14 Νοε. 2018

"Το εισιτήριο" της Φωτεινής Πανουργιά για ένα συναρπαστικό ταξίδι

Μια γυναίκα παντρεμένη, εύπορη, μέλος της κοινωνίας που η κοινή γνώμη αποκαλεί "καλή", ξυπνάει κάθε πρωί με την αίσθηση ότι κολυμπάει στο ψέμα, συμβιβασμένη με μια ζωή που δεν της αξίζει. Κι όμως μένει. Από φόβο και μηδενική αυτοεκτίμηση, βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στο σκοτάδι, έρμαιο του οικογενειακού της περιβάλλοντος, υποχείριο ενός πατριού κι ενός συζύγου που την αντιμετωπίζουν ως εισιτήριο επίτυξης των προσωπικών στόχων τους.

Η δίψα της για αγάπη και τρυφερότητα, η χρόνια στέρηση των συναισθημάτων που ζεσταίνουν την ανθρώπινη ψυχή, γίνονται οι σταγόνες που υπερχειλίζουν το καζάνι της ανοχής της και την ωθούν στην μεγάλη απόφαση. Την φυγή! Ένα εισιτήριο για μια κρουαζιέρα με προορισμό την Νάπολη, γίνεται το εισιτήριο για την αναμέτρηση με τον πιο δύσκολο αντίπαλο: τον ίδιο της τον εαυτό.

Οι κάβοι λύνονται, οι άγκυρες σηκώνονται και η συγγραφέας, Φωτεινή Πανουργιά, δημιουργεί ένα μυθιστόρημα που χωράει μέσα του τα πάντα. Δράση, αγωνία, ανατροπή, κίνδυνος, δολοπλοκία, έρωτας, πάθος, φιλία, ανθρωπιά, αυτοκριτική, ενώνονται με τις γλαφυρές περιγραφές των λιμανιών στα οποία δένει το κρουαζιερόπλοιο, κάνουν τον αναγνώστη συνεπιβάτη των ηρώων, τον αιχμαλωτίζουν στις σελίδες του βιβλίου μέχρι την τελευταία λέξη.

Βαθμολογώντας "Το Εισιτήριο", του χάρισα 4 στα 5 αστέρια κι αυτό γιατί υπήρξε ένα και μοναδικό στοιχείο του που θα το ήθελα διαφορετικό. Η μεγάλη έκταση του βιβλίου (650 σελίδες) προσωπικά με έκανε σε κάποια σημεία να ανυπομονώ για την συνέχεια της δράσης και να γκρινιάζω για την μικρή καθυστέρηση που κατά την γνώμη μου οφείλεται στις μεγάλες περιγραφές. Συζητώντας το θέμα με μία άλλη αναγνώστρια, την γνώμη της οποίας εμπιστεύομαι, ανακάλυψα πως αυτό που εμένα "με ενόχλησε", την ίδια την έκανε να λατρέψει  καθώς της έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει σε βάθος τον ψυχισμό των ηρώων που με εξαιρετική μαεστρία έχει "χτίσει" η συγγραφέας. 

Φωτεινή Πανουργιά, σε ευχαριστώ για την συναρπαστική κρουαζιέρα, σε ευχαριστώ για την ευκαιρία να ταξιδέψω σε έναν κόσμο όπου οι γυναίκες έστω και αργά ορθώνουν το ανάστημα τους και διεκδικούν την ευτυχία. Αναμένω το επόμενο συγγραφικό σου ταξίδι. Να με υπολογίζεις στους "επιβάτες" του...

"Το εισιτήριο" της Φωτεινής Πανουργιά, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ωκεανός

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com