21 Ιαν. 2019

"Φωτιά στο παρελθόν": ένα βιβλίο που δεν το αφήνεις από τα χέρια σου

Δεκαετία του '70. Η Ελλάδα αλλάζει, αλλά για την ηρωίδα του βιβλίου "Φωτιά στο παρελθόν" (Εκδόσεις Ωκεανός), το μόνο που έχει σημασία είναι να κρατήσει τον σύζυγό της μακριά από κάθε θηλυκή απειλή. Μέλος της ελίτ των Αθηνών η Ισμήνη, μια γυναίκα αδίστακτη, με ψυχή βουτηγμένη στο σκοτάδι, όταν συνειδητοποιεί ότι ο γάμος της κινδυνεύει από την υπηρέτριά τους, δεν διστάζει να της στήσει μια θανάσιμη παγίδα για να την ξεφορτωθεί.

Αυτός είναι ο καμβάς, πάνω στον οποίο η συγγραφέας, Γερακίνα Μπουρίκα, έχει δημιουργήσει ένα καθηλωτικό έργο, εντελώς διαφορετικό από τα δύο, σαφώς εξαιρετικά, προηγούμενα της.

Έχοντας διαβάσει το οπισθόφυλλο πριν ξεκινήσω την ανάγνωση, είχα στο μυαλό μου ότι "χρόνια μετά, οι δραματικές εξελίξεις στο ερωτικό τρίγωνο της Αθήνας σφραγίζουν τη ζωή του ανυποψίαστου Φίλιππου στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Το πλήρωμα του χρόνου όμως θα φτάσει. Αποκαλύψεις ανασκαλεύουν το πυρωμένο παρελθόν και η φωτιά αρχίζει να φουντώνει". Τίποτα όμως, δεν μπορούσε να με προϊδεάσει για αυτό που με περίμενε. 

Με έντονο λυρισμό στα κομμάτια που πρωταγωνιστεί ο έρωτας και ωμό ρεαλισμό εκεί όπου η ίδια η ζωή περνάει στο προσκήνιο.

Με χαρακτήρες "χτισμένους" στην λεπτομέρειά τους, σαν να τους έχεις περάσει από το ντιβάνι του ψυχαναλυτή.

Με ανατροπές που σοκάρουν και ένα τέλος που -στοιχηματίζω!- δεν προβλέπεται με τίποτα.

Το "Φωτιά στο παρελθόν" είναι ένα βιβλίο που δεν το αφήνεις εύκολα από τα χέρια σου, πριν φτάσεις στην τελευταία σελίδα του. Αν μού επιτρέπεται, ωστόσο, να δώσω μία φιλική "συμβουλή" στους αναγνώστες, αυτή είναι να κοντρολάρουν την επιθυμία τους να μάθουν "τι γίνεται παρακάτω" και να δώσουν τον χρόνο που αξίζει στα ανθρώπινα συναισθήματα και πάθη που με μοναδικό τρόπο ζωντανεύει η συγγραφέας. Αυτό είναι (κατά την ταπεινή γνώμη μου) και το πιο ισχυρό κομμάτι αυτού του έργου!

Εύχομαι να έχει μεγάλο ταξίδι!

Το "Φωτιά στο παρελθόν" της Γερακίνας Μπουρίκα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ωκεανός.

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com