2 Σεπ. 2020

"Τιρκουάζ" της Ρένας Ρώσση-Ζαϊρη: ένας χείμαρρος εικόνων και συναισθημάτων

Η άποψή μου για το "Τιρκουάζ" της Ρένας Ρώσση-Ζαϊρη κανονικά θα έπρεπε να αρχίσει και να τελειώσει με την παρότρυνση "Μην το χάσετε, γιατί θα χάσετε".

Ένα βιβλίο- χείμαρρος εικόνων και συναισθημάτων, με επίκεντρο την έλλειψη της αγάπης στην παιδική ηλικία και όσα αυτή χαράζει στις ανθρώπινες ψυχές. Πίσω από κάθε λέξη, αισθανόμουν πως "έβλεπα" την ίδια τη συγγραφέα, να καταθέτει το απόσταγμα της τρυφερότητάς της για τα παιδιά αλλά και κάποια προσωπικά της βιώματα από εκείνα που μας ακολουθούν για πάντα και καθορίζουν τις ζωές μας.

Η κακομαθημένη και άσχημη, εντός και εκτός, Ερατώ. Η Μάιρα με την μελένια ψυχή και τη μορφή αγγέλου. Η γήινη και δοτική Κλέλια. Ο μισητός Στέφανος που ουσιαστικά μεγάλωσε μόνος, δεν πήρε αγάπη και δεν έμαθε να την προσφέρει. Αυτοί είναι οι τέσσερις πρωταγωνιστές που αφηγούνται προσωπικά τις ιστορίες τους δημιουργώντας συναισθήματα έντονα και βαθιά, αρνητικά και θετικά.

Συγκίνηση, συμπόνοια, θυμός, μίσος, λύτρωση μπορεί να συνυπάρχουν σε μια σελίδα, ενώ ο καταιγιστικός ο ρυθμός των γεγονότων σε πολλά σημεία δημιουργεί στον αναγνώστη την ψευδαίσθηση του λαχανιάσματος. 

Ιδιαίτεροι και οι δευτερεύοντες ήρωες, με την Εύα να μου κεντρίζει την προσοχή και να με κάνει να τη φαντάζομαι ηρωίδα ενός ολόκληρου βιβλίου.

Το "Τιρκουάζ" είναι ένα κλασικό μυθιστόρημα της Ρένας Ρώσση-Ζαϊρη. Η γνώριμη ποιητική, λυρική, τρυφερή γραφή της συγγραφέα το χαρακτηρίζει από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του λέξη, ενώ η ατμόσφαιρα ταινίας του παλιού καλού Ελληνικού κινηματογράφου σε ακολουθεί και μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης. 

Το "Τιρκουάζ" της Ρένας Ρώσση-Ζαϊρη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com