10 Ιουλ. 2017

Το μετέωρο βήμα του Ντάνου

Η συνάντηση των κυριών της λέσχης πολιτισμού, ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη, στις 9.00 το πρωί και είχε ως αντικείμενο την υποβολή προτάσεων για ένα τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Έφτασαν όλες ταλαιπωρημένες, με μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια τους. Ο λόγος; Μα ο τελικός του Survivor φυσικά, που τις είχε αναγκάσει να ξενυχτίσουν το προηγούμενο βράδυ.

Η Σοφία, απόφοιτος της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, συμμετείχε για πρώτη φορά σε συνάντηση της λέσχης, αφού μόλις πριν από ένα μήνα εγκαταστάθηκε στην περιοχή. Ένιωσε αμέσως έξω από τα νερά της, κυρίως γιατί δεν μπορούσε να λάβει μέρος στα πηγαδάκια που είχαν στηθεί με αποκλειστικό θέμα το Survivor, δεδομένου ότι δεν το είχε παρακολουθήσει ποτέ!

Η πρόεδρος του σωματείου και σύζυγος του αντιδημάρχου πολιτισμού της περιοχής, πήρε πρώτη το λόγο.

«Θα ήθελα να καλωσορίσουμε τη Σοφία στην παρέα μας και να της ζητήσω να ξεκινήσει εκείνη παρουσιάζοντάς μας τις δικές της ιδέες» είπε με ζέση.

Σηκώθηκε αγχωμένη η Σοφούλα και άρχισε να διαβάσει την μία και μοναδική πρόταση που είχε σημειώσει σε ένα χαρτί.

«Σκέφτηκα ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα στον Αγγελόπουλο», είπε διστακτικά.

Αυτό που ακολούθησε ξεπέρασε και τα πιο τρελά της όνειρα. Η αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Οι κυρίες σηκώθηκαν όρθιες ζητωκραυγάζοντας. Μία είχε βάλει τα δυο δάχτυλα στο στόμα και σφύριζε σαν τσοπάνης, μία άλλη σκούπιζε συγκινημένη τα μάτια της. Τα έχασε η Σοφία! Είχε αμφιβολίες για το εάν τα μέλη του σωματείου γνώριζαν το σπουδαίο σκηνοθετικό έργο του αείμνηστου Θεόδωρου Αγγελόπουλου και τώρα αυτή η ανέλπιστα αποθεωτική υποδοχή της ιδέας της την γέμιζε συγκίνηση και χαρά.

«Σας ευχαριστώ πολύ», είπε και συνέχισε την ανάγνωση με άλλον αέρα πια. «Προτείνω να ονομάσουμε την εκδήλωση “Το μετέωρο βήμα του πελαργού” και η θεατρική ομάδα να ετοιμάσει τρία δρώμενα. Ένα μικρό απόσπασμα από το "Ταξίδι στα Κύθηρα”. Μία σκηνή από τον “Μελισσοκόμο”. Και φυσικά κάτι από το “Τοπίο στην Ομίχλη» άρχισε να εξηγεί, αλλά η ξαφνική σιωπή που κάλυψε την αίθουσα την ανάγκασε να σταματήσει. Κάτι δεν πήγαινε καλά… Όλα τα μάτια ήταν καρφωμένα πάνω της, αλλά αυτή τη φορά δεν έκρυβαν μέσα τους επιδοκιμασία. Τι στο καλό είχε συμβεί;

«Πού κολλάνε χρυσό μου τα Κύθηρα στο αφιέρωμα του Αγγελόπουλου; “Ταξίδι στη Σκιάθο” θέλεις να πεις», έσπασε την σιωπή μία κυρία.

«Ναι βρε κοπελιά. Και τι δουλειά έχει ένας μελισσοκόμος στο αφιέρωμα ενός εκπαιδευτή σκι; Θα μας πάρουν με τα γιαούρτια, μην σου πω με τις καρύδες», φώναξε μια άλλη.

«Και το τοπίο στην ομίχλη είναι εντελώς άσχετο. Δεν είχε ποτέ ομίχλη στο νησί».

«Μόνο ο τίτλος της εκδήλωσης είναι έξυπνος. “Το μετέωρο βήμα του πελαργού”! Αχ! Τόσα μωρά μόνο ο πελαργός και ο Αγγελόπουλος μπορούσαν να φέρουν, πέντε μήνες τώρα».  

«Ηρεμήστε» παρενέβη η πρόεδρος. «Αυτό που έχει σημασία είναι να εξασφαλίσουμε την παρουσία του ίδιου του Αγγελόπουλου στην εκδήλωση. Συμφωνείς Σοφούλα»;

«Μα… Ζει ο Αγγελόπουλος;» ψέλλισε σαστισμένη η κοπέλα, αλλά απάντηση δεν πήρε. Η αγανάκτηση του όχλου για την άγνοιά της, ήταν καθολική. Μα βρε Σοφούλα… Μα βρε Σουφούλα!

Υ.Γ. Συχνά με ρωτάτε αν τα περιστατικά που γράφω είναι αληθινά ή προϊόντα της φαντασίας μου. Κι εγώ 9 φορές στις 10 εύχομαι να είχα τόσο μεγάλη φαντασία... Δεν σε αφήνει η Ελληνική πραγματικότητα βλέπετε... Σε ξεπερνάει...

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com

Αναδημοσίευση από εφημερίδα ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ (9/7/2017), στήλη "Με το μάτι της Μαρίας"