29 Δεκ. 2019

Πώς θα είναι ο κόσμος μας το 2050 (το δικό μου "αντίο" στον Θάνο Μικρούτσικο)

Στην αυγή της νέας δεκαετίας, διαβάζω καθημερινά άρθρα με θέμα "πώς θα είναι ο κόσμος το 2050". Βιαζόμαστε οι άνθρωποι. Άλλοτε χάνουμε την ομορφιά του σήμερα οραματιζόμενοι ένα εντυπωσιακό αύριο κι άλλοτε δραπετεύουμε από ένα παρόν που μας πονάει για να συναντήσουμε το ανέφελο μέλλον.

Πώς θα είναι λοιπόν ο κόσμος μας σε 30 χρόνια από σήμερα;

Ο αστροφυσικός του Κέιμπριτζ Μάρτιν Ρις, αν και παραδέχεται ότι η πρόβλεψη του μέλλοντος είναι αδύνατη, υποστηρίζει ότι οι σύγχρονες τάσεις στη Γενετική, στην Πληροφορική και στην εξερεύνηση του Διαστήματος, μπορούν να οδηγήσουν σε εξελίξεις που θα καθορίσουν τον τρόπο ζωής μας στα μέσα του 21ου αιώνα.

Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αν συνεχίσει να καλπάζει ανεξέλεγκτο θα αλλάξει ριζικά τον κοσμο όπως τον ξέρουμε. Κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για εξαφάνιση ολόκληρων πόλεων, ενώ οι εκτιμήσεις για ανθρώπινες απώλειες τρομάζουν.

Την ίδια ώρα ο Έλον Μασκ, ιδιοκτήτης των εταιριών Tesla, Space X καιBoring Company, σχεδιάζει τη δημιουργία υπόγειων τούνελ, όπου οι επιβάτες θα μετακινούνται με πολύ υψηλές ταχύτητες σε σήραγγες που θυμίζουν σφραγισμένους σωλήνες, ενώ δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι οι στόλοι των ιπτάμενων ΤΑΧΙ που θα απογειώνονται και θα προσγειώνονται κάθετα σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στις μεγαλουπόλεις είναι ήδη στα σκαριά.

Το μακρινό διάστημα θα έρθει λίγο πιο...κοντά μας καθώς το πρώτο διαστημικό ξενοδοχείο θα δέχεται 100 τουρίστες την εβδομάδα και η παραγωγή ηλιακής ενέργειας από το Διάστημα θα γίνει πραγματικότητα.

Το χάπι που θα σβήνει τις κακές μνήμες θα είναι υπαρκτό ενώ οι αυξημένες ανάγκες σε τροφή και νερό θα οδηγήσουν στη δημιουργία τροφίμων μέσω της βιοτεχνολογίας, αλλά και την τρισδιάστατη εκτύπωση φαγητού!

Ζαλίζουν οι αλλαγές που θα συντελεστούν μέχρι το 2050, δημιουργούν την εικόνα ενός άλλου πλανήτη, για τα παιδιά μας, τα εγγόνια, τα δισέγγονα. Ανάμεικτα τα συναισθήματά μου, είμαι έτοιμη να ολοκληρώσω την ανάγνωση των πληροφοριών για το μέλλον προσπαθώντας να κρατήσω ένα θετικό πρόσημο, όταν το μάτι μου πέφτει στον τίτλο "Χρόνια ασθένεια ο καρκίνος το 2050".

Οι επιστήμονες, λέει, αισιοδοξούν ότι μέχρι το 2050 ο καρκίνος θα είναι μια "χρόνια ασθένεια" που θα επιτρέπει στους πάσχοντες να ξεπερνούν ακόμη και το 80ο έτος της ηλικίας του, εάν και εφόσον διατεθούν πόροι για την έρευνα και οι επιστημονικές καινοτομίες συνεχιστούν στον ίδιο ρυθμό.

Μένω να κοιτάζω για αρκετή ώρα το σχετικό άρθρο. Το 2050 τα αυτοκίνητα θα είναι ιπτάμενα, οι τουρίστες θα επισκέπτονται το διάστημα, οι άσχημες μνήμες μπορεί και να διαγράφονται με ένα χάπι και οι τροφές να εκτυπώνονται, αλλά ο καρκίνος θα είναι ΕΔΩ. Στην καλύτερη περίπτωση, θα αποτελεί "χρόνια ασθένεια" όμως για εξαφάνισή του δεν μιλάει κανείς.

Σφίγγεται το στομάχι μου στην ιδέα, μα την ίδια κιόλας στιγμή, μια φωτεινή σκέψη γεννιέται στο μυαλό μου. Η είδηση αυτή, έχει και δεύτερη ανάγνωση. Είναι η απόδειξη του πόσο "ζόρικο" είναι αυτό το αναθεματισμένο θηρίο και πόσο ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ όσοι το πολεμούν και το νικούν. Για μια ημέρα. Μια εβδομάδα. Έναν μήνα. Εναν χρόνο. Μια ζωή...

Μεγάλε νικητή, Θάνο Μικρούτσικε, καλό ταξίδι... Το μόνο βέβαιο για το 2050 είναι πως εσύ θα συνεχίσεις να είσαι καβάλα στο φτερό του καρχαρία, παρών μέσα από τα τραγούδια σου.

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com