμπεριφορά κυρίου). Συμπλήρωνα μία εβδομάδα στη δουλειά, όταν με κάλεσε στο γραφείο του για να μου δώσει συμβουλές επαγγελματικής φύσεως.

"Χαίρομαι που βλέπω νέα παιδιά να έχουν ικανότητες. Να κανονίσουμε να πιούμε έναν καφέ να τα πούμε με την ησυχία μας γιατί μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα στο χώρο", μου είχε πετάξει γενικά και αόριστα την ώρα που έφευγα.

Την επόμενη κιόλας ημέρα, η πρόσκληση είχε γίνει πιο συγκεκριμένη: "Σήμερα το βράδυ κανόνισα να πάμε να φάμε σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας και μετά να περάσουμε από ένα μπαράκι που θα είναι και φίλοι από την τηλεόραση. Με τέτοιο κοντινό που καταλαβαίνω ότι έχεις, πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε τηλεόραση". Είχα αρνηθεί ευγενικά, του είχα πει ότι δεν με ενδιέφερε σε εκείνη τη φάση η τηλεοραση και είχα αποχωρήσει από το γραφείο του.

Δεκαπέντε μέρες είχε κρατήσει η πολιορκία. Καθημερινά, με φώναζε μόνη στο γραφείο του, έκλεινε την πόρτα, μου μιλούσε μονο για θέματα της δουλειάς και στο τέλος επαναλάμβανε την πρόσκληση για φαγητό. Πάντα ευγενικά, χωρίς ίχνος χυδαιότητας, χωρις καν να με κοιτάζει "διαφορετικά". Είχα αρχίσει να νιώθω πιεσμένη κυρίως γιατί ντρεπόμουν τους υπόλοιπους εργαζόμενους που με έβλεπαν κάθε μέρα να κλείνομαι μαζί του στο γραφείο, αλλά δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς. Ήμουν πιτσιρίκι κι έκανα τα πρώτα μου βήματα, κείνος βρισκόταν ήδη στην κορυφή και σε τελική ανάλυση ήμουν υποχρεωμένη να δέχομαι τις επαγγελματικές εντολές του.

Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, έφτασαν στα αυτιά μου τα πρώτα μισόλογα. Προερχόμενα δυστυχώς από γυναίκες που, ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρούσαν εμένα υπεύθυνη για το ασφυκτικό φλερτ του "μεγάλου". Γιατί; Γιατί ήμουν νέα, με μια εμφάνιση -που ο Θεός μου την έδωσε- καλή! Αυτό ήταν το "παράπτωμα" που μου καταλόγιζαν! 

Παραμονές εθνικών εκλογών, με την δουλειά και την κούραση να χτυπάνε κόκκινο λόγω της επικαιρότητας, ο "κύριος" με φώναξε στο γραφείο του, με ύφος για πρώτη φορά "διαφορετικό".

"Γιατί με αποφεύγεις; Σου έχω ζητήσει δεκαπέντε φορές να βγούμε, σαν φίλοι, να μιλήσουμε για την δουλειά, να σε βοηθήσω γιατί βλέπω ότι "το ΄χεις" κι εσύ μου το παίζεις σνομπ! Δεν θα κάνεις ποτέ καριέρα έτσι", θυμάμαι ακόμη τα λόγια του, σχεδόν 30 χρόνια μετά.

"Δεν πειράζει. Ας μην κάνω καριέρα" του είχα απαντήσει και τον είχα ενημερώσει ότι αμέσως μετα από τις εκλογές θα ζητούσα από την διεύθυνση να με μεταφέρει σε άλλη βάρδια. Δεν μου είχε πει τίποτα, ένα ξερό "μπορείς να πηγαίνεις" μόνο. Δύο ώρες μετά, είχε ζητήσει εκτάκτως σύσκεψη όλου του τμήματος. 

"Επειδή έχουμε κοντά μας μία νέα συνάδελφο, νέα στην ηλικία αλλά νέα και στην εμπειρία, η οποία δυστυχώς όσο φιλότιμα κι να προσπαθεί δεν καταφέρνει να ανταπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις της δουλειάς μας, θα ήθελα να παρακαλέσω να μην της ξαναδοθεί ποτέ από κανέναν σοβαρό θεμα να ασχοληθεί. Μπορεί να μας βοηθάει στις φωτοτυπίες, στα φαξ, να σηκώνει τα τηλέφωνα ή να φέρνει τους καφέδες, δεν είναι υποτιμητικό, όλοι από κάπου ξεκινήσαμε", είχε πει παρουσία δεκάδων ανθρώπων και είχε αποχωρήσει θριαμβευτικά. Ήταν ολοφάνερο ότι μιλούσε για εμένα. Δεν ταίριαζε κανένας άλλος στην περιγραφή που είχε κάνει.

