10 Νοε. 2019

"Οι κόρες της βασίλισσας": ένα βιβλίο που ξεπέρασε τις προσδοκίες μου!

Το προηγούμενο βιβλίο της Κλαίρης Θεοδώρου "Άλικες Σιωπές", ήταν ένα από τα πιο δυνατά βιβλία που διάβασα το 2018. Όταν έμαθα ότι "Οι κόρες της βασίλισσας", αποτελούν τη συνέχεια του, ένα ερώτημα γεννήθηκε αυθόρμητα μέσα μου: Γιατί; Οι "Άλικες Σιωπές" ήταν ένα έργο τόσο πλήρες, που δεν μου είχε αφήσει κανένα κενό ή απωθημένο. Προς τι λοιπόν η συνέχεια;, αναρωτιόμουν.

Η απάντηση που μου έδωσαν "Οι κόρες της βασίλισσας", είναι αποστομωτική!

Το βιβλίο της Κλαίρης Θεοδώρου, είναι πολλά περισσότερα από την αυτοτελή συνέχεια του προηγούμενου. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που πιάνει το νήμα από το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου και το οδηγεί σε μονοπάτια αναπάντεχα, το απογειώνει, ανατρέποντας κάθε έννοια "αναμενόμενου".

Πρωταγωνίστριές του, οι δίδυμες κόρες του ζευγαριού που αγαπήσαμε στις "Άλικες Σιωπές". Η Ρόζα και η Μαργαρίτα. Δύο κορίτσια "δεμένα" με αυτόν τον σπάνιο δεσμό αίματος των δίδυμων παιδιών, δύο αδελφές που μεγαλώνουν μακριά η μία από την άλλη, γιατί έτσι το αποφάσισαν εκείνοι που χαράζουν τις μοίρες των λαών. 

Η Ρόζα, στη Θεσσαλονίκη. Σε μία από τις Παιδοπόλεις που δημιούργησε η βασίλισσα Φρειδερίκη για να σώσει τα ανταρτόπληκτα Ελληνόπουλα από τους κομμουνιστές που θα τα άρπαζαν, θα τα μετέφεραν σε άλλες χώρες και θα τα ανέτρεφαν με τα "κακά" αριστερά ιδεώδη. Και η Μαργαρίτα, στη Ρουμανία. Σε μια Παιδόπολη που μεγάλωνε τα παιδια με τρόπο που θα τα έκανε χρήσιμα "στο κόμμα" και την εξάπλωση των αριστερών ιδεών του. Δύσκολη ιστορία, η προσέγγισή της απαιτεί ακροβατικό ταλέντο και η Κλαίρη Θεοδώρου αποδεικνύεται εξαιρετική ακροβάτης, τηρώντας ίσες αποστάσεις με μαθηματική ακρίβεια.

Η πλοκή του βιβλίου γίνεται ακόμη πιο συναρπαστικη από τη στιγμή που οι δυο δίδυμες αδελφές αφήνουν το προστατευμένο περιβάλλον των Παιδουπόλεων και μεταφέρονται στις ανάδοχες οικογένειές τους. Τη στιγμή που η αγκαλιά της "μαμάς πατρίδας" παραχωρεί τη θέση της σε εκείνη των θετών γονιών. Στη Νέα Υόρκη η Ρόζα, στο Βουκουρέστι η Μαργαρίτα, αν και αγνοούν η μία την ύπαρξη της άλλης, η απόσταση ανάμεσά τους εκμηδενίζεται χάρη στο τόσο γοητευτικό, μεταφυσικό, δέσιμο των διδύμων. 

Η ιστορία εξελίσσεται με τρόπο που αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη, τα συναισθήματα εναλλάσσονται, η αγωνία κορυφώνεται σελίδα τη σελίδα, η απαίτηση να συναντηθούν, επιτέλους, τα δυο κορίτσια γίνεται βασανιστική. Θα τα καταφέρουν; Και με ποιό τίμημα; Το μόνο που θα σας πω είναι ότι και σε αυτό το σημείο, η συγγραφέας κάνει τη διαφορά!

Δεδομένου ότι δεν γράφω "κριτικές" για βιβλία, αλλά μόνο προτείνω έργα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον μου και αγγίζουν την ψυχή μου, θέλω να δώσω κάποια προσωπικά tips σε όσους κάνουν στον εαυτό τους το δώρο να διαβάσουν το "Οι κόρες της βασίλισσας":

α. Ο τρόπος που ζωντανεύει η συγγραφέας τη σχέση των δίδυμων παιδιών, είναι καθηλωτικός!

β. Οι περιγραφές που υπάρχουν για τις Παιδοπόλεις των Ανατολικών Δημοκρατιών, είναι από τις καλύτερες που έχω διαβάσει για το θέμα.

γ. Τα ιστορικά, κοινωνικά και λαογραφικά στοιχεία των περιοχών όπου ζουν οι δύο ηρωίδες, απογειώνουν το μυθιστόρημα. 

δ. Ο αμφιλεγόμενος χαρακτήρας της Μελισσάνθης και οι ιστορίες της, αξίζουν την προσοχή σας.  

ε. Τα αιμοδιψή στριγκόι της Ρουμανίας ξετρελαίνουν, χωρίς να τρομάζουν.

Και κάτι τελευταίο: τη Μαργαρίτα, την αγάπησα λίγο πάραπάνω από τη Ρόζα. Για λόγους που όταν θα διαβάσετε το βιβλίο, μπορεί να καταλάβετε. Μπορεί και όχι...

Κλαίρη Θεοδώρου, χαίρομαι που έκανα λάθος. Οι "Άλικες Σιωπές" σου, άξιζαν να συνεχιστούν και να ανεβάσουν ακόμη πιο ψηλά τον πήχη της συγγραφικής σου δεινότητας. "Οι κόρες της βασίλισσας" ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες μου!

Το βιβλίο "Οι κόρες της βασίλισσας" της Κλαίρης Θεοδώρου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com