10 Οκτ. 2018

"Βάρκα στον γιαλό" της Μάρως Θεοδωράκη

Το διάβασα το καλοκαίρι. Ο λόγος που δεν έγραψα νωρίτερα γι αυτό, είναι ότι περίμενα υπομονετικά να ολοκληρώσει την ανάγνωση του και η 10χρονη Ελίζα. Ένα παιδί, σκέφτηκα, είναι ο καλύτερος κριτής για ένα έργο που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας, από 8 ετών και πάνω.

Πριν σας μεταφέρω όμως την κριτική της Ελίζας, θα αναφερθώ στα σημεία που κατά την δική μου γνώμη καθιστούν το συγκεκριμένο βιβλίο ιδιαίτερο και -τολμώ να πω- ικανό να πείσει ένα πιτσιρίκι να αφήσει για λίγο το tablet και να το ρίξει στο διάβασμα. Σπουδαίο κατόρθωμα!

Το βιβλίο "Βάρκα στον γιαλό" της Μάρως Θεοδωράκη (Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ), είναι βασισμένο στα άγνωστα παιδικά χρόνια του θείου της, Μίκη Θεοδωράκη. Του εθνικού μας Μίκη... Γραμμένο σε πρώτο ενικό πρόσωπο, από τις πρώτες κιόλας σελίδες σου δημιουργεί την εικόνα ότι τον έχεις απέναντί σου και τον ακούς να σου μιλάει για την εποχή που ονειρευόταν να κατακτήσει "τις κορυφές του". Αυτός ο Γίγαντας της μουσικής αλλά και του πνεύματος, γίνεται μπροστά στα μάτια σου μικρούλης, φοράει κοντά παντελονάκια, διαφωνεί με τους γονείς του, λαχταράει να πολεμήσει για την πατρίδα, βλέπει (ναι βλέπει!) τις νότες "μέσα στο χαμόγελο της μαμάς, στα αστεία του μπαμπά, στα μάτια του Γιαννάκη"... 

"Ξεκινώντας από τη Σμύρνη της μαμάς και την Κρήτη του μπαμπά, ταξιδεύουμε στη Σύρο, την Τζια, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, την Αθήνα, την Κεφαλονιά όπου ο Μίκης πήγε πρώτη φορά σχολείο, την Πάτρα, τον Πύργο, την Τρίπολη", ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, με έναν τρόπο που δεν κουράζει, δεν θυμίζει βαρετά σχολικά βιβλία, αλλά κυλάει και σε παρασύρει στην ροή του.

Ας δούμε τώρα την άποψη της "ειδικού", δηλαδή της 10χρονης Ελίζας:

"Με λένε Ελίζα και πηγαίνω στην E τάξη. Αγαπάω τα βιβλία, γι αυτό χάρηκα πολύ όταν η κυρία Μαρία μου έδωσε το ΒΑΡΚΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΛΟ. Πριν αρχίσω να το διαβάζω, συζήτησα μαζί της, μου εξήγησε ποιος είναι ο κύριος Μίκης Θεοδωράκης και μου τον έδειξε στο internet. Η αλήθεια είναι ότι μου φάνηκε λίγο αστείο ότι ένας παππούς ήταν κάποτε μικρό παιδάκι, γιατί τους μεγάλους δεν τους φαντάζομαι ποτέ παιδιά. Τώρα που τελειώσα το βιβλίο, θέλω να σας πω τι μου έκανε περισσότερη εντύπωση.

1. Ότι αυτός ο άνθρωπος που δοξασε την Ελλάδα, όταν ήταν μικρός δεν είχε πολλούς φίλους, αφού άλλαζε συνέχεια πόλη και σχολείο και τα παιδιά τον πείραζαν για το ύψος του και τον φώναζαν πελεκάνο. 

2. Ότι κάποτε μάζεψε λεφτά από τα κάλαντα για να αγοράσει ένα βιολί, αλλά δυστυχώς δεν του έφτασαν κι εκείνος αντί να να κάτσει στενοχωριέται πήγε και αγόρασε δώρα για την οικογένειά του. Αλλά και οι γονείς του όταν κατάλαβαν πόσο πολύ αγαπάει την μουσική, τον βοήθησαν να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του.

3. Ήταν παράξενο το κεφάλαιο που έλεγε για τον πόλεμο και τρόμαξα λίγο που ένα παιδί ξαφνικά έπρεπε να ζήσει μέσα στις μάχες.

4. Αστείο μου φάνηκε το κεφάλαιο που ο μικρός Μίκης βλέπει πρώτη φορά κινηματογράφο και του μοιάζει σαν να είναι θαύμα. Η μητέρα μου βέβαια μου εξήγησε ότι τότε δεν υπήρε τηλεόραση ούτε internet και για τα μικρά παιδιά ήταν πολύ σπουδαίο να βλέπουν τους ηθοποιούς πίσω από ένα πανi".

Από την 10χρονη Ελίζα και από εμένα, καλοτάξιδη να είναι η "Βάρκα στον γιαλό", γεμάτη από επιβάτες που θα εκτιμήσουν όσα έχει να τους προσφέρει!

Το βιβλίο "Βάρκα στον γιαλό" της Μάρως Θεοδωράκη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com