Παραιτήθηκα μία εβδομάδα αργότερα. Όχι γιατί θεωρούσα υποτιμητικό να φτιάχνω καφέδες (όσοι έτυχε να δουλέψουμε μαζί ξέρετε ότι μέχρι και σήμερα τους φτιάχνω) αλλά γιατί ένιωθα  σαν να με είχαν βιάσει... Αυτός είναι και ο λόγος που έγραψα αυτό το κείμενο. Για να φωνάξω ότι η χειρότερη μορφή σεξουαλική παρενόχλησης δεν είναι να σου πιάνουν τον κώλο, αλλά να σου κόβουν τα φτερά γιατί δεν τους άφησες να στον πιάσουν. 

Υ.Γ. Επειδή είναι πολλοί εκείνοι που ξέρουν και θυμούνται το περιστατικό, παρακαλώ θερμά να μην υπάρξει κάποιο σχόλιο που να κατονομάζει τον "κύριο". Εδώ, βλέπετε, δεν είναι Χόλιγουντ. Οι σοβαροί, επιτυχημένοι και famous, με τις καλογυαλισμένες βιτρίνες,  έχουν πάντα δίκιο...

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com


29 Δεκ. 2019

Στην αυγή της νέας δεκαετίας, διαβάζω καθημερινά άρθρα με θέμα "πώς θα είναι ο κόσμος το 2050". Βιαζόμαστε οι άνθρωποι. Άλλοτε χάνουμε την ομορφιά του σήμερα οραματιζόμενοι ένα εντυπωσιακό αύριο κι άλλοτε δραπετεύουμε από ένα παρόν που μας πονάει για να συναντήσουμε το ανέφελο μέλλον.

Πώς θα είναι λοιπόν ο κόσμος μας σε 30 χρόνια από σήμερα;

Ο αστροφυσικός του Κέιμπριτζ Μάρτιν Ρις, αν και παραδέχεται ότι η πρόβλεψη του μέλλοντος είναι αδύνατη, υποστηρίζει ότι οι σύγχρονες τάσεις στη Γενετική, στην Πληροφορική και στην εξερεύνηση του Διαστήματος, μπορούν να οδηγήσουν σε εξελίξεις που θα καθορίσουν τον τρόπο ζωής μας στα μέσα του 21ου αιώνα.

Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αν συνεχίσει να καλπάζει ανεξέλεγκτο θα αλλάξει ριζικά τον κοσμο όπως τον ξέρουμε. Κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για εξαφάνιση ολόκληρων πόλεων, ενώ οι εκτιμήσεις για ανθρώπινες απώλειες τρομάζουν.

Την ίδια ώρα ο Έλον Μασκ, ιδιοκτήτης των εταιριών Tesla, Space X καιBoring Company, σχεδιάζει τη δημιουργία υπόγειων τούνελ, όπου οι επιβάτες θα μετακινούνται με πολύ υψηλές ταχύτητες σε σήραγγες που θυμίζουν σφραγισμένους σωλήνες, ενώ δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι οι στόλοι των ιπτάμενων ΤΑΧΙ που θα απογειώνονται και θα προσγειώνονται κάθετα σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στις μεγαλουπόλεις είναι ήδη στα σκαριά.

Το μακρινό διάστημα θα έρθει λίγο πιο...κοντά μας καθώς το πρώτο διαστημικό ξενοδοχείο θα δέχεται 100 τουρίστες την εβδομάδα και η παραγωγή ηλιακής ενέργειας από το Διάστημα θα γίνει πραγματικότητα.

Το χάπι που θα σβήνει τις κακές μνήμες θα είναι υπαρκτό ενώ οι αυξημένες ανάγκες σε τροφή και νερό θα οδηγήσουν στη δημιουργία τροφίμων μέσω της βιοτεχνολογίας, αλλά και την τρισδιάστατη εκτύπωση φαγητού!

Ζαλίζουν οι αλλαγές που θα συντελεστούν μέχρι το 2050, δημιουργούν την εικόνα ενός άλλου πλανήτη, για τα παιδιά μας, τα εγγόνια, τα δισέγγονα. Ανάμεικτα τα συναισθήματά μου, είμαι έτοιμη να ολοκληρώσω την ανάγνωση των πληροφοριών για το μέλλον προσπαθώντας να κρατήσω ένα θετικό πρόσημο, όταν το μάτι μου πέφτει στον τίτλο "Χρόνια ασθένεια ο καρκίνος το 2050".

Οι επιστήμονες, λέει, αισιοδοξούν ότι μέχρι το 2050 ο καρκίνος θα είναι μια "χρόνια ασθένεια" που θα επιτρέπει στους πάσχοντες να ξεπερνούν ακόμη και το 80ο έτος της ηλικίας του, εάν και εφόσον διατεθούν πόροι για την έρευνα και οι επιστημονικές καινοτομίες συνεχιστούν στον ίδιο ρυθμό.

