6 Νοε. 2020

"Εραστές του φωτός": Κλαίρη Θεοδώρου, ευχαριστώ!

Το νέο βιβλίο "Εραστές του φωτός" της Κλαίρης Θεοδώρου, με συντρόφευσε σε μέρες δύσκολες, με την απειλή της δεύτερης καραντίνας να ίπταται πάνω απο τη χώρα και τελικά να πέφτει στα κεφάλια μας, ενώ εγώ βρισκόμουν στις τελευταίες σελίδες της ανάγνωσης του.

Δεν ξέρω πόσα βιβλία θα άντεχαν σε τέτοια δοκιμασία, όμως οι "Εραστές του φωτός" έκαναν το θαύμα τους. Με τράβηξαν μακρυά από τα γήινα προβλήματα, με μετέφεραν σε χώρους και σε χρόνους, μου επιβεβαίωσαν πόσο ευεργετικό μπορεί να είναι για την ψυχή μας ένα αναγνωστικό ταξίδι.

Οι ιστορίες δύο γυναικών, της Άλμας και της Ελληνόπης, που θα μπορούσαν να είναι ηρωίδες δύο διαφορετικών λογοτεχνικών έργων. Εκ διαμέτρου αντίθετες οι προσωπικότητες και οι ζωές τους. Μια ηλικιωμένη πολίτης του κόσμου η πρώτη, μια επαρχιωτοπούλα με βαθιές χαρακιές από τις τρικλοποδιές της μοίρας και τις λάθος επιλογές η δεύτερη, οι δρόμοι τους διασταυρώνονται χάρη στο ταλέντο της Κλαίρης Θεοδώρου και δημιουργούν ένα δυνατό μυθιστόρημα που συγκινεί, εντυπωσιάζει και καθηλώνει. 

Η 'Αλμα, είναι εμπνευσμένη από την διάσημη Ελληνίδα φωτογράφο Νέλλυ. Μια γυναίκα πρωτοπόρος, που ταξίδεψε στα πέρατα της γης, τόλμησε, αμφισβητήθηκε, άφησε το στίγμα της και πέρασε στην Ιστορία. Εξαιρετικά παράτολμο το εγχείρημα να αποδοθεί συγγραφικά η πορεία της, οι συνεχείς εναλλαγές των τόπων και των γεγονότων θα μπορούσαν να υπερκαλύψουν το συναίσθημα, όμως η συγγραφέας πετυχαίνει την τέλεια ισορροπία και παραμένει καμαρωτή πάνω στο τεντωμένο σκοινί. 

Χωρίς την τόλμη, τη λάμψη και τις εμπειρίες της 'Αλμας, η Ελληνόπη είναι ένας χαρακτήρας που μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από Ελληνική ταινία. Γεννημμένη στην Ελληνική επαρχία, ο ερχομός στην πολλά υποσχόμενη πρωτεύουσα είναι μονόδρομος για εκείνη. Ο αδιέξοδος έρωτας, ο συμβιβασμός, ο γάμος και το σπιτικό που μετατρέπεται σε κλουβί, φτάνουν σε εμάς μέσα από τις δικές της αφηγήσεις και γεννούν έντονα συναισθήματα. Προσωπικά, αναγνώρισα σε αυτήν μια καλή μου φίλη και ίσως αυτό με έκανε να την αγαπήσω ακόμη περισσότερο.

Στα μεγάλα συν του βιβλίου είναι το γεγονός πως από τις σελίδες του περνούν πολλά και σημαντικά ιστορικά γεγονότα και στιγμές που άλλαξαν τον κόσμο μας, και ο αναγνώστης αισθάνεται άμεσος παρατηρητής τους καθώς η Θεοδώρου (και σε αυτό το έργο της) καταφέρνει να τα ενσωματώσει στην ιστορία με τρόπο αξιοζήλευτο. Το σημείο, ωστόσο, που θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα, είναι τα μηνύματα που κρύβουν μέσα τους οι "Εραστές του φωτός". Μηνύματα που στις δύσκολες μέρες που ζούμε μπορούν να δώσουν παρηγοριά, δύναμη και κουράγιο.

Θα μοιραστώ μαζί σας ένα μόνο απο αυτά που αποκόμισα εγώ και θα σας παροτρύνω να αναζητήσετε τα δικά σας. Η αγάπη της Κλαίρης Θεοδώρου για τη φωτογραφία, οι σπουδές και η ενασχόλησή της με το αντικείμενο, κάνουν το φως "εργαλείο" στα χέρια της και σε συνδυασμό με τη μοναδική πένα της χαρίζουν στο σκοτάδι μια άλλη διάσταση. Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση ένιωσα σχεδόν ευγνωμοσύνη για τις σκοτεινιές της ζωής μου, αφού χάρη σε αυτές εκτίμησα την αξία του φωτός που ακολούθησε. 

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που στον τίτλο του άρθρου μου ευχαριστώ την Κλαίρη Θεοδώρου! Γιατί έγραψε ένα βιβλίο-βάλσαμο στη σκοτεινιά που ζούμε! 

Το βιβλίο "Εραστές του φωτός" της Κλαίρης Θεοδώρου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και είναι διαθέσιμο σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας που παρά την καραντίνα συνεχίζουν να εξυπηρετούν ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά τους εραστές της ανάγνωσης.

Μαρία Παναγοπούλου