9 Δεκ. 2017

Ο Πετρουλάκης, ο Μουζουράκης και μια εκδήλωση που οφείλει να επαναληφθεί!

Πριν από λίγες εβδομάδες είχα την τύχη να βρεθώ στα εγκαίνια μίας υπέροχης έκθεσης ζωγραφικής στην Γκαλερί Αγκάθι του Γιώργου Καρτάλου στην Κυψέλη. Δεν ήταν η πρώτη φορά που την επισκεπτόμουν, γνώριζα καλά ότι ο ιδιοκτήτης της είναι από τους λίγους εναπομείναντες ρομαντικούς υποστηρικτές της τέχνης... Η εν λόγω έκθεση ωστόσο, ήταν εντελώς διαφορετική από όλες τις άλλες. Κι αυτό γιατί οι πίνακες της ήταν εμπνευσμένοι από τους ήρωες των μυθστορημάτων του αγαπημένου Σπύρου Πετρουλάκη (αν δεν τον έχετε διαβάσει, κάντε το δώρο στον εαυτό σας για τα φετινά Χριστούγεννα!).

Έφτασα με μια μικρή καθυστέρηση στον χώρο (τόση που δυστυχώς δεν πρόλαβα την Κυρία Αλκυόνη Παπαδάκη για να την αγκαλιάσω και να την ευχαριστήσω για όσα εν αγνοία της μου έχει χαρίσει...).

Ο κόσμος ήταν απρόσμενα πολύς, τόσος που έφτανε μέχρι τον δρόμο εμποδίζοντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Μπήκα μέσα και -χωρίς υπερβολή- ένιωσα σαν να είχα μεταφερεθεί ξαφνικά στις σελίδες ενός παραμυθιού. Οι ήρωες του Σπύρου Πετρουλάκη, από "Το τελευταίο δαχτυλίδι", την "Παναγιά της φωτιάς", την "Εξομολόγηση" και "Το παράθυρο της Νεφέλης" ήταν εκεί, ολόζωντανοι πάνω στους καμβάδες τους και με προσκαλούσαν να γνωριστώ μαζί τους.

Κατάφερα με κόπο λόγω του πλήθους να θαυμάσω ένα προς ένα τα έργα, τα βρήκα όλα συγκλονιστικά, αγάπησα για προσωπικούς λόγους λίγο παραπάνω τα δύο πορτραίτα του Μανούσου, εκείνο της Έφης Μουζουράκη (η οποία είχε την Οργάνωση και Επιμέλεια της Έκθεσης) που τον αποτύπωσε σε νεαρή ηλικία,

 
και το άλλο της κ. Αθηνάς Τζέη που τον ζωντάνεψε στα γεράματά του,

καθώς και το ζευγάρι της Μαριάννας Πατινιώτη (χωρίς οι αδυναμίες μου να μειώνουν στο ελάχιστο την σπουδαία δουλειά και των άλλων 26 εικαστικών**). 

Συστήθηκα με τον συγγραφέα (συγκινημένος, φιλόξενος με μια ζεστή, εγκάρδια, κρητική χειραψία για όλους), αγκάλιασα την μούσα του (την υπέροχη Μέμη Φασιλή) και κάποια στιγμή έφτασα στην κυρίως αίθουσα.

Εκεί με περίμενε ακόμη μια έκπληξη. Ο Πάνος Μουζουράκης, ο οποίος ήταν ο επίτιμος καλεσμένος της βραδιάς, βρισκόταν ασφυκτικά περιτριγυρισμένος από πολλά (πάρα πολλά όμως!) μικρά και μεγάλα κορίτσια. Όλα ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί του, να του εκφράσουν τον θαυμασμό τους, να εξασφαλίσουν μια αγκαλιά του. Κι εκείνος, έδειχνε να χαίρεται και να απολαμβάνει σαν μικρό παιδί τις εκδηλώσεις αγάπης προς το πρόσωπό του, χωρίς να δυασανασχετεί ούτε στιγμή για την αφόρητη ζέστη της βραδιάς, για το ασφυκτικό στρίμωγμα σε μια γωνίτσα της αίθουσας, για την ατελειώτη ουρά που διαρκώς μεγάλωνε.

Ίσως κάποιος να σκεφτεί "αυτό του έλειπε, να δυσανασχετήσει κιόλας!", όμως πιστέψτε με ο κανόνας με τους ανθρώπους που λούζονται από τα φώτα της δημοσιότητας, είναι να δυσανασχετούν και όχι να απολαμβάνουν... Μετά από αρκετή ώρα, κατάφερα κι εγώ να εξασφαλίσω μια φωτογραφία μαζί του, κάνοντας το χατίρι του ανιψιού μου. Για να διαπιστώσω ότι αυτό που βγαίνει στον τηλεοπτικό φακό είναι η απόλυτη αλήθεια του.Δεν ξέρω εάν και πότε θα επαναληφθεί αυτή η μοναδική εκδήλωση πολιτισμού, που παντρεύει τόσο αριστοτεχνικά την τέχνη της ζωγραφικής με εκείνη του λόγου... Ευχή μου είναι να καταφέρει να φτάσει σε όσες περισσότερες πόλεις της Ελλάδας γίνεται για να την απολαύσετε όλοι. Σαν "νεογέννητη" συγγραφέας που είμαι, όμως, θέλω να πω ότι είμαι ευτυχής που η επαφή μου με τον χώρο των εκδόσεων μου έδωσε την ευκαιρία να συναντήσω ανθώπους όπως ο Σπύρος, η Μέμη, η Εφη, η Μαριάννα...

Και επειδή πρέπει να λέγονται ακόμη και τα αυτονόητα (δυστυχώς!), να διευκρινίσω ότι δεν ανήκω στον ίδιο Εκδοτικό Οίκο με τον Σπύρο Πετρουλάκη. Άρθρο καρδιάς είναι το συγκεκριμένο. Όχι διαφήμισης...

Υ.Γ. ** Θα ήταν λάθος μου να μην αναφέρω όλα τα ονόματα των εικαστικών που δημιούργησαν τα υπέροχα έργα, γι αυτό θα μου επιτρέψετε να τα αντιγράψω από το Bookia.gr που κάλυψε εξαιρετικά την εκδήλωση. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να τους γνωρίσετε κάνοντας κλικ στο όνομα του καθενός ξεχωριστά. Το αξίζουν! 

 1. Αράπης Βασίλειος
 2. Γεώργας Σπύρος
 3. Γεωργόπουλος Κωνσταντίνος
 4. Μηναριτζόγλου Μιχάλης
 5. Αλεξανδρή Μαριάννα
 6. Βάκα Λένα
 7. Βλαχάκη Νατάσα
 8. Δεληολάνη Λίνα
 9. Ζαφείρη Στέλλα
 10. Καζή Ζέτα
 11. Κοκαράκη Έλενα
 12. Καραπάνος Γιάννης
 13. Λένης Γιώργος
 14. Λυδάκη Κατερίνα
 15. Μουζουράκη Έφη
 16. Μπουζα Γιώτα
 17. Νομικού Λίτσα
 18. Πανταζή Χρύσα
 19. Πατινιώτη Μαριάννα
 20. Πελεκίδου Εύα
 21. Πισκιτζή Κέλλυ
 22. Σιδέρη Μαρία
 23. Σκαρλάτος Αντώνης
 24. Τζαγκαράκη Φρόσω
 25. Τζέη Αθηνά
 26. Τσολάκη Μαργαρίτα
 27. Χατζηαγγελάκη Φρόσω
 28. Χουστουλάκη Εύα
 29. Αγγελική Εμμανουήλ Χατζηστυλιανού

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com