Μένω να κοιτάζω για αρκετή ώρα το σχετικό άρθρο. Το 2050 τα αυτοκίνητα θα είναι ιπτάμενα, οι τουρίστες θα επισκέπτονται το διάστημα, οι άσχημες μνήμες μπορεί και να διαγράφονται με ένα χάπι και οι τροφές να εκτυπώνονται, αλλά ο καρκίνος θα είναι ΕΔΩ. Στην καλύτερη περίπτωση, θα αποτελεί "χρόνια ασθένεια" όμως για εξαφάνισή του δεν μιλάει κανείς.

Σφίγγεται το στομάχι μου στην ιδέα, μα την ίδια κιόλας στιγμή, μια φωτεινή σκέψη γεννιέται στο μυαλό μου. Η είδηση αυτή, έχει και δεύτερη ανάγνωση. Είναι η απόδειξη του πόσο "ζόρικο" είναι αυτό το αναθεματισμένο θηρίο και πόσο ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ όσοι το πολεμούν και το νικούν. Για μια ημέρα. Μια εβδομάδα. Έναν μήνα. Εναν χρόνο. Μια ζωή...

Μεγάλε νικητή, Θάνο Μικρούτσικε, καλό ταξίδι... Το μόνο βέβαιο για το 2050 είναι πως εσύ θα συνεχίσεις να είσαι καβάλα στο φτερό του καρχαρία, παρών μέσα από τα τραγούδια σου.

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com   

 

 

 

 
24 Απρ. 2019

Μεγάλη Τετάρτη. Η καταβολή των συντάξεων του Μαϊου, πρόωρα λόγω Πάσχα, έχει οδηγήσει δεκάδες ανθρώπους από νωρίς το πρωί στις τράπεζες. Ο μέσος χρόνος αναμονής στο ταμείο, ξεπερνάει τα σαράντα λεπτά. Παίρνω το χαρτακι μου με τον αριθμό 32 και οπλίζομαι με υπομονή, αφού ο ένας και μοναδικός υπάλληλος εξυπηρετεί ακόμη το νούμερο 11.

Την βλέπω να μπαίνει περιποιημένη, όπως πάντα. Ντυμένη σαν να πηγαίνει σε κάποιο φιλανθρωπικό γκαλά, με τα μαλλιά της καλοχτενισμένα -κρεπαρισμένα υπερβολικά στην κορυφή- και άφθονο ροζ κραγιόν στα γερασμένα χείλη της. Πρέπει να είναι γύρω στα 80. Μπορεί και μεγαλύτερη.

Την συναντω συχνά στους δρόμους του Παλαιού Φαλήρου, χρόνια τώρα. Η φινέτσα της με εντυπωσιάζει κάθε φορά, μα εκείνο που μαγνητίζει το βλέμμα μου είναι οι ψηλοτάκουνες φθαρμένες γόβες πάνω στις οποίες επιμένει να ισορροπεί, παρά το προχωρημένο της ηλικίας της. Οι σημερινές, έχουν το χρώμα του ηλιοβασιλέματος...

Πλησιάζει ευγενικά έναν υπάλληλο που κάθεται πίσω από ένα γραφείο.

"Αγόρι μου καλό δεν μπορώ να περιμένω τόση ώρα! Μήπως μπορείς να με εξυπηρετήσεις;", τον παρακαλεί με την χαρακτηριστική βαριά προφορά των Κωνσταντινουπολιτών. 

"Αν δεν έχετε να κάνετε ανάληψη ή κατάθεση μετρητών, ευχαρίστως", της απαντάει.

Κάθεται. Ανοίγει την καφέ δερμάτινη τσάντα της και βγάζει από μέσα ένα μάτσο χαρτιά.

"Θέλω να πληρώσω όλα αυτά, με τα λεφτά της σύνταξης που έχω στον λογαριασμό μου", του λέει και χαμηλώνοντας αρκετά τον τόνο της φωνής της συμπληρώνει: "Μόνο κάνε μου μια χάρη, παιδί μου. Πρόσθεσε τα και πες μου αν τα πληρώσω όλα, πόσα χρήματα θα μου μείνουν;".

Σκύβει πάνω από το κουμπιουτεράκι του ο νεαρός, πληκτρολογεί τα νούμερα που διαβάζει στα χαρτιά και έπειτα την κοιτάζει με μια τρυφερή αμηχανία.

"Αν εξοφληθούν όλα, απομένουν 144 ευρώ στον λογαριασμό σας".

