24 Νοε. 2018

Μια συναρπαστική βουτιά στα "Βαθιά Νερά" της Ευδοκίας Σταυρίδου!

Το μυθιστόρημα "Βαβιά Νερά" της Ευδοκίας Σταυρίδου, επέλεξα να το διαβάσω αμέσως μετά την ανάγνωση ενός πολύ δυνατού βιβλίου. Συνήθως αφήνω να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να προχωρήσω στο επόμενο ανάγνωσμα όταν το προηγούμενο με έχει "καθηλώσει", ωστόσο ένας τραυματισμός στο πόδι που με καθήλωσε στο σπίτι, αύξησε τον ελεύθερο χρόνο μου και μαζί του τις ώρες ανάγνωσης.

Κοίταξα λοιπόν την τεράστια λίστα με τα αδιάβαστα και χωρίς αμφιταλαντεύσεις έπιασα στα χέρια μου τα "Βαθιά Νερά", με την διαίσθηση ότι η γραφή της Ευδοκίας Σταυρίδου θα ανταπεξέλθει στην "σκληρή δοκιμασία". Το αποτέλεσμα, ξεπέρασε κατά πολύ τις προδοκίες μου.

Αν και είχα διαβάσει το εξαιρετικό πρώτο βιβλίο της, "Κάποτε στη Μυτιλήνη" (Εκδόσεις Ωκεανός), ομολογώ ότι δεν περίμενα πως το δεύτερο θα ανέβαζε τόσο ψηλά τον πήχη, φτάνοντας σε επίπεδα που άλλοι ταλαντούχοι συγγραφείς χρειάζονται χρόνια για να ανέλθουν. 

Ένα συναρπαστικό ταξίδι, πνεύματος και ψυχής, στα Ιωάννινα της δεκαετίας του '30, μέσα από ένα κείμενο "κεντημένο" στην λεπτομέρειά του.

Μια βαθιά βουτιά στον κόσμο του συναισθήματος, εκεί όπου οι προσωπικές επιθυμίες συγκρούονται με το πεπρωμένο, οδηγώντας τους ήρωες σε διαρκείς ανατροπές.

Μια αγωνιώδης αναζήτηση της εξόδου από τον δαιδαλώδη λαβύρινθο της ανθρώπινης ψυχής.

Ένα φλογερό οδοιπορικό στις αγριεμένες θάλασσες του παράφορου και ανεκπλήρωτου έρωτα.

Μια μαγική βόλτα στους θρύλους και τις παραδόσεις της λίμνης των Ιωαννίνων, με την πηχτή ομίχλη να σκεπάζει μυστικά και αλήθειες που αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς του αναγνώστη. 

Αυτές, είναι μόνο μερικές από τις απαντήσεις που θα μπορούσα να δώσω στο ερώτημα "τι είναι τα Βαθιά Νερά;". 

Ένα βιβλίο που αξίζει μια θέση στις καρδιές μας και στα ράφια των βιβλιοθηκών μας, από μια συγγραφέα που ήρθε για να μείνει και να ξεχωρίσει.

Το μυθιστόρημα "Βαθιά Νερά" της Ευδοκίας Σταυρίδου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ωκεανός.

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com