8 Απρ. 2019

"ΣΑΣΜόΣ" του Σπύρου Πετρουλάκη: ένα σπουδαίο έργο!

Πριν ξεκινήσω να διαβάζω το νέο έργο του Σπύρου Πετρουλάκη, επιχείρησα να μάθω τι ακριβώς σημαίνει ο τίτλος του: ΣΑΣΜόΣ.

"Στην Κρήτη θα πει σιάξιμο" με ενημέρωσε μια φίλη Κρητικιά. "Όχι συμβιβασμός, με την έννοια της υποχώρησης, αλλά εξομάλυνση σχέσεων, αναίμακτη τακτοποίηση εκκρεμοτήτων" μου είπε ένας άλλος. "Ο σασμός, είναι το αντίθετο της βεντέτας" ήρθε μια πιο κατατοπιστική ερμηνεία.

Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα του βιβλίου, αντιλήφθηκα πως τίποτε από τα παραπάνω δεν μπορεί να περιγράψει το θέμα του. Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε τι είναι ο "ΣΑΣΜόΣ" του Πετρουλάκη, θα πρέπει να τον διαβάσετε. Και δεν θα το μετανιώσετε ούτε λεπτό. Μπορώ να εγγυηθώ προσωπικά γι αυτό.

Μια λογοτεχνική βουτιά στην Κρητική ψυχή. Ένας ύμνος στην Κρητική λεβεντιά. Μια αντρίκια αυτοκριτική για τα τα έθιμα και τους άγραφους νόμους που συχνά οδηγούν σε οικογενειακά δράματα δίχως τέλος, καταδικάζοντας ανθρώπους να κουβαλάνε για πάντα το επίθετό τους σαν σταυρό στην πλάτη.

Και παράλληλα ένα χαστούκι που μας υπενθυμίζει ότι όλα εκείνα τα δύσκολα που συμβαίνουν στους "άλλους" μπορεί ένα πρωί να χτυπήσουν την δική μας πόρτα. Γι αυτό το τελευταίο δεν πρέπει να πω περισσότερα, μα ένα από τα ζητήματα που θίγει ο Σπύρος Πετρουλάκης στο βιβλίο του, πέρα από βεντέτες και σασμούς, μας αφορά όλους! Και γι αυτό συγκλονίζει, με την σκληρή αλήθεια του.

Από λογοτεχνικής πλευράς, ο "ΣΑΣΜόΣ" είναι το αρτιότερο έργο του συγγραφέα. Αυτή τη φορά ο Πετρουλάκης είχε σαν μέτρο τον ίδιο του τον εαυτό. Αυτόν κλήθηκε να ξεπεράσει. "Και τώρα οι δυο μας" μοιάζει να του είπε. Ένα προσωπικό στοίχημα, που -θυμηθείτε με!- το κέρδισε πανηγυρικά! 

Λυπάμαι που δεν μπορώ να σας μιλήσω για τους συναρπαστικούς ήρωες του (τους "κακούς" τους λάτρεψα!). Θεωρώ ότι το οπισθόφυλλο του βιβλίου αποκαλύπτει όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε - ίσως και λίγα παραπάνω.

Εκείνο που μπορώ να πω είναι πως δεν θα μπορούσε να γραφτεί ο "Σασμός" από έναν συγγραφέα που δεν κουβαλάει την Κρήτη στο αίμα του. Η πιο ενδελεχής έρευνα, η πιο γλαφυρή "πένα, ο πιο ταλαντούχος λογοτέχνης, δεν θα αρκούσαν για να μεταφέρουν τον αναγνώστη ΕΚΕΙ:

Να χαϊδέψουν τα αυτιά του με το κλάμα της λύρας...
Να γλυκάνουν την ψυχή του με την υπέροχη ντοπιολαλιά...
Να του κόψουν την ανάσα με τις ανατροπές και τις εκπλήξεις που (όπως σε όλα τα έργα του Πετρουλάκη) δεν σταματούν παρά μόνο στην τελευταία λέξη. Όχι στην τελευταία σελίδα. Αλλά στην τελευταία λέξη!

Αν και το 2019 βρίσκεται μόλις στην αρχή του, είμαι βέβαιη πως ο ΣΑΣΜόΣ είναι ένα από τα κορυφαία έργα της χρονιάς. Και όχι μονο...

O "ΣΑΣΜόΣ" του Σπύρου Πετρουλάκη κυκλοφορεί στις 10 Απριλίου από τις Εκδόσεις Μίνωας

Υ.Γ. Είμαι περήφανη που ο Σπύρος Πετρουλάκης και η γυναίκα της ζωής του, με τιμούν με την φιλία τους! Όμως σας δίνω τον λόγο μου ότι αυτό δεν θα με έκανε να γράψω ούτε μια αράδα για το βιβλίο του δημοσίως, αν δεν την πίστευα με όλη μου τη δύναμη. 

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com