Αναστενάζει βαθιά η γυναίκα. "144 ευρώ. Πρέπει να πάρω τον μπακλαβά στην  κόρη μου που με έχει προσκαλέσει στο σπίτι της για το τραπέζι της Λαμπρής. Και με τα υπόλοιπα, πρέπει να περάσω τον μήνα. Ωχου και είναι μακρύς ο Μάιος. Η επόμενη σύνταξη θα αργήσει πολύ...", μονολογεί μελαγχολικά, μα σαν να θυμάται ξαφνικά κάτι που την ευχαριστεί, ένα πλατύ χαμόγελο φωτίζει το πρόσωπό της. "Ξέρεις αγόρι μου, εγώ όταν ήρθα από την Πόλη το 1965, έφερα μαζί μου τα κοσμήματα της γιαγιάς μου και της μάνας μου, την περηφάνια μου και μνήμες. Πολλές μνήμες. Τα κοσμήματα πουλήθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια γιατί έτσι όπως τα καταφέρανε, η σύνταξη δεν φτάνει ούτε για το φαγητό μας. Μόνο τη βέρα μου κράτησα. Αυτή είναι πια ένα με το δάχτυλό μου... Όσο για την περηφάνια μου... Δεν ξέρω αν μπορώ να την κρατήσω με 144 ευρώ που μου απομένουν για να ζήσω κάθε μήνα, μα δεν με τρομάζει αυτό. Μην χαθούν οι μνήμες μου τρέμω, γιατί ξεχνάω πια. Αυτό δεν θα το αντέξω. Αν χασω και τις μνήμες μου, γιε μου, τα έχασα όλα...".

Καλή Ανάσταση! Κι αν έχετε μόνο μνήμες για να περάσετε το φετινό Πάσχα, εκτιμήστε τις! Είναι πολύτιμες...Αυτό μου έμαθε -άθελά της- η περήφανη Κωνσταντινουπολίτισσα...

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com

31 Μαρ. 2019

 Το Σάββατο 30 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση " Βραβεία Γυναικών Εξάλειπτρον 2019", στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά. Η ιδρύτρια και πρόεδρος του Ομίλου, Νανά Λάτση, μού εμπιστεύτηκε την παρουσίαση της βραδιάς, χαρίζοντας μου την ευλογία να συνυπάρξω με τις οκτώ "σύγχρονες Καρυάτιδες" που τιμήθηκαν. Στο άρθρο αυτό, επιχειρώ να σας συστήσω τις οκτώ πρωταγωνίστριες, όπως τις είδαν τα μάτια της ψυχής μου. 

Βραβείο Επιστήμης: Φανή Κούκουλη

 Ξαφνιάζομαι όταν την βλέπω. Εξωτερικά μοιάζει με 25χρονη φοιτητριούλα κι όμως είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης «Pierre και Marie Curie» και ερευνήτρια Νευροβιολογίας στο Ινστιτούτο Pasteur του Παρισιού!
"Μα πότε προλάβατε να τα κάνετε όλα αυτά;", την ρωτώ.
"Δεν είμαι τόσο μικρή!", μου χαμογελάει συνεσταλμένα.
 Λεπτοκαμωμένη, εύθραυστη σαν πορσελάνινη κούκλα, δεν βάζει ο νους σου ότι αυτό το πλάσμα στέκεται απέναντι σε θηρία όπως η Σχιζοφρένεια και το Αλτσχάιμερ και παλεύει να τα δαμάσει. 
 Όση ώρα διαβάζω το εντυπωσιακό βιογραφικό της, για να την γνωρίσουν καλύτερα οι παρισταμενοι, η Φανή κοιτάζει αμήχανα στο κενό. Δεν είναι η πρώτη φορά που την βραβεύουν, οι διεθνείς διακρίσεις της διαδέχονται η μία την άλλη, ωστόσο είναι φανερό ότι αισθάνεται πολύ πιο άνετα μέσα στο εργαστήριό της.
 Παραλαμβανει συγκινημένη το Βραβείο Επιστήμης από τον καθηγητή Παρασκευά Σφήκα. Μας λέει λίγα λόγια για το επιστημονικό έργο της, με τρόπο που καθιστά σαφές πως όλα αυτά που για εμάς ομοιάζουν με τις κορυφές των Ιμαλαϊων, για την ίδια δεν είναι παρά εκείνο που αγαπάει να κάνει. Και πριν κατέβει από την σκηνή, με φωνή ραγισμένη από την ψυχική φόρτιση, αφιερώνει την βράβευσή της σε ένα επίτευγμα που δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο: την κορούλα της.

