2 Νοε. 2017

Ανδρικές και γυναικείες συμπεριφορές... "από κούνια";

Στην πολυκατοικία όπου ζω, μετακόμισε πρόσφατα μία οικογένεια με δίδυμα παιδάκια, 12 μηνών. Κοριτσάκι το ένα, αγοράκι το άλλο, μοιάζουν εκπληκτικά μεταξύ τους ως προς την εμφάνιση, αλλά είναι φανερό πως διαθέτουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες.

Ο μικρός, κλαίει όταν πεινάει. Η μικρή, κλαίει όταν πεινάει, όταν θυμώνει, όταν βαριέται, όταν δεν γίνεται το δικό της, όταν γενικώς κρίνει ότι πρέπει να ρίξει ένα κλάμμα να βρίσκεται...

Το αγοράκι καταναλώνει τεράστιες ποσότητες από οτιδήποτε τρώγεται, ενώ έτσι και σε πετύχει στο ασανσέρ να μασάς τσίχλα, ορμάει κατά πάνω σου νομίζοντας ότι έχεις μαζί σου κάτι φαγώσιμο και του το κρύβεις. Το κοριτσάκι, είναι λιγόφαγο, ξινίζει τα μουτράκια του κάθε φορά που βλέπει κουτάλι, ενώ συχνά αρνείται να καταπιεί την μπουκιά της, αν δεν την ταλαιπωρήσει για τουλάχιστον ένα τέταρτο στο στοματάκι της.

Εκείνος, βγάζει άναρθρες κραυγές ("μπα", "μα", "που", "τα"...). Εκείνη λέει ήδη "μαμά", "μπαμπά", "γεια", "πάει", αν και έχω βάσιμες υποψίες ότι η αγαπημένη της λέξη είναι "ό", που θα πει "όχι".

Ο μπόμπιρας γελάει ξεκαρδιστικά αν τον γαργαλίσεις στην πατουσίτσα. Η πιτσιρίκα σε καρφώνει με μια κοφτερή ματιά σαν να σου λέει "μην διανοηθείς να ακουμπήσεις την πατούσα μου" κι αν τελικά το κάνεις, απλώς σμίγει ενοχλημένη τα φρύδια της.

"Πώς τα πάνε μεταξύ τους;" ρωτάω προχθές την γιαγιά τους.

"Ο εγγονός μου είναι πιο ζωηρός, εκδηλωτικός και λίγο άγαρμπος. Αλλά τελικά γίνεται πάντα αυτό που θέλει η εγγονή μου", μου απαντάει.

Δεν ξέρω αν έτυχε, αλλά αυτά τα δύο πλασματάκια, θα μπορούσε να πει κανείς πως ενσαρκώνουν όλα τα στερεότυπα περί αρσενικού και θηλυκού! Κι ας είναι δίδυμα. Ας μεγάλωσαν στην ίδια κοιλίτσα. Ας ανατρέφονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Εκείνος είναι σαν να "γεννήθηκε άντρας" κι εκείνη σαν να "γεννήθηκε γυναίκα". Και κατά έναν "μαγικό" τρόπο κουβαλάνε συμπεριφορές που (όσο κι αν διαφωνώ και εξανίσταμαι με την διαπίστωση), είναι "ανδρικές" και "γυναικείες" από κούνια... 

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com

Follow me on facebook