19 Απρ. 2019

"Το χελιδόνι του Βορρά" της Ισμήνης Μπάρακλη: ένα υπαρξιακό ιστορικό μυθιστόρημα!

Πόση ελπίδα μπορεί να κρύβει ένα βιβλίο που μιλάει για την απώλεια; Πόση γαλήνη μπορεί να φέρει ένα μυθιστόρημα που αναμετριέται με τους ανθρώπινους φόβους; Άφθονη, είναι η απάντηση, εφόσον η συγγραφέας του είναι η Ισμήνη Μπάρακλη.

"Το χελιδόνι του Βορρά", το νέο της έργο, ακροβατεί ανάμεσα στην ιδέα του θανάτου και τον θρίαμβο της ζωής, την παραίτηση και τον αγώνα, τη θλίψη και τη χαρά, με τρόπο που με εντυπωσίασε. Οι ήρωες του φτάνουν στα άκρα, δεν συμβιβάζονται με χλιαρά συναισθήματα, αλλά στο τέλος αφήνουν στον αναγνώστη την μυρωδιά της Άνοιξης. Της εποχής που είναι ταυτισμένη με "το χελιδόνι". Του τίτλου, του εξωφύλλου, της φύσης, της ψυχής...

Η πόλη των Γιαννιτσών, γίνεται "ο ζωντανός μπερντές" μιας ιστορίας που εκτυλίσσεται με φόντο τα δεινά της Ελλάδας του προηγούμενου αιώνα. Οι ανθρώπινες σχέσεις (οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές), ταξιδεύουν στα χρόνια του Μακεδονικού αγώνα κι από εκεί στην Κατοχή και την Δικτατορία, μέσα από τις ζωές παιδιών που μάτωσαν για την ελευθερία.

Με αφετηρία τις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν η κεντρική ηρωίδα, η Δάφνη, συναντά σε μία κηδεία τον έρωτα των φοιτητικών της χρόνων, η συγγραφέας δημιουργεί ένα συγκινητικά δυνατό οδοιπορικό στο χθες, σε μια Ελλάδα που γονάτισε αλλά στάθηκε όρθια, πάλεψε, νίκησε.

Οι αναφορές στον Καραγκιόζη και την τέχνη του, μετατρέπουν τους ήρωες του βιβλίου σε νοσταλγικές φιγούρες, σταλάζοντας στις ψυχές μας αναμνήσεις γλυκές μα και πικρές, όμορφες μα και οδυνηρές.

Η λυρική γραφή της Ισμήνης Μπάρακλη, γνωστή από όλα τα προηγούμενα έργα της, εμφανίζεται ωριμότερη από κάθε άλλη φορά στο "Χελιδόνι του Βορρά", απογειώνοντας το μυθιστόρημα σε έναν ουρανό που πίσω από τα πυκνά σύννεφα, κρύβει έναν ολόλαμπρο ήλιο.

Δεν έχω καταφέρει να παρακολουθήσω μέχρι σήμερα κάποια παρουσίαση του βιβλίου, ωστόσο θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία, και το ίδιο προτρέπω και όλους εσάς. Οι υπαρξιακοί προβληματισμοί και οι σκέψεις που γεννά η ανάγνωσή του, αποτελούν την ιδανική βάση για έναν διάλογο ουσίας. 

"Το χελιδόνι του Βορρά" της Ισμήνης Μπάρακλη, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com