5 Οκτ. 2017

Νόμπελ Λογοτεχνίας στην "άβυσσο κάτω από την ψευδαίσθηση ότι είμαστε συνδεδεμένοι με τον κόσμο"

Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017 απονεμήθηκε στον συγγραφέα Καζούο Ισιγκούρο, επειδή «αποκάλυψε στα μεγάλης λογοτεχνικής δύναμης μυθιστορήματά του την άβυσσο κάτω από την ψευδαίσθησή μας ότι είμαστε συνδεδεμένοι με τον κόσμο», ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία αιτιολογώντας την επιλογή της.

Διάβασα για πρώτη φορά έργο του πριν από περίπου 25 χρόνια. Ο γιος μου νεογέννητος τότε, είχε καθιερώσει να περνάμε ξύπνιοι τις νύχτες, αρνούμενος να κλείσει τα μάτια του πριν το ξημέρωμα της μέρας. Συντροφιά μου στα ατέλειωτα ξενύχτια δίπλα από την κούνια του είχα το μυθιτόρημα Ένας καλλιτέχνης του ρευστού κόσμου, το πρώτο μυθιστόρημα του ιαπωνικής καταγωγής συγγραφέα που εκείνη την εποχή ήταν ήδη παγκοσμίως διάσημος από το βιβλίο Τα απομεινάρια μιας μέρας.

Το Ένας καλλιτέχνης του ρευστού κόσμου, εξελισσόταν στην Ιαπωνία, μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, την εποχή κατάρρευσης της παραδοσιακής γιαπωνέζικης κοινωνίας. Ήρωάς του ένας ηλικιωμένος ζωγράφος που ζούσε αποσυρμένος στο σπίτι του, μακριά από την ζωή και την πραγματικότητα. Κάποια στιγμή, προκειμένου να παντρέψει τη μεγάλη κόρη του, η οποία ζούσε ακόμη μαζί του, αναγκαζόταν να εξομολογηθεί το αμφιλεγόμενο παρελθόν του, ανατρέποντας τις σχέσεις του με τους άλλους αλλά και με τον ίδιο του τον ευατό. 

Θυμάμαι πως με είχε ενθουσιάσει τόσο η γραφή του Ισιγκούρο που είχα σπεύσει να αγοράσω το επομενο μυθιστόρημά του με τίτλο Θαμμένος Γίγαντας, πριν καλά καλά ολοκληρώσω την ανάγνωση του προηγούμενου. Οι παραμυθένιοι ήρωες, τα κάστρα και τα παράξενα τοπία ενός απομονωμένου χωριού στην Αγγλία της εποχής των θρύλων, με είχαν συναρπάσει συνδυάζοντας με τρόπο μοναδικό το φως με το σκοτάδι.

Μετά από το τέλος κι του δεύτερου έργου του, είχα αναζητήσει πληροφορίες για τον Καζούο Ισιγκούρο και διαβάζοντας την ιστορία της ζωής του είχα συνειδητοποιήσει ότι επρόκειτο για έναν υπεταλαντούχο άνθρωπο τόσο πλούσιο σε προσωπικές εμπειρίες και συναισθήματα που η επιτυχία των βιβλίων του φάνταζε μονόδρομος...

Διαβάστε τον. Όχι για να περάσετε την ώρα σας. Αλλά για να κάνετε ένα δώρο στην ψυχή σας...

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com

Εάν είστε συγγραφείς ή αναγνώστες και θέλετε να γράψετε κι εσείς για το δικό σας αγαπημένο βιβλίο, κάντε κλικ εδώ