24 Απρ. 2017

"Δεν πειράζει Λαουρίτα"

 Η Λάουρα είναι μία από τις διάσημες και τους διάσημους (λέμε τώρα…) του τηλεοπτικού «Survivor». Ακόμη και μία φορά να το παρακολουθήσατε, είμαι βέβαιη πως η παρουσία της δεν σας πέρασε απαρατήρητη. Σε ένα παιχνίδι με θέμα την επιβίωση, εκείνη επί δύο μήνες περιφέρεται ολημερίς στις αμμουδιές και ατενίζει το απέραντο γαλάζιο, λαμβάνοντας σπανίως μέρος στα σκληρά αγωνίσματα. Ακόμη όμως και όταν αναγκάζεται να το κάνει, το μόνο που καταφέρνει είναι να γκρεμοτσακίζεται (από ύψη που δεν ξεπερνούν το μισό μέτρο) ή να κινδυνεύει με πνιγμό (στα βρώμικα νερά της λακουβίτσας που στην γλώσσα του Survivor αποκαλείται «πισίνα»).

Σύμφωνα με τα στατιστικά του παιχνιδιού η Λάουρα, Λαουρίτα για τους συμπαίκτες της, καταλαμβάνει την τελευταία θέση! Στους 33 αγώνες που έχει συμμετάσχει, οι ήττες της έφτασαν τις 22 και οι θα ήταν σαφώς περισσότερες εάν δεν υπήρχαν τα αγαπημένα της παζλ! Α, είναι άπιαστη στα παζλ η Λαουρίτα, αρκεί βεβαίως να μην ξεπερνούν τα πέντε κομμάτια.

Αν θέλω ωστόσο να είμαι δίκαιη μαζί της, υπάρχει και κάτι ακόμη στο οποίο είναι άπιαστη η ξανθιά παίκτρια των Διασήμων: η περιγραφή των επάθλων φαγητού. Κανένας ποτέ δεν θα καταφέρει να ζωντανέψει με τόσο γλαφυρό τρόπο την σοκολάτα που λιώνει μέσα στην μπουκιά του τσουρεκιού, την στιγμή που φυλακίζεται στα δόντια της γλυκιάς Λάουρας…

Θα περίμενε κανείς ότι θα ήταν από τους πρώτους παίκτες που θα εγκατέλειπαν το Survivor. Κι όμως… Η Λαουρίτα δεν είχε ψηφιστεί ποτέ ως υποψήφια για αποχώρηση και δεν θα ψηφιζόταν αν δεν μεσολαβούσαν μία σειρά από ανατροπές. Δεν είχε αντιμετωπίσει ούτε μία φορά την αντίδραση των συμπαικτών για τις ήττες της. Δεν είχε δεχτεί καν μία αρνητική κριτική του τύπου «μήπως έπρεπε να πας στο Master Chef βρε κοριτσάκι μου;». Τουναντίον! Κάθε βασανιστικά αργή κούρσα της, κάθε της τούμπα και απώλεια βαθμού, συνοδευόταν από την ιαχή «δεν πειράζει Λαουρίτα»!

Δεν πειράζει Λαουρίτα! Την πρώτη φορά που το άκουσα θύμωσα. Την δεύτερη προβληματίστηκα. Την τρίτη όμως, κατάλαβα. Αυτός είναι ο λόγος που η Λάουρα παραμένει στο παιχνίδι: το εθνικό «ωχ βρε αδελφέ» που μας διακατέχει, βρήκε την απόλυτη ενσάρκωσή του στο πρόσωπο της Λάουρας.

Δεν πειράζει Λαουρίτα που τα κάνεις όλα λάθος. Δεν πειράζει που οι άλλοι σκοτώνονται για να τρως εσύ τις ομελέτες σου. Δεν πειράζει που γίνεσαι η αιτία να χάνει η ομάδα σου έπαθλα. Δεν πειράζει που συμμετείχες έναντι αδράς αμοιβής σε ένα παιχνίδι επιβίωσης, κάνοντας μόνο κοτσιδάκια! Έλα μωρέ, δεν χάλασε κι ο κόσμος! Μια ολόκληρη χώρα έχει μάθει να επιβιώνει έτσι. Με πολίτες δύο ταχυτήτων…

Βάζοντας μπροστά τους Ντάνους και τις Ειρήνες να βγάζουν το φίδι από την τρύπα, να πέφτουν στην φωτιά, να ματώνουν και στο τέλος να παίρνουν και το παράσημο της ανοιχτής παλάμης ως επιβράβευση. Γιατί δεν κατάλαβαν οι ανόητοι, ότι αυτός ο τόπος είναι ο παράδεισος των Λαουρίτων! Που μπορεί να μην κάνουν απολύτως τίποτα, να μην διαθέτουν ούτε τα τυπικά προσόντα, όμως καταφέρνουν να επιβιώνουν και -γιατί όχι;- ενίοτε να κατακτούν και κορυφές!

Από αυτής της απόψεως, λοιπόν, «δεν πειράζει Λαουρίτα». Οι Ντάνοι να είναι καλά!


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «Κυριακάτικη» στη στήλη μου «Με το μάτι της Μαρίας» και στο eventful.gr

Μαρία Παναγοπούλου

Επιστροφή στην στήλη ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στην ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