9 Φεβ. 2021

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να γεννηθεί ο έρωτας;

Ο κεραυνοβόλος έρωτας, όχι μόνο υπάρχει αλλά γεννιέται μέσα σε 1/5 του δευτερολέπτου και η ευφορία που προκαλεί στον "κεραυνοβολημένο" ερωτευμένο είναι ανάλογη με τη διέγερση που προκαλούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο οι χημικές ουσίες της κοκαΐνη.
 
Αυτά και πολλά άλλα περιλαμβάνονται σε μία αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία έπεσε τυχαία στα χέρια μου. Επικεφαλής της ήταν η καθηγήτρια ψυχολογίας και νευρολογίας Στέφανι Ορτίγκ του Πανεπιστημίου Σίρακιουζ της Νέας Υόρκης, η οποία σε συνεργασία με ερευνητές του πανεπιστημίου της Δ. Βιρτζίνια και του πανεπιστημιακού ψυχιατρικού νοσοκομείου της Γενεύης, επιχείρησαν να αποκωδικοποιήσουν τον έρωτα με την πρώτη ματιά.
 
Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, αρκεί 1/5 του δευτερολέπτου για να ερωτευτούμε κεραυνοβόλα κάποιον μέσα από ενεργοποίηση 12 διαφορετικών σημεία του εγκεφάλου, που απελευθερώνουν μια σειρά από χημικές ουσίες υπεύθυνες για το αίσθημα ευεξίας, διέγερσης και εσωτερικής ηδονής. Πρόκειται για τις ίδιες  χημικές ουσίες που «πυροδοτούνται» και από την λήψη μιας δόσης κοκαΐνης, πράγμα που, κατά τους επιστήμονες σημαίνει ότι το αίσθημα του ερωτευμένου μοιάζει με αυτό του κοκαϊνομανούς! Την επόμενη φορά λοιπόν που θα νιώσετε αδύναμος ή εξαρτημένος λόγω έρωτα, μην ανησυχήσετε καθόλου: είναι επιστημονικό το θέμα!
 
Και τα ενδιαφέροντα ευρήματα δεν σταματούν εδώ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το "ρεύμα" του κεραυνοβόλου έρωτα ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που έχουν σχέση με τη νόηση, γεγονός που σημαίνει ότι ερωτευόμαστε με τον εγκέφαλο και όχι με την καρδιά ή... άλλα σημεία του σώματός μας. Η επικεφαλής της έρευνας εξηγεί ότι "ο εγκέφαλός μας ερωτεύεται, αλλά και η καρδιά παίζει το δικό της ρόλο. Για παράδειγμα η ενεργοποίηση μερικών περιοχών του εγκεφάλου μπορεί να διεγείρει την καρδιά, πράγμα που οδηγεί στο αίσθημα ότι υπάρχουν «πεταλούδες στο στομάχι»"!
 
Σύφωνα με την ίδια, μελέτες τέτοιου είδους, που αποκωδικοποιούν τους βιοχημικούς και τους εγκεφαλικούς μηχανισμούς του έρωτα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν μελλοντικά όσους υποφέρουν από σοβαρές ερωτικές απογοητεύσεις! Με όλο το σεβασμό στην επιστήμη, στην Ελλάδα την λύση στο θέμα αυτό την έχει ήδη τραγουδήσει ο... Σπύρος Σπυράκος: "Ο έρωτας με έρωτα περνάει". Γιατί αν δεχτούμε την επιστημονική άποψη, ο έρωτας είναι μεν εθιστικός, αλλά αρκεί 1/5 του δευτερολέπτου για να πυροδοτηθεί στον εγκέφαλο η επόμενη εξάρτηση!

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com