10 Φεβ. 2018

Η ανθρώπινη ιστορία που σημάδεψε τον τέως ισχυρό άνδρα της Novartis.

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, είναι αναμφίβολα το πρόσωπο που μονοπωλεί την επικαιρότητα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς φέρεται να πρωταγωνιστεί στον χρηματισμό πολιτικών, και όχι μόνο, προσώπων, για να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

Η ζωή του τέως ισχυρού άνδρα της Novartis, θα μπορούσε να γίνει κινηματογραφική ταινία, με ήρωα έναν ικανό και ιδιαιτέρως ευφυή άνθρωπο που ξεκινησε αποφασισμένος να κατακτήσει την κορυφή, στην πορεία αντιμετώπισε ένα από τα πιο σκληρά πρόσωπα της ζωής και βρέθηκε τελικά στο επίκεντρο ενός σκανδάλου κολοσσιαίων διαστάσεων.

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, γεννήθηκε στην Κρήτη το 1960 και έζησε στο Ηράκλειο μέχρι τα έξι του χρόνια, οπότε και η οικογένειά του ήρθε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα. Ο πατέρας του, Μιχαήλ Φρουζής, υπηρέτησε για πολλά χρόνια στο Υπουργείο Εμπορίου, ως επικεφαλής των Κρατικών Προμηθειών, ενώ ο ίδιος τελείωσε το σχολείο στη Λεόντειο. 

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, ο Κωνσταντίνος φεύγει για τη Νίκαια της Νότιας Γαλλίας όπου αποκτά δύο πτυχία, ενώ συνεχίσει για μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφίες της Γαλλικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ηλικία 25 ετών, ξεκινάει να εργάζεται στην γαλλική πετρελαϊκή εταιρία EFL Total ως υπεύθυνος οικονομικής ανάπτυξης βιομηχανικής μονάδας. 

Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1986, οπότε και γνωρίζει την γυναίκα της ζωής του, την Κατερίνα. Δύο νέοι άνθρωποι, με εξαιρετικές σπουδές, όνειρα και φιλοδοξίες, ξεκινούν να χτίζουν βήμα βήμα την καριέρα τους και παράλληλα δημιουργούν μια όμορφη οικογένεια. Η πρώτη δουλειά του Φρουζή στην πατρίδα, είναι πωλητής καλλυντικών στην εταιρία L’OREAL, θέση στην οποία παραμένει μέχρι το 1991. Εκείνη τη χρονιά γεννιέται ο πρώτος γιος του ζευγαριού, ο Μιχαήλ Άγγελος, ενώ τρία χρόνια μετά, το 1994, η ευτυχία τους συμπληρώνεται με την γέννηση του Δημήτρη.

Η αναρρίχηση του στην L’OREAL είναι ραγδαία, μέχρι που το 1996, η ζωή τού δείχνει το σκληρό της πρόσωπο. Η σύζυγός του και μητέρα των δύο ανήλικων παιδιών του, αρρωσταίνει σοβαρά και παρά τις τρεις δύσκολες εγχειρήσεις στο εξωτερικό και τις εξοντωτικές  θεραπείες στην Ελλάδα, η ασθένεια επιμένει. Η δύναμη και το πείσμα της νεαρής γυναίκας, εντυπωσιάζουν τους πάντες, ενώ η απόφασή της να συνεχίσει να εργάζεται στη ΔΕΠΑ, στο γραφείο του προέδρου, σαν να μην είναι άρρωστη, αποτελεί μέχρι και σήμερα αντικείμενο συζήτησης όσων την γνώρισαν.

Στα χρόνια που το ζευγάρι μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία, το βιογραφικό του Φρουζή εμπλουτίζεται από τις συνεργασίες του με τον Όμιλο Promodes / Carrefour/ Marinopoulos, την Panafon/Vodafone και την Business Exchanges ενώ από το 2003 ξεκινάει η πορεία του στον ΟΤΕ. 

Το 2007, η σύζυγός του «φεύγει» από την ζωή, μετά από έντεκα χρόνια σκληρής μάχης. Μία από τις τελευταίες συμβουλές που πρόλαβε να δώσει στον άνδρα της μέσα στο δωμάτιο του νοσοκομείου που νοσηλευόταν, ήταν να αποδεχτεί την πρόταση που του έχει ήδη κάνει ο πρόεδρος της Novartis και να αρχίσει μια νέα σελίδα στην ήδη επιτυχημένη καριέρα του. Ακολουθεί την προτροπή της εκείνος κι έτσι στα 47 του χρόνια, χωρίς την σύντροφό του και με τα δύο παιδιά στην εφηβεία, αναλαμβάνει Αντιπρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας ενώ το 2012 γίνεται πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας. 

Οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν προσωπικά, κάνουν λόγο για έναν "άλλον" Κωνσταντίνο πριν και έναν "άλλον" μετά, τον θάνατο της συζύγου του. Εκείνο που παραμένει αναλλοίωτο είναι η αγαπή και η περηφάνια για τους γιους του που, παρά την τραγική απώλεια της μητέρας τους, καταφέρνουν να αριστεύσουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και να εισαχθούν το 2009 στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο ο μεγάλος και το 2012 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο μικρός.

Προσωπική Σημείωση: Την ιστορία της συζύγου του Κωνσταντίνου Φρουζή, την έμαθα το 2009, από έναν γιατρό. Δίνοντας εκείνη την εποχή την δική μας οικογενειακή μάχη με τον καρκίνο, είχα μεγάλη αγωνία για το πώς θα επηρέαζε τον γιο μας που ετοιμαζόταν για σπουδές. Ο γιατρός, θέλοντας να μου δείξει ότι τα παιδιά βρίσκουν τον τρόπο να επιβιώνουν ακόμη και μετά από τραγωδίες, μού είχε μιλήσει για τον μεγάλο γιο του κ.Φρουζή, ο οποίος είχε μόλις εισαχθεί στο Μετσόβιο και μάλιστα με πολύ υψηλή βαθμολογία, δύο χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρα του. Είχα καταγράψει την ιστορία αυτή στο αρχείο που τηρώ με αληθινές ιστορίες που με συγκλονίζουν, χωρίς να γνωρίζω φυσικά ότι κάποτε οι ήρωές της θα απασχολούσαν την επικαιρότητα...Δεν θα την δημοσιοποιούσα, εάν δεν το είχε κάνει ο ίδιος ο κ. Φρουζής τον Νοέμβριο του  2014, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Σωτήρη Δανέζη για το περιοδικό Fortune, την οποία επίσης έχω στο αρχείο μου... 

Μαρία Παναγοπούλου

thisismarias.com

panagopoulou@thisismarias.com