28 Ιαν. 2021

"Ο χορός της θεάς": ένα κερδισμένο συγγραφικό στοίχημα της Δήμητρας Ιωάννου

Ένα βιβλίο διαφορετικό από αυτά στα οποία μας έχει συνηθίσει η Δήμητρα Ιωάννου.
Ένα έργο που ισορροπεί θεαματικά ανάμεσα στην αρχαιολογία και το μυστήριο, στην Ιστορία και τον έρωτα.
Ένα συγγραφικό στοίχημα με υψηλό βαθμό δυσκολίας.
Αυτές είναι μερικές από τις σημειώσεις που κράτησα διαβάζοντας το νέο βιβλίο της Δήμητρας Ιωάννου "Ο χορός της θεάς".

Πρόκειται για ένα σύγχρονο αρχαιολογικό θρίλερ, με φόντο την "άλλη" Αθήνα, αυτήν που κρύβεται στις υπόγειες στοές και στα αρχαία μνημεία, κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια μας. Αγωνιώδης και μυστηριακή η ατμόσφαιρα, με το άρωμα του Ιντιάνα Τζόουνς να πλανάται σε κάθε σελίδα, η κεντρική ιστορία με ξάφνιασε ευχάριστα, με παγίδευσε στην πλοκή της και με κράτησε εκεί μέχρι την τελευταία λέξη. 

Ένας καθηγητής Αρχαιολογίας πέφτει νεκρός λίγο πριν μοιραστεί με την επιστημονική κοινότητα τη σπουδαία ανακάλυψη που έχει κάνει. Ο θάνατός του, ενώνει τις δυο κόρες του, οι οποίες δεν έχουν συναντηθεί ποτέ μέχρι εκείνη τη στιγμή και η αγωνιώδης αναζήτηση των κρυμμένων μυστικών του πατέρα ξεκινάει. Οι ρυθμοί είναι καταιγιστικοί, οι κίνδυνοι, οι απειλές και οι εχθροί ξεπηδούν από εκεί που δεν τους περιμένεις και ενώνονται με τις αποκαλύψεις για την αρχαία Αθήνα αλλά και με τον...έρωτα, δημιουργώντας ένα μυθιστόρημα που σαγηνεύει.

Αγάπησα τους καλοδουλεμένους γρίφους του νεκρού καθηγητή Αρχαιολογίας. Γοητεύτηκα από τους άψογα δομημένους χαρακτήρες (ιδιαίτερα από τον Μάρκο). Για άλλη μια φορά θαύμασα τη γραφή της Ιωάννου και τον τρόπο που ακροβατεί  ανάμεσα στον μύθο και στην πραγματικότητα. Λάτρεψα το τέλος του βιβλίου (το οποίο αφήνει ένα ενδιαφέρον υπονοούμενο πως το ταξίδι των ηρώων ίσως να μην τελειώνει εδώ).

Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση, αισθάνθηκα αυτό ακριβώς που γράφω στον τίτλο του άρθρου μου: "Ο χορός της θεάς" είναι ένα κερδισμένο συγγραφικό στοίχημα της Δήμητρας Ιωάννου.

"Ο χορός της θεάς" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com