Βραβείο Πολιτισμού: Κέλλυ Πολυχρονίου

 Φτάνει στην αίθουσα συνοδευόμενη από την μαμά της και τον αδελφό της. Μια κλασσική Ελληνική οικογένεια που στηρίζει ο ένας τον άλλον, στις χαρές και στις λύπες. Διαθέτει Αρχαιοελληνική ομορφιά, σφιχτή χειραψία κι ένα χαμόγελο που πηγάζει απευθείας από την καρδιά της.
 Αγαπάει την Ελλάδα με την δύναμη που την αγαπούν όλα τα Ελληνόπουλα που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό από γονείς μετανάστες, με την διαφορά ότι η ίδια έχει καταφέρει να μετουσιώσει το συναίσθημα σε πράξη, προωθώντας την Ελληνική γλώσσα και δημιουργώντας φιλέλληνες!
 Μέσω του Προγράμματος "Φιλέλληνες" που η ίδια ίδρυσε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ξένοι φοιτητές έρχονται στη χώρα μας, μελετούν την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γλώσσα μας και επιστρέφοντας στις πατρίδες τους γίνονται "πρεσβευτές" της Ελλάδας σε όλον τον κόσμο.
 Την στιγμή που ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, της παραδίδει το Βραβείο Πολιτισμού, η Κέλλυ Πολυχρονίου ακτινοβολεί! Όπως ακτινοβολούσε κάποτε ο Ελληνικός Πολιτισμός. Όπως ίσως καταφέρει να ακτινοβολήσει ξανά στο μέλλον. Όσο υπάρχουν τέτοιες Ελληνίδες, υπάρχει ελπίς... 

Βραβείο Θεάτρου: Ilaria Borrelli

 Ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, συγγραφέας, σύζυγος και μητέρα. "Δύναμη". Αυτή είναι η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό αντικρύζοντάς την. Ιταλίδα, με σπουδές στην Νέα Υόρκη, μόνιμη κάτοικος Παρισιού, μιλάει απταίστως τρεις γλώσσες, μα καλύτερα από όλες μιλάει τη γλώσσα των συναισθημάτων.
 Δεν καταλαβαίνει όσα λέγονται κατά την διάρκεια της βραδιάς, μα τη στιγμή που ανεβαίνει στη σκηνή, τα μάτια της φλέγονται. Παραλαμβάνει το Βραβείο Θεάτρου από τα χέρια του Αντιπρύτανη του Παντείου, καθηγητή Νίκου Λέανδρου κι έπειτα αφήνει το Ιταλικό πάθος της να πλημμυρίσει την αίθουσα.
  Με την βοήθεια της δημοσιογράφου, επικοινωνιολόγου και στενής της φίλης, Βίκυς Μπαφατάκη, που κάνει την μετάφραση, η Ilaria Borreli μας μιλάει για το έργο της ζωής της, τα βιβλία και τις ταινίες της, που είναι επικεντρωμένα στις κοινωνίες που ελέγχουν πολιτιστικά και κοινωνικά τις γυναίκες και ενίοτε τις αντιμετωπίζουν ως κατώτερα όντα.
 Μάχεται ενάντια στα θρησκευτικά και κοινωνικά status τρίτων χωρών, που υποχρεώνουν χιλιάδες κορίτσια να εκπορνεύονται, να παντρεύονται ανήλικες (8-12 ετών) και πολλές από αυτες να πεθαίνουν από εσωτερική αιμορραγία την πρώτη νύχτα του γάμου τους. Οι πιο «τυχερές» ζουν με ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή και στο σώμα τους. 
 Το χειροκρότημα που εισπράττει είναι ηχηρό. Όσο και η φωνή της ψυχής της... 

Βραβείο Μουσικής: Μαρία Μακράκη

 Μελετώντας το εντυπωσιακό βιογραφικό της, μαθαίνω ότι είναι διευθύντρια ορχήστρας, με σπουδαίες διακρίσεις και ότι έχει συνεργαστεί με μεγάλες φιλαρμονικές και συμφωνικές ορχήστρες σε Ευρώπη και Αμερική. Χάρη στην μπαγκέτα της, η Ελλάδα της τέχνης και της δημιουργίας ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο, κάνοντας ωστόσο μια μεγάλη στάση στην Γερμανία, αφού εκεί πραγματοποίησε τις αξιοζήλευτες μουσικές σπουδές της.
 Αυτό σημαίνει ότι το κείμενο που εγώ καλούμαι να αναγνωσω στην τελετή απονομής των Γυναικείων Βραβείων Εξάλειπτρον 2019, είναι γεμάτο από γερμανικά ονόματα! Δεδομένου ότι δεν ξέρω ούτε λέξη στη γερμανική γλώσσα, το άγχος μου "χτυπάει κόκκινο". Σε μια απόπειρα να το χαλιναγωγήσω, πληκτρολογώ στο youtube το όνομα της: Maria Makraki. Την βλέπω να διευθύνει. Είναι σπουδαία! Καθηλωτική! 
 Χαλάλι της!, σκέφτομαι. Το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για να την τιμήσω" είναι να μάθω να προφέρω αξιοπρεπώς όσα περισσότερα γερμανικά ονόματα μπορώ.
 Φτάνει στην εκδήλωση χαμογελαστή, με στυλ από αυτά που δεν αποκτώνται. Ή το έχεις ή δεν το έχεις. Της συστήνομαι διστακτικά. Απολογούμαι γιατί δεν θα καταφέρω να διαβάσω όλους τους καθηγητές και τις συνεργασίες της, λόγω Γερμανικών.
 Γελάει. Ζεστά. Αληθινά. "Δεν πειράζει", μου λέει. Και το εννοεί. Παραξενεύομαι. Μια υπηρέτης της υψηλής μουσικής τέχνης και ταυτόχρονα τόσο γήινη! Πώς γίνεται; Ρίχνω μια κλεφτή ματιά στο βιογραφικό της. Η απάντηση με περιμένει στην πρώτη παράγραφο. Θεσσαλονικιά...
 Ο καθηγητής της, Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ηλίας Βουδούρης, δηλώνει υπερήφανος την στιγμή που της δίνει το Βραβείο Μουσικής. Και λίγα λέει...

