1 Δεκ. 2018

"Η κληρονόμος του ποταμού": η Δήμητρα Ιωάννου στην καλύτερή της στιγμή!

Ένα μαγικό παραμύθι για ενήλικες. Ένα σκηνικό που κινείται μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, με φόντο τον ποταμό Αχέροντα. Μια δολοφονία που γεφυρώνει το χθες και το σήμερα. Και μια λυρική γραφή που δεν χρειάζεται να διαβάσεις το όνομα της δημιουργού στο εξώφυλλο για να καταλάβεις ότι ανήκει στην Δήμητρα Ιωάννου.

"Η κληρονόμος του ποταμού" (Εκδόσεις Ψυχογιός), είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει πολλά και ετερόκλητα μεταξύ τους στοιχεία, με τρόπο τόσο αρμονικό που ολοκληρώνοντάς το, νιώθεις την ίδια ικανοποίηση με εκείνη της συμπλήρωσης ενός σύνθετου παζλ.

Ο ποταμός Αχέροντας, εκεί όπου κατά τη μυθολογία βρισκόταν η πύλη της εισόδου στον Κάτω Κόσμο, ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σου από τον πρόλογο κιόλας του έργου και σε μεταφέρει σε μία ατμόσφαιρα μυσταγωγική. Μα πριν προλάβεις να την χορτάσεις, η συγγραφέας προχωράει στην σκηνή του φόνου της Ρόζας Παλαιολόγου, προκαλώντας μια εκρηκτική χημική αντίδραση που γεφυρώνει την δεκαετία του '60 με το σήμερα.

Οι σελίδες αρχίζουν πλέον να γυρνούν θαρρείς από μόνες τους, ο αναγνώστης παρασύρεται από τον ρου των γεγονότων, χωρίς όμως η ταχύτητα να αποβαίνει σε βάρος της γραφής. Αυτή εξάλλου ήταν και η προσωπική μου αγωνία, όταν ξεκίνησα να διαβάζω την "Κληρονόμο του ποταμού".

Στα προηγούμενα βιβλία της Δήμητρας Ιωάννου, εκείνο που είχα κυρίως ξεχωρίσει ήταν η σαγηνευτική γραφή της. Εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους τα έργα της, χαρακτηρίζονται όλα από τον τρόπο με τον οποίο η συγγραφέας επιμένει να χρησιμοποιεί καλολογικά στοιχεία και περίτεχνες λέξεις, που όλο και σπανιότερα συναντάμε στην σύγχρονη Ελληνική λογοτεχνία. Όταν αντιλήφθηκα πως "Η κληρονόμος του ποταμού" έχει αστυνομική διάσταση, ανησύχησα μήπως αυτή η μοναδική γραφή "θυσιαστεί" στον βωμό της κινηματογραφικής ροής που συνήθως διακατέχει τα αστυνομικά μυθιστορήματα.

Το αποτέλεσμα με εξέπληξε και με ενθουσίασε, αφού η Δήμητρα Ιωάννου έχει καταφέρει να συνδυάσει τον λυρισμό με την αστυνομική έρευνα, τους παραμυθένιους θρύλους με τον φόνο, την ευαισθησία με τον ορθολογισμό. 

Ως λάτρης της αστυνομικής λογοτεχνίας, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω πόσο με γοήτευσαν:
η πλοκή της υπόθεσης,
το χτίσιμο των ηρώων έτσι ώστε να μοιάζουν όλοι ένοχοι και αθώοι ταυτόχρονα,
το εύρημα του σκήπτρου που λειτουργεί ως "συγγραφικό" άλλοθι για να μην χαθεί ούτε στιγμή  η μαγεία των περιγραφών
και φυσικά το ιδιοφυές φινάλε του βιβλίου!

Εάν έπρεπε να δώσω έναν τίτλο στην άποψή μου για την "Κληρονόμο του ποταμού" αυτός θα ήταν χωρίς δεύτερη σκέψη "η Δήμητρα Ιωάννου, στην καλύτερη της στιγμή". 

Εάν έπρεπε να δώσω μια "συμβουλή" σε όσους αγαπούν τα ταξίδια του νου, αυτη θα ήταν "αφεθείτε στην ροή του ποταμού που δημιούργησε η Δήμητρα Ιωάννου! Θα απολαύσετε μία αξέχαστη εμπειρία!

"Η κληρονόμος του ποταμού" της Δήμητρας Ιωάννου, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com