3 Δεκ. 2017

Τι θα θέλατε από το 2018 (αν η υγεία ήταν δεδομένη);

Τα δύο πρώτα χρόνια στην Πάντειο όπου σπούδαζα Κοινωνιολογία, δεν ήθελα ούτε να ακούσω για το μάθημα της Στατιστικής. Δεν καταλάβαινα τι δουλειά είχαν οι αριθμοί και τα ποσοστά με μια επιστήμη που, για εμένα, προσέγγιζε περισσότερο την Φιλοσοφία. Στο τρίτο έτος, το κατάλαβα! Και όχι μονο αγάπησα την Στατιστική αλλά την έκανα κομμάτι της ζωής μου.

Με γοητεύει να συγκεντρώνω απόψεις για διάφορα θέματα και να τις κατηγοριοποιώ κάνοντας την δική μου "έρευνα", που μπορεί να μην είναι επιστημονικά αξιόπιστη ωστόσο παραμένει ενδιαφέρουσα. Μια τέτοια "έρευνα", διάρκειας λίγων ωρών, έκανα και στους διαδικτυακούς φίλους μου, θέτοντας τους το ερώτημα "αν η υγεία ήταν δεδομένη, ποιό θα ήταν το ένα και μοναδικό δώρο που θα θέλατε να σας φέρει ο νέος χρόνος;". Έλαβα συνολικά 92 απαντήσεις -σε σχόλια και μηνύματα- που συνοψίζονται στις παρακάτω κατηγορίες: 

Αγάπη 13%

Ψυχική γαλήνη και ηρεμία 10%

Αγαπημένους που έφυγαν από τη ζωή 8%

Λιγότερο άγχος στην καθημερινότητα 6%

Ταξίδια 6%

Λεφτά 5 % (από 50 έως 300 χιλιάδες ζήτησαν οι συμμετέχοντες, ενώ κάποιοι έγραψαν γενικώς "λεφτά")

Δουλειά 5 %

Ένα μωράκι 5%

Υγεία για εμένα και τους δικούς μου 5% (κι ας ήταν δεδομένη σύμφωνα με την ερώτηση...)

Να ξαναγινόμουν για λίγο παιδί 3,5%

Τύχη 3,5%

Ανθρώπους από το παρελθόν που βγήκαν από τη ζωή μου 3%

Και κάποιες μεμονωμένες, απαντήσεις που μου άρεσαν πολύ:

Αισιοδοξία  

Ψυχραιμία...

Σεβασμός

Να είναι οι γονείς μου περήφανοι για μένα κι εγώ για τα παιδιά μου!

Έναν κρατικό μηχανισμό που να σέβεται τον πολίτη, να μην του βάζει τρικλοποδιές , να μην έχει παράλογη γραφειοκρατία, δηλαδή ένα άλλο κράτος.

Τηλεκοντρόλ για μωρά. Να τα βάζει στο αθόρυβο και σε αργή κίνηση.

Μια φωτογραφική μηχανή, η οποία θα απαθανατίζει τα ΚΙΝΗΤΡΑ των ανθρώπων.

Να γίνει το όνειρο μου πραγματικοτητα: εγώ με τον άνθρωπο μου μακριά απο εδώ σε ένα νησί, με θέα το απέραντο γαλάζιο. Να γινόταν κάτι και να είμασταν μαζί. Την ηρεμία της ψυχής μου θα ήθελα!

Εντύπωση μου έκαναν επίσης δύο στοιχεία:

1. ότι κανένας δεν ζήτησε από το 2018 να του φέρει έναν νέο μεγάλο έρωτα

2. ότι όσοι επέλεξαν να μου απαντήσουν ιδιωτικά μέσω μηνύματος, ήθελαν είτε λεφτά, είτε την επιστροφή κάποιων ανθρώπων από το παρελθόν στις ζωές τους.

Άφησα για το τέλος την απάντηση μια λατρεμένης φίλης που είναι και δική μου απάντηση. Από τον νέο χρόνο ζητάω μόνο "να μην μου πάρει τίποτα"...

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι επιθυμίες σας, ευχές μου!

Υ.Γ. Με το πρώτο μου βιβλίο "ΕΙΔΑ τον εαυτό μου στα μάτια σου" να είναι ήδη στα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις Ωκεανός και το δεύτερο να είναι έτοιμο (αφού είναι συνέχεια του πρώτου), αυτόν τον καιρό ξανακοιτάζω ένα τρίτο μυθιστόρημα, που το έχω γραμμένο από χρόνια. Οι ήρωές μου είχαν δυσκολία να αποφασίσουν "αν η υγεία ήταν δεδομένη, ποιό θα ήταν το ένα και μοναδικό δώρο που θα θέλατε να σας φέρει η ζωή;" και αυτός ήταν ο λόγος που ζήτησα την βοήθεια του κοινού, εν προκειμένω των φίλων του facebook. Τους ευχαριστώ πολύ γιατί χάρη στις δικές τους απαντήσεις, το τρίτο μου βιβλίο πήρε μια εντελώς διαφορετική πορεία που δεν είχε περάσει καν από το μυαλό μου. Σχεδόν ξαναγράφεται από την αρχή, αλλά αξίζει τον κόπο... 

Μαρία Παναγοπούλου

thisismarias.com

Follow me on facebook