Βραβείο Γραμμάτων: Φιλομήλα Λαπατά

 Τη θαυμάζω. Τη διαβάζω. Τη μελετώ. Και εδώ και λίγο καιρό έχω την ευλογία να την γνωρίζω και καλύτερα. Γι αυτό και αντιλαμβάνομαι από την πρώτη στιγμή που την βλέπω να μπαίνει στην αίθουσα -συνοδευόμενη από τον υπέροχο Cesare, τον Ιταλό σύζυγό της- ότι είναι αγχωμένη. Όσο επικοινωνιακή και άνετη είναι όταν μιλάει για τα βιβλία της, τόσο άβολα αισθάνεται τώρα που ξέρει ότι θα μιλήσουμε για την ίδια.
 Είναι η συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων Φιλομήλα Λαπατά. "Όταν ήμουν μικρή και με ρωτούσαν τι θα ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω, απαντούσα: Θα γράφω ιστορίες. Ίσως δεν ήταν γραπτό να να πραγματοποιήσω νωρίς το παιδικό της όνειρο, αλλά πολύ αργότερα, κατά τη διάρκεια μεγάλων αλλαγών στη ζωή μου. Όμως τι σημασία έχει; Τα όνειρα μεστώνουν, δεν παλιώνουν και έρχεται η ώρα που υλοποιούνται", λέει. Ευτυχώς για την Λογοτεχνία, η ώρα ήρθε πριν από 17 χρόνια και μέχρι σήμερα μας έχει χαρίσει οκτώ αριστουργήματα. Όσα και τα βιβλία της συγγραφέως. 
 Το Βραβείο Γραμμάτων της απονέμει ο Στέφανος Καβαλλιεράκης, Διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών. Της πόλεως που η ίδια έχει υμνήσει σε τέσσερα ιστορικά μυθιστορήματα, όχι μεταφέροντας απλώς το κλίμα της κάθε εποχής, αλλά ζωντανεύοντας με κάθε λεπτομέρεια και ιστορική ακρίβεια την περίοδο στην οποία αναφέρεται. 

Βραβείο Ναυτικής Παράδοσης: Ειρήνη Νταϊφά

 Το πρώτο που προσέχω πάνω της είναι το συγκλονιστικό χρώμα των μαλλιών της (το ομολογώ!). Πιο όμορφη από ό,τι φαίνεται στις φωτογραφίες, έχει τον αέρα της γυναίκας που έχει δώσει σκληρές μάχες για να επιβιώσει σε έναν χώρο σκληρό, ανταγωνιστικό και ανδροκρατούμενο, όπως αυτός της Ναυτιλίας. Δεν γνωρίζω εάν έχει αδέλφια, όμως παρατηρώντας την σκέφτομαι ότι η Ειρήνη Νταϊφά είναι η μοναχοκόρη που θα ήθελε να έχει κάθε πατέρας, ο οποίος αρχικά ονειρευόταν να αποκτήσει γιο. 
 Διαβάζοντας στο βιογραφικό της ότι πριν αναλάβει τα ηνία της μεγάλης οικογενειακής ναυτιλιακής εταιρείας, εργάστηκε σαν Κοινωνική Λειτουργός στο «Ίδρυμα Αυτιστικών Παιδιών» της Αγίας Παρασκευής, καθώς και στο «Αναμορφωτήριο Ανηλίκων Κορασίδων», στο τμήμα «Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού», είχα αρχικά δυσκολευτεί να την φανταστώ μέσα σε αυτούς τους χώρους. Βλέποντας την από κοντά, μου φαίνεται απολύτως συμβατό, καθώς διαπιστώνω ότι προκειται για μια γυναίκα με πολλές και αντιφατικές πτυχές προσωπικότητας που "κουμπώνουν" μεταξύ τους σαν μοναδικά κομμάτια του ίδιου παζλ.
 Ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Πατέρας, της απονέμει το Βραβείο Ναυτικής Παράδοσης. Η Ειρήνη Νταϊφά ανεβαίνει στο βήμα για να διαβάσει έναν σύντομο ευχαριστήριο λόγο. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, είναι η τελευταία σκέψη μου την στιγμή που τον ολοκληρώνει.

