22 Αυγ. 2020

"Το δάκρυ του Χριστού" της Φιλομήλας Λαπατά: μα τι βιβλίο!

Διαβάζοντας το βιβλίο "Το δάκρυ του Χριστού- Lacryma Christi" ένιωθα βασανιστική την επιθυμία να επισκεφτώ τη Σαρδηνία και να περπατήσω στα μέρη που η Φιλομήλα Λαπατά τόσο παραστατικά ζωντάνευε στις σελίδες του. Ολοκληρώνοντάς την ανάγνωση, ένιωσα σαν να είχα μόλις επιστρέψει από εκεί.

Ένα πολύ δυνατό έργο, με πρωταγωνίστρια τη Λάκρυμα Κρίστη, μια γυναίκα αριστοκρατικής καταγωγής γεννημένη για να διαφέρει και πρόθυμη να πληρώσει το όποιο τίμημα γι αυτό. Καταιγιστική η αφήγηση, αν και είναι σε πρώτο πρόσωπο όχι μόνο δεν κουράζει αλλά σε παρασύρει στην ατμόσφαιρα της εποχής, μεταφέροντάς σε στη Σαρδηνία του 19ου αιώνα. 

Με γοήτευσε ο αγώνας της ηρωίδας προς την αποδοχή του ιδιαίτερου εαυτού της, με συγκλόνισε η αδιάκοπη μάχη της να κατακτήσει την αγάπη που στερήθηκε σε απόλυτο βαθμό από την πατρογονική της οικογένεια, με συγκίνησε η αφοσίωση στις αρχές της και η προσήλωση στους στόχους της. 

Υποδειγματική η ιστορική έρευνα, ουσιαστική και βαθιά (όπως σε όλα τα έργα της Λαπατά), συνυπάρχει με την ηθογραφία της εποχής, θίγοντας θέματα παναθρώπινα και διαχρονικά. Ευχάριστη έκπληξη οι μεταφυσικες αναφορές και οι προκαταλήψεις, είναι ενσωματωμένες με μαεστρία στην ιστορία που κυλάει σαν χείμαρρος και καταλήγει στο φινάλε που της αξίζει.

Κυρία Λαπατά, αγαπημένη Φιλομήλα, ευχαριστώ για την απόλαυση. Είμαι γοητευμένη! Αναμένω με λαχτάρα το επόμενο...

Το βιβλίο "Το δάκρυ του Χριστού- Lacryma Christi" της Φιλομήλας Λαπατά κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Μαρία Παναγοπούλου