21 Απρ. 2019

Σας ευχαριστώ κ. Θάνο Μικρούτσικε...

Τον κ. Θάνο Μικρούτσικο δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Το καλλιτεχνικό μέγεθος του, δεν περιμένει εμένα για να το κρίνω. Το μαρτυρά το έργο του, η αποδοχή των καλλιτεχνών εντός και εκτός συνόρων, οι χτύποι της καρδιάς σας όταν ακούτε τις μελωδίες του.

Μια ανθρώπινη στιγμή του, που είχα την τύχη να ζήσω από κοντά, είναι ο λόγος που γράφω το άρθρο, γι αυτήν του απευθύνω το "ευχαριστώ" του τίτλου. 

Σάββατο μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο IANOS γίνεται η ετήσια συγκέντρωση των μελών της βιβλιοφιλικής ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ. Όπως και στην περσινή συνάντηση, νεότεροι λογοτέχνες βραβεύουν παλαιότερους, ομότεχνούς τους που επηρέασαν τους ίδιους αλλά και χαρακτηρίζουν το νεότερο ελληνικό πολιτισμό.

Ανάμεσα στα τιμώμενα πρόσωπα είναι και η πολυβραβευμένη συγγραφέας παιδικών κυρίως έργων κ. Μαρία Παπαγιάννη. Φτάνει στον χώρο συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, κ. Θάνο Μικρούτσικο και την (πόσο όμορφη!) κόρη τους.

Η μάχη που δίνει ο μουσικοσυνθέτης για την υγεία του από το 2017 είναι γνωστή, αφού δεν έκρυψε ποτέ το πρόβλημα. Πάντα όρθιος, χορεύοντας στο φτερό του καρχαρία, δεν έχει σταματήσει να κάνει αυτό για το οποίο γεννήθηκε: να ονειρεύεται με νότες και να μοιράζεται τα όνειρά του με το κοινό.

Γνωρίζω ότι ετοιμάζει δύο σπουδαίες συναυλίες στο Μεγαρο Μουσικής, στις 11 και 15 Μαϊου, αφιερωμένες στην ποίηση του Νίκου Καββαδία, όμως η παρουσία του στον ΙΑΝΟ με ξαφνιάζει. Ξέρω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο που το σώμα του έχει δοκιμαστεί σκληρά από χειρουργεία και εξουθενωτικές θεραπείες, να παραβρίσκεται σε μία κοινωνική εκδήλωση, ακόμη κι αν αυτή αφορά την σύντροφό του. 

Κάθεται μπροστά μου. Έχω την δυνατότητα να τον παρατηρώ από το πλάι, χωρίς να με βλέπει. Την στιγμή που η "ψυχή" της βιβλιοφιλικής ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ, Γιούλη Τσακάλου, τον ευχαριστεί για τη μεγάλη τιμή να βρίσκεται κοντά μας, κουνάει ευγενικά το κεφάλι του. Δεν ειναι εκεί για να τον δούμε, είναι ξεκάθαρο αυτό. Για να μοιραστεί την χαρά της συζύγου του έχει έρθει. Να καμαρώσει για την επιβράβευση του ταλέντου της. 

Καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, το σώμα του είναι στητό, ευθυτενές, χωρίς υπόνοια ταλαιπωρίας και κόπωσης. Ακούει με σεβασμό όλους τους ομιλητές, περιμένοντας υπομονετικά να φτάσει η στιγμή που η συγγραφέας κ. Μαρία Ρουσάκη θα κάνει την απονομή στην κ. Μαρία Παπαγιάννη. Στο νου μου έρχεται η περίπτωση ενός άλλου (επίσης σημαντικού) καλλιτέχνη που σε κάποια ανάλογη τελετή, είχε ζητήσει να γίνει πρώτη από όλες η δική του βράβευση γιατί ήταν...βιαστικός. 

Ο κ. Μικρούτσικος δεν βιάζεται. Απολαμβάνει τη στιγμή. Όπως όλοι όσοι χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν ξύπνιοι τους εφιάλτες τους. Ένα δικό του τραγούδι, βασανίζει ξαφνικά το κεφάλι μου. Από τα δεκάδες αριστουργήματά του, αυτό σκαρφαλώνει -άγνωστο γιατί- στα χείλη μου (σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου):

Ατομική μου ενέργεια
κι ανάσα μου στα χείλη
την πρώτη ουσία, την αρχή, 
σηκώστε με να δω.
Όχι από περιέργεια, 
μα δε χωράω στην ύλη
κι ετούτη η ψεύτρα η εποχή
την έχει για θεό.

Σηκώνομαι για να φύγω. Μια υποχρέωση με αναγκάζει να αποχωρήσω νωρίς. Η ανάγκη να τον πλησιάσω και να τον ακουμπήσω στον ώμο, είναι έντονη. Δεν το κάνω. Για πολλούς λόγους. Θέλω όμως τόσο να τον ευχαριστήσω! Γιατί χωρίς να πει τίποτα, είπε τόσα πολλά!

Σας ευχαριστώ κ. Θάνο Μικρούτσικε. Καλές νίκες! Με νότες και με σιωπές...

Υ.Γ. Αν θέλετε ένα ιδιαίτερο παιδικό δώρο για το Πάσχα, αναζητήστε στα βιβλιοπωλεία το «Λέγε ο ένας, λέγε ο άλλος». Ένα βιβλίο και cd με πρωτότυπα παραμύθια και στίχους από την Μαρία Παπαγιάννη, μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και ερμηνείες από τους Μίλτο Πασχαλίδη, Κώστα Θωμαϊδη, Άννα Λινάρδου, Ηλία Μπενέτο και τον... κάπτεν Τζίμη. Θα με θυμηθείτε...

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com