Βραβείο Αθλητισμού: Φιλιώ Μανωλιουδάκη

Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Υδατοσφαίρισης, αρχηγός της γυναικείας ομάδας Πόλο του Ολυμπιακού, η Φιλιώ Μανωλιουδάκη είναι ένα κορίτσι που έχει φέρει πολλές φορές δάκρυα στα μάτια μου.
Της το λέω.
"Τιμή μου", μού απαντάει.
"Και να ξέρετε ότι είμαι Παναθηναϊκός", της διευκρινίζω.
"Τότε είναι ακόμη μεγαλύτερη η τιμή", έρχεται αυθόρμητα η απάντησή της.
Ήθος! Χωρίς αυτό, όλα τα χρυσά μετάλλια του κόσμου, είναι κοινά μέταλλα.
  Είναι έξω από τα νερά της. Μεταφορικά και κυριολεκτικά! Κάθεται στην άκρη της πολυθρόνας καθ΄όλη την διάρκεια της εκδήλωσης. Δεν χαλαρώνει. Αν και είναι μια κούκλα με την στενή φούστα της και τις ψηλοτάκουνες γόβες, είναι φανερό ότι θα προτιμούσε τις φόρμες και το μαγιώ της.
 Την στιγμή που διαβάζω το βιογραφικό της, την πιάνω με την άκρη του ματιού μου να συγκινείται. Συγκινημένη ανεβαίνει και στη σκηνή για να παραλάβει το Βραβείο Αθλητισμού από τον Δημοσιογράφο-Μαραθωνοδρόμο, Νίκο Αρμένη. Δεν έχει ετοιμάσει κάτι να πει. Περιορίζεται σε ένα εγκάρδιο ευχαριστώ. Τα υπόλοιπα, στις πισίνες. Και όχι μόνο, αφού η Φιλιώ είναι πλέον απόφοιτος του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά αλλά και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά. 
 Ό,τι κι αν κάνει, το βέβαιο είναι πως έχει γεννηθεί για τις κορυφές. Κι ας μην είναι πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα ο δρόμος της. "Προσπάθεια, επιμονή, υπομονή , στόχοι και θυσίες είναι έννοιες που χωρίς αυτές δεν θα είχα καταφέρει τίποτα. Πάντα θα είμαι ευγνώμων σε όλες τις αποτυχίες που έχω ζήσει, επειδή χάρης σ αυτές γινόμαστε καλύτεροι, πιο δυνατοί και σοφότεροι", λέει.

Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας: Αθηνά Τρανούλη

Με ένα βαρύ όνομα του χώρου της μόδας στους ώμους της, η Αθηνά Τρανούλη, διαγράφει την δική της επιτυχημένη πορεία και βάζει τον πήχη όλο και ψηλότερα. Ευγενής, με ένα γλυκό χαμόγελο διαρκώς στο όμορφο πρόσωπό της, μου δίνει την εικόνα της ήρεμης δύναμης.
 Εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για το γεγονός ότι βρίσκεται ανάμεσα στις οκτώ γυναίκες που θα βραβευτούν, με τρόπο που μαρτυρά την παιδεία και την ανατροφή της.
 Όταν μιλάει για το νέο brand της οικογενειακής επιχείρησης με τίτλο “Athena by Tranoulis”, που έχει ως στόχο να εντάξει στη σύγχρονη παγκόσμια μόδα την αρχαιοελληνική ομορφιά, λάμπει ολόκληρη! 
 Ο Γιώργος Ξηραδάκης, υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΝΔ και Πρόεδρος του Propeller Club Piraeus, της απονέμει το Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και η Αθηνά Τρανούλη χαίρεται σαν μικρό παιδί που βλέπει τους κόπους και τις προσπάθειές του να ανταμείβονται από υψηλούς βαθμούς.
 Ευχαριστεί την οικογένειά της, με λέξεις που στάζουν λατρεία κι ύστερα η σκηνή φωτίζεται από την λάμψη της καθώς μοιράζεται μαζί μας το όραμά της για το κίνημα TAKE ME HOME το οποίο έχει ιδρύσει, ώστε να βάλει το δικό της λιθαράκι για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στη γενέτειρά τους. 

Υ.Γ. Νανά Λάτση, να είσαι γερή και δυνατή για να συνεχίσεις να προσφέρεις τέτοιες εκδηλώσεις στον Πολιτισμό. Τιμή μου η εμπιστοσύνη σου!

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com
 

 
 

20 Μαρ. 2019

Για τον Βασίλη Λάσκαρη, το "Στην υγειά μας ρε παιδιά" ήταν κάτι σαν δεύτερο παιδί του. Το είδε να γεννιέται, να μεγαλώνει, να θεριεύει και να θριαμβεύει, χάρη στην άοκνη δουλειά της γυναίκας της ζωής του, Βίκυς και αργότερα του γιου τους, Γιάννη, με καπετάνιο, 15 χρόνια τώρα, τον Σπύρο Παπαδόπουλο.

