9 Σεπ. 2020

"Η τσιχλόφουσκα" της Ειρήνης Βαρδάκη: ένα έργο με πανίσχυρη γραφή

"Η τσιχλόφουσκα" δεν είναι ψυχολογικό θρίλερ. Τουλάχιστον όχι για εμένα και το επισημαίνω από την αρχή γιατί εκτιμώ πως το βιβλίο της Ειρήνης Βαρδάκη "αδικείται" από αυτόν τον χαρακτηρισμό, ο οποίος καλλιεργεί στον αναγνώστη-λάτρη του ψυχολογικού θρίλερ λανθασμένες προσδοκίες.

"Η τσιχλόφουσκα" είναι ένα βαθύτατα κοινωνικό μυθιστόρημα με διαστάσεις θρίλερ, που το χαρακτηρίζει κυρίως η πανίσχυρη γραφή της συγγραφέα.

Μια μαγνητική τομογραφία της εικονικής κοινωνίας μας, μια ανατομία της διαδικτυακής πραγματικότητας, που αναδεικνύει θέματα σκληρά, με τρόπο ρεαλιστικό.

Η Βαρδάκη προσεγγίζει τη σωματική και ψυχική κακοποίηση, το bullying, την ενδοοικογενειακή βία, τη ροζ φούσκα των μέσων κοινωνικών δικτύωσης και τις καταστροφικές της συνέπειες, με έναν τρόπο που σε σοκάρει, σε καθηλώνει, σε προβληματίζει.

Γοητεύτηκα από την ικανότητά της να αγγίζει τις πιο λεπτές χορδές της ψυχής με τον λόγο της, εντυπωσιάστηκα από το τέλος που επέλεξε να δώσει στο βιβλίο της και λάτρεψα την ιστορία με τον σκύλο (δώστε της την προσοχή που της αρμόζει...).

Το γεγονός ότι δεν αναγνώρισα κάπου τον εαυτό μου ή τον γιο μου με βοήθησε να απολαύσω το ταλέντο της συγραφέα χωρίς να παρασυρθώ από συναισθηματικές υπερβολές, ωστόσο οφείλω να προειδοποιήσω τους αναγνώστες που έχουν παιδιά και ειδικά κόρες, καθώς και όσους βιώνουν τον κοινωνικό ρατσισμό, ότι τους περιμένουν πολύ έντονες στιγμές κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.

"Η τσιχλοφουσκα" κυκλοφόρησε αμέσως μετα την καραντίνα, σε μια εποχή που όλοι ήμασταν ιδιαίτερα ζορισμένοι και περιμέναμε το καλοκαίρι για να ανασάνουμε. Ίσως για κάποιους να μην ήταν ο σωστός χρόνος για να διαβάσουν ένα τόσο αγχωτικό και σκληρό βιβλίο, όμως μπορώ να πω με σιγουριά πως το φθινόπωρο και ο χειμώνας που έρχονται ΕΙΝΑΙ η σωστή στιγμή.

Ένα έργο που αξίζει να έχετε στη βιβλιοθήκη σας, όχι μόνο για τη δύναμή του, αλλά και για έναν ακόμη λόγο: H Ειρήνη Βαρδάκη είναι μια συγγραφέας που θα έχει μακρά και λαμπρή πορεία στον χώρο συνεπώς κάθε βιβλίο της θα έχει συλλεκτική αξία στο (εγγύς) μέλλον. Αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση...

"Η τσιχλόφουσκα" της Ειρήνης Βαρδάκη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Bell

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com