16 Απρ. 2021

"Κάτω απ' τη μηλιά": ένα διαφορετικά γνώριμο βιβλίο της Μαρίας Τζιρίτα

Στο βιβλίο ΚΑΤΩ ΑΠ΄ΤΗ ΜΗΛΙΑ της Μαρίας Τζιρίτα (Εκδόσεις Ψυχογιός) ανακάλυψα δυο επίπεδα. Το προφανές (το οποίο προδίδει με ζηλευτή ευστοχία ο τίτλος του) και το αθέατο (που πρέπει να σκάψεις βαθιά κάτω από τις λέξεις για να το ανακαλύψεις).
 
Στο προφανές, κυριαρχεί το ερώτημα πέφτει νομοτελειακά το μήλο κάτω από τη μηλιά;. Δηλαδή η πορεία της ζωής μας καθορίζεται από τα γονίδια, την κληρονομικότητα, το πεπρωμένο; Η αληθινή ιστορία της Πάολας της Μαργαρίτας και της Νάγιας, των 3 πρωταγωνιστριών του μυθιστορήματος, δίνει μια ηχηρή απάντηση την οποία θα μου επιτρέψετε να μην αποκαλύψω καθώς θεωρώ πως κάτι τέτοιο θα σας στερήσει την απόλαυση της προσωπικής ανακάλυψης. Θα σας πω μόνο ότι το μήνυμα που στέλνει η συγγραφέας είναι ξεκάθαρο και αξίζει να το βιώσετε παράγραφο με την παράγραφο.
 
Και πάμε τώρα στο αθέατο επίπεδο του βιβλίου, που έχει να κάνει με τον ρόλο των ψυχικών αποθεμάτων που κουβαλάει ο καθένας και τον τρόπο που τα αξιοποιεί. Αυτό ήταν το στοιχείο που με γοήτευσε, με κέρδισε και με έκανε να επιβραδύνω όσο μπορούσα περισσότερο την ανάγνωση (πράγμα εξαιρετικά δύσκολο σε ένα έργο που οι ρυθμοί και η αγωνία σε σπρώχνουν να το συνεχίσεις και να το ολοκληρώσεις).
 
Έχοντας διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία της Τζιρίτα, αισθάνθηκα μια "ωρίμανση" στην σκιαγράφηση των χαρακτήρων που ενδεχομένως να σηματοδοτεί και μια εσωτερική αλλαγή της ίδιας της δημιουργού. Με δεινότητα ακροβάτη η συγγραφέας ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί προσεγγίζοντας τον έρωτα, τη φιλία, την απόρριψη, τη συγχώρεση, σε τέτοιο βάθος που κάποιες στιγμές ένιωσα πως βρισκόμουν μέσα στο κεφάλι των ηρωίδων και μπορούσα να ακούσω τις σκέψεις τους.
 
Ένα βιβλίο τόσο διαφορετικό από κάθε προηγούμενο της Μαρίας Τζιρίτα και ταυτόχρονα τόσο οικείο καθώς φέρει τη γνώριμη (υπο)γραφή της. Διαβάστε το, γιατί μόλις οι συνθήκες επιτρέψουν τις διαπροσωπικές επαφές, θα έχετε πολλά να κουβεντιάσετε γι αυτό.
 
Το βιβλίο ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΗ ΜΗΛΙΑ της Μαρίας Τζιρίτα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός