17 Νοε. 2018

"Ο διχασμός" της Φιλομήλας Λαπατά, είναι "έρωτας με την πρώτη ανάγνωση"

Οι ρίζες της "σχέσης" μου με την γραφή της Φιλομήλας Λαπατά, χάνονται κάπου στις αρχές του 21ου αιώνα, όταν ο βιβλιοπώλης της γειτονιάς μου με συμβούλευσε να διαβάσω το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο "Οι κόρες του νερού" (Εκδόσεις Καστανιώτη). Ολοκληρώνοντάς το, η απορία που είχα εκφράσει στον εαυτό μου ήταν "εάν αυτό είναι το πρώτο, τότε τι να περιμένω στα επόμενα;".

Στα χρόνια που ακολούθησαν επανέλαβα πολλές φορές την ίδια ερώτηση, αφού το κάθε επόμενο βιβλίο της συγγραφέα ήταν όλο και καλύτερο από το προηγούμενο. Νιώθω, ωστόσο, ότι η πιο ολοκληρωμένη απάντηση, έφτασε στα χέρια μου πριν από λίγες ημέρες, υπό την μορφή του καινούργιου έργου της.

"Ο διχασμός" (Εκδόσεις Ψυχογιός), είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της ιστορικής τριλογίας "Οι κόρες της Ελλάδας" και πρέπει να ομολογήσω ότι δεν ήμουν βέβαιη εάν έπρεπε να το διαβάσω άμεσα ή να "φρεσκάρω" προηγουμένως το πρώτο ("Η επιστροφή") που είχε αναγνωστεί πριν από τρία χρόνια. Ευτυχώς, ξεπέρασα το δίλημμα και ξεκίνησα ένα ταξίδι, που κάθε αναγνώστης οφείλει στον εαυτό του.

Το αριστούργημα (θα μου επιτρέψετε τον χαρακτηρισμό) της Λαπατά, "Ο διχασμός", διαδραματίζεται στην Αθήνα του 1840-1875, στην εποχή που η νέα πρωτεύουσα της Ελλάδας, μαζεύει τα κομμάτια της και δίνει αγώνα για να σταθεί όρθια μετά την Επανάσταση. Σε αντίθεση με πολλά ιστορικά μυθιστορήματα που κουράζουν με την στείρα παράθεση γεγονότων, στο εν λόγω (όπως και σε όλα τα βιβλία της) η δημιουργός αξιοποιεί την ιστορία σαν καμβά και πάνω του κεντάει  τοπία και ήρωες που σε παίρνουν από το χέρι και σε κάνουν κομμάτι της πλοκής.

Βλέπεις την Ακρόπολη, γνωρίζεις την Αρχαία Αγορά, σεργιανίζεις στους Αέρηδες στην Πλάκα, απολαμβάνεις το γλυκό σου στην οδό Ερμού, βιώνεις την γέννηση του πρώτου Συντάγματος, υποδέχεσαι τον νέο Βασιλιά της Ελλάδας...Και παράλληλα συστήνεσαι με ήρωες συγκινητικά ρεαλιστικούς. Τρανούς μα και απλούς ανθρώπους. Ζεις την καθημερινότητά τους, αφουγκράζεσαι τις αγωνίες τους, μαθαίνεις τις συνήθειες τους, ακούς το χτυποκάρδι τους, θυμώνεις με τα σφάλματά τους και τελικά επιλέγεις ποιούς θα ήθελες για φίλους σου...

Θα μπορούσα να γράφω δίχως σταματημό για το νέο βιβλίο της Φιλομήλας Λαπατά όμως τίποτα δεν θα ήταν αρκετό για να σας μεταδώσει το μεγαλείο του. Εάν αγαπάτε την λογοτεχνία, διαβάστε το!

"Ο διχασμός" της Φιλομήλας Λαπατά, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Υ.Γ. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε διαβάσει το πρώτο μέρος της τριλογίας, αν και στοιχηματίζω πως μόλις φτάσετε στην τελευταία σελίδα του "γυρισμού", θα νιώσετε φλογερή την επιθυμία να το αποκτήσετε. 

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com