12 Σεπ. 2017

"Έμεινα εδώ, ολομόναχη να κοιτάζω" της Αθηνάς Μπούτιβα

Την πρώτη φορά που κράτησα στα χέρια μου το "Έμεινα εδώ, ολομόναχη να κοιτάζω", την προσοχή μου κέντρισε η φράση "Ένα μυθιστόρημα μυστηρίου και ερωτικής τυραννίας που θα σας συναρπάσει!".

Διαβάζοντάς το, αντιλήφθηκα ότι ο χαρακτηρισμός "ερωτική τυραννία" ήταν ο ιδανικός για να περιγράψει τις περιπέτειες της Λυδίας, της ηρωίδας του. Μια ερωτική τυραννία κυριολεκτική αλλά και μεταφορική. Η πρώτη προερχόμενη από τον Νικηφόρο, τον σύζυγο δυνάστη της- έναν αντρικό χαρακτήρα που τον μισείς ασυζητητί-, η δεύτερη βαθιά ριζωμένη στην ψυχή της - εκεί που σιγοκαίει ακόμη ο πρώτος μεγάλος της έρωτας-. 

Αυτός ο άσβεστος έρωτας του παρελθόντος, θα γίνει άθελά του ο καταλύτης για το παρόν και το μέλλον της Λυδίας, μέσα από μια ανατροπή που οφείλω να παραδεχτώ ότι με αιφνιδιάσε ευχάριστα στο τέλος του βιβλίου. Είχα κάνει αρκετές υποθέσεις για το ποιός μπορεί να είναι ο μυστηριώδης άντρας που κάνει την καρδιά της να ξαναχτυπήσει δυνατά μετά από τόσα χρόνια δυστυχίας και στέρησης, αλλά η συγγραφέας κατάφερε να με εκπλήξει!

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με το στοιχείο των γρίφων που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο δεύτερο μισό του βιβλίου "Έμεινα εδώ, ολομόναχη να κοιτάζω" προκαλώντας τον αναγνώστη να προφτάσει να τους λύσει πριν από τους πρωταγωνιστές του. Έξι γρίφοι που περιλαμβάνονται στην διαθήκη του βίαιου συζύγου της, ο τρόπος του για να συνεχίσει να την βασανίζει και μετά θάνατον, έξι σωστές απαντήσεις που εκείνη πρέπει εγκαίρως να ανακαλύψει ώστε να κάνει δική της την κολοσσιαία περιουσία του. Έλυσα έναν, έφτασα κοντά σε έναν ακόμη. Αλλά μπήκα στον πειρασμό και μελέτησα από την αρχή τα στοιχεία, για να καταλάβω τι έκανα λάθος.

Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του έργου της Αθηνάς Μπούτιβα, μου έμεινε μια γεύση φρεσκάδας στη γραφή, μια αίσθηση διαφορετική από τα (πολλά) μυθιστορήματα που διάβασα φέτος. Και αυτό, εγώ το λέω επιτυχία!

Το "Έμεινα εδώ, ολομόναχη να κοιτάζω" της Αθηνάς Μπούτιβα κυκλοφορεία από τις Εκδόσεις Ωκεανός.

Μαρία Παναγοπούλου
thisismarias.com

Εάν είστε συγγραφείς ή αναγνώστες και θέλετε να γράψετε κι εσείς για το δικό σας αγαπημένο βιβλίο, κάντε κλικ εδώ