20 Ιουν. 2017

"Άλλο πτωχευμένος και άλλο φτωχός, ρε μάνα"

Η κυρα Κούλα, έμεινε χήρα πολύ νέα και μεγάλωσε ολομόναχη τον μοναχογιό της. Στα 38 του σήμερα ο Στάθης της, αποφάσισε να ντυθεί γαμπρός στο πλευρό της αγαπημένης του Μαιρούλας, βυθίζοντας την μάνα του στην στενοχώρια αφού είχε άλλα όνειρα για την μέλλουσα νύφη της. Την ήθελε, βλέπετε, διάσημη!

«Είδες ο γιος της Κόκκαλη; Τη Δούκισσα Νομικού πήγε και παντρεύτηκε», ξεκίνησε προχθές δήθεν αδιάφορα την κουβέντα την ώρα που ο γιος της διάβαζε τα email του στην οθόνη του κινητού του. Έσκυψε το κεφάλι πάνω από την συσκευή ο Στάθης παριστάνοντας τον απασχολημένο μπας κι αποφύγει την συνέχεια, αλλά δεν…

«Έτσι είναι αγόρι μου. “Μου θυμίζεις τη μάνα μου” που τραγουδούσε παλιά κι ο Πανταζής…», συνέχισε ακάθεκτη εκείνη.

«Κυριαζής», την διόρθωσε ο Στάθης αποδεχόμενος την μοίρα του.

«Κυριαζής, Πανταζής η ουσία είναι ότι ο γιος της Κόκκαλη βρήκε γυναίκα ίδια με την μάνα του. Ξανθιά, ψηλή, λεπτεπίλεπτη! Όχι σαν εσένα…», πέταξε την βόμβα μουρμουρίζοντας μέσα από τα δόντια της όπως κάνει κάθε φορά που θέλει να τον κατηγορήσει για κάτι.

«Όχι σαν εμένα τι, ρε μάνα; Είσαι εσύ ξανθιά, ψηλή και λεπτεπίλεπτη κι έπρεπε να παντρευτώ την Δούκισσα Νομικού γιατί σου μοιάζει;»

«Μην αλλάζεις θέμα όταν δεν σε συμφέρει! Μπορεί να μην είμαι ξανθιά, ψηλή και λεπτεπίλεπτη, αλλά στα νιάτα μου ήμουν μελαχρινή και ζουμερή. Σαν την Δήμητρα Ματσούκα…»

«Τι να σου κάνω; Αυτή την πρόλαβε ο γιος του Κόκκαλη…»

«Στα λόγια μου έρχεσαι. Τις καλύτερες γυναίκες πάνε και παίρνουν οι Κοκκαλαίοι… Όχι σαν εσένα…

«Πάλι όχι σαν εμένα; Aσε τα μισόλογα και πες μου ποιο είναι το πρόβλημά σου

«Είναι μισή μερίδα, η γυναίκα που θα παντρευτείς. Και αδύνατη σαν σανίδα σιδερώματος. Δεν το βλέπεις; Πώς θα σου κάνει παιδιά με τόσο στενή λεκάνη; Ξέρεις τι δύσκολη γέννα θα έχει;»

 «Έχεις τρελαθεί εντελώς μάνα!»

« Μην αλλάζεις θέμα όταν δεν σε συμφέρει! Κι άντε να τα καταπιώ όλα αυτά. Πώς να καταπιώ όμως ότι ο πατέρας της κήρυξε πτώχευση λόγω κρίσης; Για να πάρεις μια φτωχιά σε μεγάλωνα εγώ;»

«Πού ζεις ρε μάνα; Στην Ελλάδα είμαστε! Άλλο ο πτωχευμένος και άλλο ο φτωχός! Ο πεθερός μου έκλεισε την εταιρία του αλλά κατά τ’ άλλα η οικογένεια συνεχίζει την ζωάρα της! Σπίτι στην Εκάλη, μεταπτυχιακό στην Βοστόνη η Μαιρούλα, στα ακριβότερα μαγαζιά ντύνεται, για σκι στο Γκστάαντ  πάει το χειμώνα, διακοπές Μύκονο, Σαντορίνη, Πάτμο το καλοκαίρι…»

«Τι είναι τούτα που μου λες βρε πουλάκι μου; Πώς γίνεται να πτωχεύσεις χωρίς να φτωχύνεις;»

«Στην Ελλάδα γίνεται! Οι πλούσιοι απλώς κηρύσσουν πτώχευση. Εμείς οι κοινοί θνητοί γινόμαστε κάθε μέρα και φτωχότεροι. Και χωρίς δικαίωμα πτώχευσης… Γι αυτό σου λέω: είναι κελεπούρι η Μαιρούλα!»

«Μπράβο αγόρι μου! Να την πάρεις! Και τελικά να σου πω και κάτι, τώρα που το ξανασκέφτομαι: και η Δήμητρα Ματσούκα, στενή λεκάνη έχει!».

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com

Εφημερίδα ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ (18/6/2017), στήλη "Με το μάτι της Μαρίας