18 Ιαν. 2019

"Becoming: η δική μου ιστορία", ένα βιβλίο-ταξίδι και όχι ημερήσια εκδρομή

Το "Becoming: Η δική μου ιστορία" της Μισέλ Ομπάμα, είναι το βιβλίο που επέλεξα για να κάνω αναγνωστικό ποδαρικό στο 2019. Χρειάστηκα 10 ημέρες για να το ολοκληρώσω, γεγονός που -να διευκρινίσω- για εμένα είναι μόνο θετικό.

Ένα έργο που θέλει τον αναγνώστη σε πλήρη εγρήγορση, διεκδικεί την προσοχή του, τον αναγκάζει να παίρνει ανάσες για να απορροφήσει γεγονότα, στοιχεία και μηνύματα.

Αυτό, θεωρώ πως είναι και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της αυτοβιογραφίας της πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ: είναι ταξίδι και όχι ημερήσια εκδρομή

Η συγγραφέας έχει χωρίσει την κατάθεση ψυχής της, σε τρία μέρη. Το πρώτο, το Becoming Me, αν και λιγότερο ενδιαφέρον από τα επόμενα, αποτελεί την βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκε η μικρή χαρισματική Μισέλ από την φτωχογειτονιά του Σικάγο για να γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς γυναίκες του πλανήτη. 

Η απογείωση ωστόσο του βιβλίου, συντελείται από την στιγμή που η Μισέλ συναντά τον Μπαράκ. Η πρώτη της δουλειά, η γνωριμία τους, το φλερτ, η επεισοδιακή και ιδιοφυής πρόταση γάμου, τα δύσκολα πρώτα χρόνια του έγγαμου βίου περιγράφονται στο δεύτερο μέρος, το Becoming Us, με τρόπο ευθύ, χωρίς προσπάθεια ωραιοποίησης ή δραματοποίησης. Ο αγώνας δύο έγρωμων ταλαντούχων ανθρώπων να κατακτήσουν τα όνειρά τους σε μια κοινωνία φτιαγμένη για λευκούς, η αφόρητη πίεση της δουλειάς που έβαλε σε κινδυνο την σχέση τους, η μοναξιά της συζύγου, μια οδυνηρή πρώτη αποτυχημένη εγκυμοσύνη, οι εξωσωματικές και η γέννηση των δύο παιδιών τους, σε κάνουν να νιώθεις σαν έχεις απέναντί σου την Μισέλ Ομπάμα και να κουβεντιάζετε βγάζοντας τα σώψυχά σας, όπως κάνεις με μια καλή σου φίλη.

Και κάπου εκεί, ξεκινάει το τρίτο και πιο δυνατό, κατά την γνώμη μου, μέρος της αυτοβιογραφίας. Το Becoming More, δηλαδή η ζωή των Ομπάμα στο πολιτικό προσκήνιο, πέρα από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες περιγραφές και αποκαλύψεις, διαθέτει κάτι που προσωπικά (ως συγγραφέας) το ζήλεψα και το μελέτησα ενδελεχώς: σε αυτό η συγγραφέας καταφέρνει να ενώσει την ματιά της με αυτήν του αναγνώστη. Σαν ένας άνθρωπος πια, μπαίνεις μαζί της στα άδυτα του Λευκού Οίκου, συναναντάς κορυφαίες προσωπικότητες, δειπνείς με την Βασίλισσα Ελισάβετ, νιώθεις την αγωνία του Μπαράκ Ομπάμα σε κρίσιμες στιγμές, ζεις τον καθημερινό αγώνα της Μισέλ να ισορροπήσει ανάμεσα στους πολλούς, απαιτητικούς και διαφορετικούς ρόλους της.

Αν έπρεπε να περιγράψω με μία φράση το  "Becoming: Η δική μου ιστορία", θα έλεγα "426 σελίδες, γραμμένες από μια γυναίκα που γεννήθηκε και μεγάλωσε με στόχο να πετύχει".

Αν σας ελκύουν τα έργα που διαβάζονται και δεν ξεφυλλίζονται απλώς, αν σας αρέσουν οι αυτοβιογραφίες, αν σας γοητεύουν οι αληθινές ιστορίες ζωής, αν θαυμάζετε τις γυναίκες που θέτουν ως όριο μόνο τους εαυτούς τους, τότε θα αγαπήσετε αυτό το βιβλίο όσο κι εγώ!

Το "Becoming: Η δική μου ιστορία", κυκλοφορεί από τις Athens Bookstore Publications

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com