2 Φεβ. 2019

"Όταν θα δεις τη θάλασσα" του Στέφανου Δάνδολου: το αγαπώ!

Το βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου "Όταν θα δεις τη θάλασσα" (Εκδόσεις Ψυχογιός) είναι ένα από τα σύχρονα Ελληνικά λογοτεχνικά έργα που θα έβαζα στην κιβωτό μου, για να τα σώσω από μια καταστροφή του πλανήτη!

Δύο παράλληλες ιστορίες, αριστοτεχνικά "δουλεμένες", λέξη προς λέξη.

Δύο ηρωίδες τόσο διαφορετικές και τόσο όμοιες. Η Μαργαρίτα, στην Αθήνα του 1886. Και η Δωροθέα, στην Πελοπόννησο του 1919.

Δύο ερωτικές θύελλες που σαρώνουν τις ζωές τους και ταυτόχρονα παρασύρουν τον αναγνώστη στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα,
όχι υπό την μορφή ιστορικού συγγράματος, αλλά με ματιά ερευνητική, δημοσιογραφική, μετατρέποντας τον σε αυτόπτη μάρτυρα των γεγονότων.

Η χάραξη και δημιουργία του σιδηροδρομικού δικτύου που ενώνει την Αθήνα με την Πελοπόννησο, γίνονται στα χέρια του συγγραφέα οι ράγες που ενώνουν τελικά τις δύο γυναίκες, με τρόπο που ξαφνιάζει και καθηλώνει.

Έχοντας μελετήσει περισσότερες από τρεις φορές το βιβλίο, ένα από τα (πολλά) στοιχεία που με συναρπάζουν σε αυτό είναι η λιτότητα με την οποία ο Στέφανος Δάνδολος καταφέρνει να αιχμαλωτίσει τον αναγνώστη του. Χωρίς ακραίες ανατροπές ή μυθιστορηματικές υπερβολές, δημιουργεί μια λογοτεχνική παγίδα από την οποία δεν ξεφεύγεις παρά μόνο διαβάζοντας την τελευταία (συγκλονιστική) σελίδα!

Το "Όταν θα δεις τη θάλασσα", αν και έχει όλα τα στοιχεία του ιστορικού μυθιστορήματος, βασίζεται κατά κύριο λόγο στα έντονα συναισθήματα. Η απόγνωση και η ελπίδα, τα πάθη και τα λάθη, η προδοσία και η εγκατάλειψη, είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές του. Σε δεύτερους ρόλους, από εκείνους όμως που θα διεκδικούσαν επάξια τα αντίστοιχα βραβεία Oscar, οι πολιτικές ίντριγκες, η διαφθορά, τα παιχνίδια εξουσίας, τα ξένα οικονομικά συμφέροντα, οι κοινωνικές προκαταλήψεις, τα πρώτα επαναστατικά βήματα των γυναικών, η ψεύτικη λάμψη της υψηλής κοινωνίας.

Ένα αριστούργημα που πρέπει να διαβαστεί από όλους τους λάτρεις της λογοτεχνίας!

Το "Όταν θα δεις τη θάλασσα" του Στέφανου Δάνδολου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com