4 Νοε. 2018

"Μοίρνα, το κόκκινο γλυκό κρασί της μοίρας": ένα ιδιαίτερο βιβλίο!

Ξεκίνησα την ανάγνωσή του, με μία εσωτερική φωνή να μου ψιθυρίζει "θα το αγαπήσεις!". Δεν ήμουν σίγουρη αν οφειλόταν στον ιδιαίτερο τίτλο του, "Μοίρνα, το κόκκινο γλυκό κρασί της μοίρας", στο ελκυστικό εξώφυλλο του ή στην υπέρμετρα θετική προδιάθεσή μου απέναντι στην συγγραφέα του έργου, Κατερίνα Κουτουκάκη.

Ολοκληρώνοντας το, κατάλαβα ότι η "φωνή" είχε απόλυτο δίκιο: το αγάπησα πολύ αυτό το βιβλίο. Και θέλω να μοιραστώ μαζί σας το "γιατί".

Θα ξεκινήσω από αυτό που θεωρώ το μεγαλύτερο επίτευγμα της δημιουργού. Η ιστορία της "Μοίρνας", δεν είναι από εκείνες τις καθηλωτικές που σε παρασύρουν με τις ανατροπές και την πρωτοτυπία τους. Οι ήρωές δεν είναι ακραία γοητευτικοί, οι συμπεριφορές τους δεν χαρακτηρίζονται από υπερβολή. Άνθρωποι καθημερινοί, γεγονότα συνηθισμένα, προσεγγίζονται από την Κατερίνα Κουτουκάκη με τρόπο μοναδικό, σε μεθούν σαν "κόκκινο γλυκό κρασί", σε κρατούν αιχμάλωτο μέχρι την τελευταία σελίδα.  

Ο τρόπος γραφής, ρομαντικά ονειροπόλος, μα ταυτόχρονα ρεαλιστικός. 
Τα συναισθήματα που σού δημιουργούνται, γλυκόπικρα. Η θλίψη που αναπόφευκτα νιώθεις, απαλύνεται από ένα λεπτό χιούμορ που συγκινεί.
Τα μηνύματα που εισπράττεις, σκληρά, διανθισμένα με την αισιόδοξη πεποίθηση ότι μετά από κάθε καταιγίδα, εμφανίζεται το ουράνιο τόξο.

Το εύρημα που (με την ιδιότητα της συγγραφέα) "ζήλεψα" είναι δίχως αμφιβολία τα τραγούδια με τα οποία συνοδεύει η ηρωίδα τα ταξίδια της (σε Ιταλία, Νότια Αφρική, Καμερούν, Πακιστάν, Αργεντινή, Κωνσταντινούπολη αλλά και Ελλάδα), επιλεγμένα με τέτοια δεξιοτεχνία που σχεδόν ακούς τις μελωδίες τους γυρίζοντας τις σελίδες του βιβλίου!

Φτάνοντας στο τέλος (με ένα φινάλε που ομολογώ με ξάφνιασε ευχάριστα αφού είχα "προβλέψει" κάτι διαφορετικό), νιώθεις ότι κάπου μέσα στην "Μοίρνα" υπάρχεις κι εσύ! Οι φορές που φοβήθηκες να απολαύσεις την ευτυχία σου, για να μην προκαλέσεις τον Θεό. Οι φορές που βρέθηκες αντιμέτωπος με το αμείλικτο δούναι και λαβείν της ζωής (αυτό το "κάτι σου δίνει, κάτι σου παίρνει") και υποχώρησες, αντί να επιτεθείς, να διεκδικήσεις και να "πληρώσεις τον λογαριασμό"...

Σε ευχαριστώ για το ταξίδι Κατερίνα! Αναμένω το επόμενο. Γράφε! Επιβάλλεται!

Το βιβλίο "Μοίρνα, το κόκκινο γλυκό κρασί της μοίρας" της Κατερίνας Κουτουκάκη, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com