16 Ιουν. 2017

Πώς επηρεάζει το καλοκαιρινό φθινόπωρο την διάθεσή μας;

Το ξαφνικό φθινόπωρο μέσα στο Ελληνικό καλοκαίρι, έχει επηρεάσει την διάθεση των περισσοτέρων από εμάς. Ίσως να φταίνε και τα εκκαθαριστικά από τις φορολογικές δηλώσεις μας. Η συμφωνία στο Eurogroup που καταδικάζει και τα εγγόνια μας σε ύφεση. Οι διακοπές που για πολλούς μοιάζουν όνειρο απατηλό... Μια γενική κατήφεια έχει σκεπάσει την χώρα. Ήταν στραβό το κλήμα, που λένε, μας αποτελείωσε και η βροχή...

Οι επιστήμονες από την μεριά τους, δεν συμφωνούν απολύτως ότι ο καιρός ασκεί στην διάθεσή μας την επίδραση που εμείς νομίζουμε, αν και παραδέχονται ότι οι μη αναμενόμενες καιρικές συνθήκες μας επηρεάζουν αρκετά. Υψηλές βροχοπτώσεις για παράδειγμα, σε περιοχές όπου οι κάτοικοι ήταν προετοιμασμένοι για ηλιοφάνεια και καλοκαιρία, φαίνεται να συνδέονται με επιθετικές συμπεριφορές, μελαγχολία και μειωμένα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή. 

Και στο θέμα του καιρού, πάντως, άντρες και γυναίκες έχουμε εντελώς διαφορετική αντίδραση. Κατά την δρα Mary Connolly οι άνδρες όταν συναντούν μία απρόβλεπτη κακοκαιρία απλώς αλλάζουν τα σχέδιά τους, προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και συνεχίζουν την ζωή τους. Αντίθετα, οι γυναίκες δεν είμαστε πολύ πρόθυμες να τροποποιήσουμε τις δραστηριότητές μας εξαιτίας του καιρού, με συνέπεια να επηρεαζόμαστε περισσότερο ψυχολογικά και να μας χαλάει η διάθεση.

Σεβόμενη απολύτως τις επιστημονικές έρευνες, εγώ έχω την δική μου άποψη για το εάν και πόσο "με ρίχνει" το παρατεταμένο καλοκαιρινό φθινόπωρο. Και ξέρω πως μου δημιουργεί τη διάθεση να ακούσω Αντώνη Ρέμο. Σε κάποια σκληρά, βαριά, κοψοφλέβια τραγούδια του. Όπως ας πούμε το "Θα ΄πρεπε να ΄σουν εδώ που σε χρειάζομαι". 

Δεν βαριέσαι... Βροχή είναι, θα περάσει...

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com

Follow me on Facebook 

Διαβάστε εδώ όλες τις αναρτήσεις της στήλης ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Επιστροφή στην ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