20 Φεβ. 2019

Η συλλογή βιβλίων του Καρλ Λάγκερφελντ είναι βγαλμένη από όνειρο!

"Έχω μια θανατηφόρα έλξη για τα βιβλία. Μια ασθένεια που δεν θέλω να θεραπεύσω. Είναι ένα σκληρό φάρμακο χωρίς κίνδυνο υπερβολικής δόσης".

Με αυτά τα λόγια περιέγραφε ο Karl Lagerfeld το πάθος του για τα βιβλία, που σχεδόν συναγωνιζόταν εκείνο για την υψηλή ραπτική.

Ο ακριβής αριθμός των βιβλίων που είχε στην κατοχή του κυμαίνεται από 60.000 έως 230.000, αφού ο ίδιος δεν έμπαινε ποτέ στην διαδικαία να απαντήσει στο ερώτημα "πόσα βιβλία αριθμεί η συλλογή σας;". 

Για πολλά χρόνια οι χάρτινοι θησαυροί του βρίσκονταν φυλαγμένοι σε πελώριες σιδερένιες κατασκευές στο στούντιο του στο Παρίσι, τοποθετημένα πάντα πλαγίως, στην λογική των λεγόμενων coffee table books που βλέπουμε στις φωτογραφίες των περιοδικών διακόσμησης.

Σύντομα ο χώρος αποδείχτηκε πολύ μικρός κι έτσι ο κορυφαίος σχεδιαστής, βρήκε την λύση σε μία υπόγεια έκταση στην Δυτική Γαλλία. Χίλια τετραγωνικά μέτρα, κάτω ακριβώς από το γήπεδο τένις του σπιτιού του στο κοσμοπολίτικο Μπίαριτζ, διαμορφώθηκαν κατάλληλα ώστε να αποκτήσουν όχι μόνο τις σωστές βιβλιοθήκες αλλά και την ιδανική θερμοκρασία για να φιλοξενήσουν το μεγαλύτερο μέρος της πολύτιμης συλλογής.

Παράλληλα, ο Λάγκερφελντ δημιούργησε την δική του εκδοτική εταιρεία με την ονομασία «7L» καθώς και ένα ονειρεμένο Βιβλιοπωλείο, το "7L Bookshop", στον αριθμό 7 της Rue de Lille στο Παρίσι. Στο πίσω μέρος του, στέγασε και το φωτογραφικό στούντιο όπου αγαπούσε να φωτογραφίζει τις συλλογές του, συντροφιά με ένα μικρό τμήμα από τα χιλιάδες βιβλία του!

Κάποτε ρωτήθηκε πόσα από αυτά έχει καταφέρει να διαβάσει. Απάντησε με μία ρήση του Σοπενχάουερ: "Θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε να αγοράσουμε μαζί με τα βιβλία και τον χρόνο να τα διαβάσουμε".

Δεν ξέρω πού πάμε μετά τον θάνατο. Ούτε φυσικά εάν υπάρχει Κόλαση και Παράδεισος. Νομίζω όμως ότι ο Κάρλ Λάγκερφελντ ανηκε στους ανθρώπους που ευτύχησαν να δημιουργήσουν τον προσωπικό τους Παράδεισο (ίσως και την Κόλαση...) πάνω στην γη και να απολαύσουν την ζωή τους εκεί. Υπάρχει μεγαλύτερη πολυτέλεια από αυτήν;

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com