Δευτέρα 18 Μαρτίου. Όσοι βρισκόμαστε στην μαγνητοσκόπηση της πρώτης εκπομπής που γίνεται χωρίς τον Βασίλη, δύο μόλις εβδομάδες μετά από το ξαφνικό φευγιό του, έχουμε στο νου μας το ίδιο περίπου πράγμα. Ότι η επιθυμία του, εκεί όπου βρίσκεται, είναι να συνεχίσει το "παιδί" του να κάνει αυτό που έκανε πάντα: να διαπρέπει!

Το μούδιασμα είναι η πιο επιεικής λέξη για να περιγράψω το συναίσθημα που κυριαρχεί στα παρασκήνια. Αποφεύγουμε συνειδητά να αναφερθούμε στην αναχώρησή του, μα ασυναίσθητα, την στιγμή που μπαίνουμε μέσα στο στούντιο υψώνουμε το βλέμμα μας ψηλά. Εκεί που τοποθετούμε οι άνθρωποι όσους φεύγουν από αυτόν το κόσμο...

Ο Τάκης Μουσαφίρης, ο δημιουργός στον οποίο είναι αφιερωμένη η εκπομπή, επιβλέπει τις πρόβες με τον ενθουσιασμό μικρού παιδιού. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Του συστήνομαι. Του λέω πως είναι απερίγραπτη τιμή η συμμετοχή μου στο αφιέρωμα του. Με αγκαλιάζει. Δυνατά, όπως κάνουμε με τους φίλους μας. Με ευχαριστεί πολλές φορές για την παρουσία μου (αν είναι δυνατόν!) κι έπειτα χαμηλώνει τον τόνο της φωνής του και μού λέει: "Δεν θέλω να κάνουμε μνημόσυνο σήμερα, αλλά γιορτή για τον Βασίλη. Αυτό θα ήθελε κι εκείνος".

Συμφωνώ μαζί του! Η ώρα να ξεκινήσουμε το γύρισμα φτάνει. Οι καλεσμένοι παίρνουμε τις θέσεις μας. Ο Σπύρος έρχεται και μας χαιρετάει έναν έναν, ζεστά, ευγενικά όπως κάνει πάντα. Είναι ράκος! Δεν το δείχνει, όμως είναι τόσο ορατό που προς στιγμήν αναρωτιέμαι πώς θα τα καταφέρει.

Τα καταφέρνει! Με τον αρτιότερο τρόπο! Όπως όλοι! Οι τραγουδιστές δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Οι μουσικοί και οι συνεργάτες της εκπομπής, επίσης. Όσοι είμαστε παρόντες σε αυτό τον μουσικό αποχαιρετισμό, συμμετέχουμε με όλη μας την ψυχή. Όχι υποκριτικά, "γιατί κάνουμε στην τηλεόραση", αλλά γιατί μόνο αυτό αξίζει στον Βασίλη.

Και για έναν ακόμη λόγο: γιατί απέναντί μας έχουμε την οικογένειά του. Τη Βίκυ του. Που θρηνεί αδιάκοπα. Και τον Γιάννη τους. Που κάνει το ίδιο, αλλά βουβά. Όπως "οφείλουν" οι γιοι όταν φεύγει ο πατέρας και γίνονται αυτοί "οι άντρες του σπιτιού", σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται...

Ένα από ωραιότερα "Στην υγειά μας ρε παιδιά" ολοκληρώνεται μετά από περίπου τέσσερις ώρες. Είναι η στιγμή που ο -συγκλονιστικός!- Τάκης Μουσαφίρης παίρνει τον λόγο και αφιερώνει την εκπομπή στον Βασίλη Λάσκαρη. Η ματιά του Σπύρου σηκώνεται στον ουρανό, όρθιοι όλοι χειροκροτάμε ένα Σπουδαίο Άνθρωπο. "Ένας αετός χωρίς φτερά, απόψε λέει αντίο..." τον αποχαιρετάμε. 

Προσωπικά, δεν καταφέρνω να ολοκληρώσω το τραγούδι. Μάλλον γιατι δεν πιστεύω στα "αντίο". Κάπου, κάποτε, ξαναβρισκόμαστε...

Το εξαιρετικό "Στην υγειά μας ρε παιδιά", με τα τραγούδια του Τάκη Μουσαφίρη, θα μεταδοθεί το Σάββατο 23 Μαρτίου στις 22.00 στον ΣΚΑΪ. Κλικ εδώ για να δείτε το τρέιλερ.

Υ.Γ. Ο καθένας μας τιμά διαφορετικά αυτόν που φεύγει. Εγώ τίμησα τον Βασίλη, φορώντας πράσινα -το χρώμα της κοινής μας ομάδας- και τραγουδώντας δυνατά και παράφωνα -για να τον ακούω στα αυτιά μου να με πειράζει όπως πάντα-. Α ρε Βασίλη...

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com