12 Απρ. 2021

Τα βαρίδια είναι για το ψάρεμα, όχι για την ζωή...

Τα βαρίδια, αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά του ψαρέματος. Αν δεν επιλέξεις το σωστό, τότε κινδυνεύεις να διώξεις τα ψάρια μακριά από το δόλωμα και να μείνεις με τα κοφίνια σου άδεια. 

Ομοίως με το ψάρεμα, τα βαρίδια αποτελούν και ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά της ζωής. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση, η λειτουργία τους είναι εντελώς διαφορετική. Αν ζωστείς με αυτά, αν δεν καταφέρεις να τα ξεφορτωθείς εγκαίρως, τότε στην καλύτερη περίπτωση θα καθηλωθείς για πάντα στη γη. Στην χειρότερη, θα παρασυρθείς μαζί τους στον πάτο.

Άνθρωποι-βαρίδια, σχέσεις-βαρίδια, ιδέες-βαρίδια, αναστολές-βαρίδια, αυταπάτες-βαρίδια, φόβοι-βαρίδια, άλλοθι-βαρίδια. Όποια κι αν είναι η μορφή τους, το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα είναι πάντα το ίδιο. Τοξικό.

Βρίσκονται παντού στην καθημερινότητά μας. Στη δουλειά, στην παρέα, στο σχολείο, στην γειτονιά, στην οικογένεια, στην πολιτική σκηνή. Ενίοτε και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. 

Άλλοτε εισβάλλουν παρά την θέληση μας. Συχνά, είμαστε εμείς που τους ανοίγουμε τις πόρτες. Στρογγυλοκάθονται στον ζωτικό μας χώρο, καταργούν τους νόμους της άνωσης, μας απαγορεύουν να πετάξουμε ψηλά. Και όλα αυτά, χωρίς καμία προσπάθεια. Με την ύπαρξή τους και μόνο.

Αυτή, είναι ίσως και η μεγαλύτερη παγίδα. Απουσία δράσης ή σχεδίου εκ μέρους τους, τα κουβαλάμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, σαν αλυσίδες στα πόδια μας, γιατί δεν αντιλαμβανόμαστε ή δεν θέλουμε να αντιληφθούμε, πως είναι αυτά που ευθύνονται για την στασιμότητά μας. Είναι αυτά που μας τραβάνε με δύναμη προς τα κάτω, όταν ο δρόμος που επιθυμούμε είναι αυτός της ανόδου.

Και κάπως έτσι η ζωή κυλάει ερήμην μας. Τα αερόστατα των άλλων, κατακτούν τους ουρανούς. Μα το δικό μας, μένει κολλημένο στη γη. Καταδικασμένο να κουβαλάει ένα βάρος, που δεν του αξίζει...

Μαρία Παναγοπούλου

thisismarias.com