25 Νοε. 2020

"Το κουτί" του Γιώργου Γιώτσα: ένα βιβλίο που ξεβολεύει συνειδήσεις.

"Το κουτί" του Γιώργου Γιώτσα το διάβασα στις αρχές Νοεμβρίου. Πριν από εμένα το είχε διαβάσει ένας έφηβος που το σωματικό του βάρος τον καθιστά στόχο bullying και μια μητέρα που αντιμετωπίζει παλικαρίσια την ασθένεια της κορούλας της. Τρεις αναγνώστες διαφορετικών ηλικιών, εμπειριών και απαιτήσεων, που τολμήσαμε να ανοίξουμε "Tο κουτί" και να αφεθούμε στη δινη όσων απελευθερώθηκαν από μέσα του.

Κουβεντιάζοντας πρόσφατα για τα συναισθήματά που μας προκάλεσε, διαφωνήσαμε σε πολλά σημεία, συμφωνήσαμε σε άλλα τόσα, μα στο τέλος καταλήξαμε σε ένα κοινό συμπέρασμα: υπάρχει ελπίδα! Μετά από την πιο λυσσαλέα καταιγίδα, πίσω από το απόλυτο αδιέξοδο, εκεί όπου βασιλεύει το σκοτάδι, μέσα σε κάθε "κουτί", υπάρχει ελπίδα!

Ένα σκληρό κοινωνικό μυθιστόρημα, με ένα λόγο κυνικό και ακραίο όπως αρμόζει στη ζοφερή πλευρά της ζωής, όχι αυτήν που συναντάμε στις σελίδες των βιβλίων αλλά στην πόλη μας, στη γειτονιά μας, στο διπλανό μας διαμέρισμα, ακόμη και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Αυτή είναι και η μεγάλη επιτυχία του Γιώτσα! Οι ιστορίες που πραματεύεται στο "Κουτί" δεν είναι γραμμένες με στόχο να προκαλέσουν συναισθηματικές εκρήξεις στους αναγνώστες, δεν έχουν ως αυτοσκοπό να δώσουν γροθιά στο στομάχι, δεν "εκβιάζουν" το κοινωνικό μήνυμα. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ!

Ο ρατσισμός, ο διαδικτυακός εκφοβισμός και η σεξουαλική κακοποίηση. Ο στιγματισμός ανθρώπων και ο βιασμός ψυχών. Τα εσωτερικά αδιέξοδα, η απώλεια και η απελπισία. Η βορειοηπειρώτισσα έφηβη που παλεύει με τους δαίμονες αλλά και με τους δαίμονές της, ο μικρούλης άγγελος που αρρωσταίνει, ο καθηγητής-τέρας, οι γονείς που δεν αξίζουν να γίνονται γονείς...Ενας καταιγισμός καταστάσεων και συμπεριφορών που δεν εξυπηρετούν τη μυθιστορηματική ροή, δεν χρησιμοποιούνται από τον συγγραφέα για να να δημιουργήσουν συναισθήματα, αλλά δίνονται στις πραγματικές τους διαστάσεις. Με μια αλήθεια που τυφλώνει, ξεβολεύει συνειδήσεις, προβληματίζει και καθηλώνει! 

Γιώργο Γιώτσα, τα σέβη μου!

"Το κουτί" του Γιώργου Γιώτσα κυκλοφορεί από τις Bell

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com